Menü

2007.07.26.     Hozzászólás 0

www.kitesurf.hu

Balaton Királyai 2007

Hát ez nagyon jól sikerült!!!! 4 sportág, két nap alatt. Több ezer néző előtt ugrottak Magyarország legjobb ejtőernyősei, hogy több mint 100 km-es sebességgel érkezzenek a víz fölé, alig 50 méterre a nézőktől. Volt mit látni! Aki esetleg nem volt ott, annak pedig érdemes belenézni a képgalériába...

Szombaton a wakeskate speciális verseny kényeztette a nézőket az ejtőernyős verseny mellett, vasárnap pedig tökéletes szélviszonyok mellett a Kitesurf Magyar Bajnokság és a Windsurf Bajnoki forduló zajlott. Volt, zene tánc buli, vízi programok és játékok.

A kitesurf.hu 2007. július 21-22 én rendezte meg a Balaton Királyai rendezvényt a Siófok Ezüstpart Camping melletti szabad strand területén.
A rendezvény ingyenes volt így bárki eljöhetett megnézni Magyarország legjobb extrémsportolóit vízen és levegőben egyaránt.
A verseny színvonalát fémjelzi, hogy a legtöbb számban Magyar Bajnoki pontokat gyűjtenek a versenyzők, vagy éppen konkrétan a Magyar Bajnoki címért versenyeznek. A versenyzők az ország összes szegletéből érkeznek, hiszen a Magyar Bajnoki cím mellett, aki itt nyer az elnyeri a Balaton Királya, illetve a Balaton Királynője címet is.
Az időjárás kedvezett, hiszen szombaton röpke 40 fokos melegben szélcsendben és tükör sima vízen zajlott a Winch-WakeSkate speciális szlalom slide, és freestyle versenye. A Winch kábel nagy előnye hogy bárhol letehető és 100-200 méteren bármilyen pálya kialakítható.
Nagy is volt a harc az első helyekért hiszen a pálya nem volt könnyű, és a sekély vízben különösen keményen kellet ride-olni. A windsurf gyenge szeles freestyle-t még szombaton lebonyolították, hiszen ennek a lényege a kifejezetten gyenge szél. Ennek a sportágnak az érdekessége a vitorlával való bűvészkedés, és az egyensúly gyakorlatok. Idén egy kis pumpálással is nehezítették a pályát, így a nézők számára még látványosabb voltak a nem mindennapi mutatványok. Nagy tapsot váltott ki a két kis gyerek induló, hiszen ők még csak alig nőttek ki a földből és máris nagyon ügyesen szörföztek a pályán. Laza szieszta után, délután négy órakor került sor a rendezvény fő számára az I. Oakley Swoop nagy sebességű ejtőernyős vízre szállásra, melyet hihetetlen érdeklődés fogadott. A szabad strandon szinte mozdulni sem lehetett, minden sportbarát és néző az eget kémlelte ejtőernyősöket keresve. Nem kellett sokat várni hiszen 1200 méter magasból kiugrott a Magyar Bázisugró és Ejtőernyős Egyesület 4 vagány sráca, hogy rárepüljenek a kifejezetten nehéz pályára, és bemutassák azt a versenyszámot amit Magyarországon még senki nem láthatott. A szabadesés és ernyőnyitás után kb. 200 méter magasból egy spirált leírva felgyorsultak 100-120 km órás sebességre és hihetetlen szögből rárepülve a pályára alig 50 méterre a nézőktől a víz felszínét érintve repültek el igen nagy sebességgel. A verseny lényege hogy az első kapunál be kell lépnie a versenyzőnek és a pályában repülve, esetleg a lábát a vízbe téve kell minél hosszabb távot megtennie. Volt is nagy riadalom, amikor a második extrém ejtőernyős túl nagy sebességgel érkezve jó mélyen megakasztotta a lábát a vízbe. Megakadva több mint 100 km/ órás sebességgel, tripla szaltóval előre repült el. Nagy szerencsére semmi komoly baj nem történt, de a látványtól mindenkinek leesett az álla. Ezt követték a Denevér ruhások, akik 2000 méterről ugorva szárnyas ruhában szabad esésben füstölővel a lábukon repültek 200 km / órás sebséggel. Két vakmerő srác elvétette az irányt így ők Zamárdi és Tihany térségében értek a vízbe, de a motorcsónakok pikk-pakk ott voltak és vissza hozták őket a start helyére. Közben megérkezett a VIVA Hőálló megálló műsor, így a szünetekben klipeket kérhettek a vendégek Adától és Kisótól, majd a minden ugrás között a Tic Tac Vágyrajárók táncoltak a közönségnek. A nap érdekessége volt még hogy az Intercom jóvoltából megismerkedhettek a nézők a Surf’Up című film kedves figuráival amit augusztus 16.-tól láthatnak a kedves nézők a mozikban. Szombatot nem is lehetett volna jobban befejezni mint a híres KING Partival amit idén a Calypso Cafében rendeztek meg. Az ünnepélyes díjátadó után a Tic Tac Vágyrajárók táncoltak a nagyérdeműnek, majd a Bols Vodka-Red Bull VIP-ban lehetett újra erőt gyűjteni a reggelig tartó táncoláshoz.
Vasárnap reggel mindenki  gyönyörű napsütésre és erős szélre ébredt, így 9 órakor el is lőtték az első windsurf futamot. Winsurfösök csak néztek, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is meleg vízben és szélben küzdhetnek meg a Magyar Bajnoki pontokért és a Balaton Királya címért. Nem sokkal 11 óra után elindult a 2007.-es év Kitesuf Magyar Bajnokságai. A szél egy kicsit gyengült, így a versenyzők itt még csak kisebbeket ugrottak, de a kora délután rendezett második futamban a szél felerősödött, és a nézők meglátathatták a Kite igazi arcát is. Nem egyszer 6-8 méteres magasságban hajtották végre a riderek az trükköket, amik között volt igen nehéz kite loop és handle pass is. Azok a riderek, akik több nehéz és kiakasztott ugrást hajtottak végre voltak az esélyesek a Magyar Bajnoki és a Balaton Királya címre. A második futamban minden eldőlt. Gyönyörűen siklottak és ugrottak a lányok is, és szoros küzdelemben mérkőztek a fiuk között
A bíróknak nem volt könnyű dolga. Azokat a ridereket részesítették természetesen előnyben akik a kiakasztott és bonyolult trükköket választották közel a bírókhoz.

A kite futam végeztével befejeződtek a programok és lezárult a Balaton Királyai 2007 versenysorozat, melyhez igen kedves volt az időjárás.

Köszönet Siófok Város Önkormányzatának hogy vendégül látta a rendezvényt, és mindent biztosított a sikerez. Továbbá köszönet a Red Bullnak és a Tic Tac Vágyrajáróknak akik mindent megadtak a rendezvény hátteréhez, külön köszönet az Oakley nak és a Bols Vodkának, akik segítették az Swoop verseny létrejöttét és jókedvet biztosítottak az esti bulihoz.

Helyezettek és Királyok
Swoop / Nagy sebességű ejtőernyős vízreszállás/

1.Magyar Krisztián
2. Verebes Gábor
3. Szabó László
Különdíj a legdurvább és legbevállalósabb trükkért :
Markó Miklós

Wakeskate slalom:

1. Ati
2. Bandi
3. Mandula

Wakeskate freestyle:

1. Bandi és Atyő megosztott
3. Gábor

Kitesurf freestyle:

Férfi:
1. Szaplonczai Mátyás
2. Szebényi Miklós
3. Heizler Péter
4. Füredi Balázs
5. Kovács Tibor
Női:
1. Vraskó Szilvia
2. Budai Sarolta

Surf /gyengeszeles freestyle/

1. Gyömrei Ádám
2. Takácsy Balázs
3. Vető Marci

Gyerek különdíj:

1. Koncos Bence
2. Gombos Dorián

Surf Magyar Bajnoki forduló:
 
RS-X női
1. Detre Dia
2. Vértesy Mónika
3. Cholnoky Sára

RS-X férfi

1. Gádorfalvi Áron
2. Varga Gábor
3. György Ádám
4. Erdályi István

RB Utánpótlás

1. Gilicze Noémi
2. Nagy Kinga

RS Classic

1. Papp Zoltán
2. Gádorfalvi Károly
3. Gilicze Noémi
4. Nagy Kinga
5. Dr. Urbán Tibor

Sport

1. Gilicze Tamás
2. Türktössy Zsolt
3. Boér Ágnes