Menü

2008.12.29.     Hozzászólás 0

outdoor-online.hu

Új siklóernyős világrekord

Dél-Afrikában 502 km-t távot repült a helyiek legjobbja, Nevil Hulett. Ehhez rutinján kívül a ritka tökéletes időjárás is szükségeltetett. Délelőtt 11-kor startolt egy Copperton nevű város mellől, s 7óra 39perc repülés után landolt Lesothoban.

Az idén már született egy rekord döntés, amikor is egy brazil pilóta 42 km-el döntötte meg az addig fennálló 426 km-es vlágcsúcsot. Ám ő is a nagy skalptól lett volna igazán elégedett, átrepülni az 500 km-es álomhatáron, amit sok siklóernyős guru erre az évre prognosztizált. Végül épphogy az idén, december közepén a dél-afrikai Nevil Hulettnek sikerült történelmet írnia a 502 km-es megrepült távval.

 

Dél-Afrika talán a legjobb hely világrekord állításra, mert nagyon magas a felhőalap (5-6000 méter), hosszúkat lehet siklani két emelés közt. Ezzel együtt egy ilyen rekordhoz nagyon össze kell jönnie a dolgoknak. Nevil Hulett évek óta arra várt a megfelelő időjárásra. Egy meteorológus barátját megbízta, hogy szóljon, ha északról egy meleg front érkezik, délről pedig hűvös óceáni levegő áramlik a térségbe, plusz nyugatról is érkezik szél. Nevil ugyanis kisakkozott egy útvonalat, nagyjából nyugatról keletre keresztezni akarta Dél-Afrikát. December 14-e lett az a nap, amikor a várt komponensek összeálltak.

 

Hulett nagyon boldog a teljesítményével, ám kiszámolták, ha két órával korábban indul, akár 600 km-es világcsúcsot is repülhetett volna.

 

Olvass többet a témáról: világrekord, siklóernyő