Menü

2006.11.10.     Hozzászólás 0

Mozgás és étkezés

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy a hűvösebb őszi napokon milyen testmozgást válasszon. Mert mozogni ugyebár kell.
A szakemberek véleménye szerint a fejlődésben levő fiatal szervezetnek legkevesebb napi 1 órányi, a felnőtteknek hetente legalább három alkalommal 30-45 percnyi mozgásra van szüksége. Nyáron ez többnyire nem okoz problémát, hiszen egy kiadós séta, kerékpározás vagy éppen a tánc is eleget tesz a szervezet mozgásigényének, de ősszel és télen nem biztos, hogy van kedvünk egy hosszabb gyalogláshoz.Nagyon fontos, hogy – évszaktól függően - mindenki olyan mozgást válasszon, amihez kedvet érez, és ami inkább szórakozás, mintsem megerőltető fizikai tevékenység a számára. A rendszeres testmozgás nemcsak a fizikai erőnlétet, de a lelki kiegyensúlyozottságot is növeli.

A másik gyakran előforduló kérdés: mit együnk, ha sportolunk?
A rendszeres, napi testmozgás nem igényel semmiféle különleges étkezést, ugyanúgy, mint ahogy az egészséges táplálkozásban, nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek. Fontos, hogy a szervezetbe vitt energia a felhasznált kalóriával legyen egyensúlyban, ebben az esetben nincs hízás sem fogyás.
„Sokan esnek abba a hibába, hogy egy-egy edzés után felfalják a hűtőszekrény tartalmát – mondván, hogy most úgyis mozogtam. Ilyenkor nem ártana utánaszámolni, hogy a leadott és bevitt energia között micsoda különbségek lehetnek. Azt, hogy egy meghatározott idő alatt ki, mennyi kalóriát éget el, függ a testedzés erősségétől és a testsúlytól is. A lenti táblázatban utánanézhet mennyi kalóriát égetett el! ” – hívja fel a figyelmet Fekete Krisztina dietetikus.  Ráadásul az étel elfogyasztása után kb. 20 perccel jelentkezik a jóllakottság érzése, így testmozgás után is a lassú étkezés ajánlott.

Aki rendszeresen sportol, érdemes kitapasztalni, milyen ételfajtát és milyen mennyiségben kell fogyasztani, hogy a leadott energiát pótolja, ne érezzen éhséget, de ne is vigye túlzásba az energiabevitelt. Fontos, hogy az elveszített tápanyagok közül a szénhidrátok visszapótlása megtörténjen, amelyre itt vannak például a tésztaféleségek. Nemcsak ízletesek, hanem jelentős szénhidrát tartalmuk miatt nagyon laktatóak is, így egy-egy kiadós mozgás után garantáltan elmúlik az éhségérzet kisebb adag tésztaételtől is. A tojásos tészták pedig „sajátos” összetételüknek köszönhetően egyéb kedvező hatást is gyakorolnak a szervezetre.
És még egy előny: a gyorsaság. Ki nem volt már olyan helyzetben, amikor az esti edzés után farkaséhesen tért haza, és 15 perc alatt egy kész tésztasalátát vagy tésztamártás dobott össze. És ilyenkor még az sem gond, ha vendégeket is várunk….