Menü

2007.05.14.     Hozzászólás 0

Ott voltunk - Siklóernyős nyílt nap

Vasárnap 9kor összegyűltünk a kihírdetett találkozóhelyen, majd elindultunk konvojban a széljárásnak megfelelő starthelyre, Máriahalomra.

A második kerületi önkormányzat és a 2 SE siklóernyős egyesület jóvoltából bárki megcsodálhatta, sőt személyesen is megtapasztalhatta a siklóernyőzés szépségeit. Az égiek kegyesek voltak hozzánk, ragyogó időnk volt.

Viszonylag nagy számú érdeklődő jelent meg, akik mind-mind kíváncsiak voltak a repülés élményére. Kortól függetlenül, fiatalok és idősebbek is kipróbálták a tandemrepülést.

A helyszínre érve a tapasztaltak rögtön nekiláttak az ernyők szétteregetésének, a felszerelés ellenőrzésének, majd megkezdték aznapi első siklásukat. Mindeközben Gombóc Artúr (Pálfi Béla Gábor) oktató rövid elméleti tanfolyamot tartott. Megtudtuk többek között, hogy mindig a szél irányával szemben érdemes indulni, mivel a hegynek ütköző légtömeg, azon magütközve felfelé veszi az irányt, így képezve felhajtóerőt. De ami ennél is nagyobb élvezetet tud nyújtani, az egyre melegedő időjárásban kialakuló, felfelé áramló légtömeg - termik - akár az egy helyben lebegést, vagy az emelkedést is lehetővé teszi a siklóernyősök számára.

A gyorstalpaló után rögtön sorba is álhattunk, hogy tandemrepülésben lejuthassunk a domb lábához. Két tapasztalt siklóernyős repítette le a vállalkozó kedvűeket. Mivel ilyenből akadt szép számmal, jó kis edzés volt minden siklás után felbattyogniuk újra meg újra a starthelyre, de mint elmondták, a siklóernyőzés éppen ettől válik sporttá.

Ahogy közeledett a délidő és egyre melegebb lett, úgy volt alkalmunk a termikek és az erősebb szél által mind magasabbra feljutó ernyősök egyre látványosabb repkedéseiben gyönyörködni.

Maga a tandemrepülés nagyszerű élmény volt. koncentrálni elinduláskor és földetéréskor kell, de nem sokkal bonyolultabb, mint elindulni vagy megállni egy kerékpárral, tehát bárki kipróbálhatja. A néhány másodperces start után már kényelmesen helyezkedhettünk el a beülőbe és élvezhettük a panorámát és a lebegést. A szerencsésebbek a felszálló légtömeg emelő-hatását is megtapasztalhatták.
A siklóernyőzés nem követel különleges fizikai állóképességet, tiszta fej, egy kis technikázás és persze az elméleti és gyakorlati alapok elsajátítása után szinte bárki számára elérhetővé válik. Természetesen a kezdőtől a profi szintig széles a skála, a technikánk fejlesztésével egyre és egyre ügyesebben tudunk majd manőverezni és mind tovább leszünk képesek a levegőben maradni.

Aki kedvett kapott hozzá, hogy egyedül és mind profibb módon élvezhesse a siklóernyőzést, már a helyszínen jelentkezhetett a tanfolyamra, de természetesen folyamatosan örömmel fogadják az érdeklődőket, akik akár csak egy kis tandemrepülésre vágynak, akár komolyabb szinten szeretnék elsajátítani a technikákat.
Érdeklődni lehet Gombóc Artúrnál a 30/445-1889 telefonszámon, vagy a pbg@freemail.hu e-mail címen.

További kedvcsinálóként, illetve a résztvevők számára emlékként szolgálnak a galériába feltöltött képek, illetve a néhány perces videó-összeállításunk.

- Mozgásvilág.hu -