Menü

2006.08.02.     Hozzászólás 0

Uborkaszezon!

Az uborkát 4000 éve ismerik Indiában, gyógynövényként használták. Az uborka az i.e. 7. században indult világhódító útjára, először a görögök ismerkedtek meg vele, majd később a rómaiak is.

Tiberius császár üvegházakat építtetett, hogy télen is ehessen uborkát. A szlávoknak is a legkedveltebb növényeik egyike lett, ők készítettek először 650 táján sós lé felhasználásával savanyú uborkát, vagyis ők találták fel a kovászos uborka elődjét.

Az uborkát szinte mindenki szereti, leginkább nyersen, a legkülönfélébb savanyúságok alkotórészeként, és főtt ételekben is megízlelhető.
Gyógyhatásai: vértisztító, vizelet és féreghajtó és kiváló bőrápoló. A tudomány egy új enzimet fedezett fel benne, ami cukorbetegek számára igen fontos, tehermentesíti a hasnyálmirigyet.

 

Az uborka igen gazdag ballasztanyagokban, tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, A-, B1-, B2-vitamint, niacint, folsavat. Előnye, hogy nátriumban szegény és 10 dkg mindössze 15 kcal energiát tartalmaz.

 

Az uborka lé külsőleg és belsőleg is használható. Ha belsőleg használjuk rendszeresen, egy idő után az egész megjelenésünk megváltózhat, fiatalosabbá válhat. Üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk.

 

 

Az uborka levét a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek (nyugtató, bőrpuhító, tisztító hatású) alapanyagaként használják.

Nemcsak szépítőszernek használják, de gyógyítani is lehet vele. Az uborka lé vagy uborkapép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhcsípésre is.

Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel, mert az uborkában gyulladáscsökkentő anyagok is vannak.

 

 

Az ajurvédikus orvoslásban fontos szerepe van a vizeletkiválasztó szervek gyógyításában. Például az uborkamagot emulzióvá dörzsölve, cukorral, útifűmaggal elegyítve igen jó gyógyszert készítenek belőle, amelyet veseelégtelenségre, húgyvezeték gyulladásra és hólyaghurutra alkalmaznak.

 

 FittségForrás: Fittség.hu