Menü

2012.05.31.     Hozzászólás 0

Mkksz.hu

Te is építs csapatot!

Huszonkét mindenre elszánt, küzdeni képes, jó humorú, sört, bográcsozást kedvelő csapatember vízre száll és jól érzi magát...


Ha unod már az „építs spagettiből Eiffel-tornyot, vagy sörös ládákból éjjeli menedékhelyet” kezdetű céges csapatépítő programokat, és már nincs kedved a „repi hidegtálakhoz, ingyen whiskey-hez és a projektoros karaokéhoz” sem, akkor keress magadnak új csapatot, új elfoglaltságot. Irány a természet, irány a víz, ahol várnak rád a sárkányok!

 

Sárkányhajó. Nem, ez nem egy 200 Forintos zsetonért választható vidámparki program, a futás, a triatlon, a kerékpározás, a foci és a strandröplabda mellett az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység, amely egyre nagyobb teret hódít magának Magyarországon.

A sárkányhajó sportnak több ezer éves kultúrája van. A gyökerek Dél-Kínából erednek, a sportág   több mint 2000 éves története Qu Yuan költő tragikus halálával kapcsolatos legendához kötődik, és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.

Európában a nyolcvanas évek közepétől van jelen a sárkányhajó, míg Magyarországon mondhatjuk azt is, kezd hagyományokat teremteni, sok-sok sikerrel büszkélkedni a sportág, amellyel az elmúlt pár évben Roadshow keretében ismerkedhetett meg az ország.

 

 

Az idén hét helyszínen várja az érdeklődő csapatokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A győri, a nagykanizsai, a balatonfüredi, a bajai, a tiszaújvárosi és a kecskeméti helyszín után a budapesti bajnokság zárja a versenysorozatot.

 

És hogy mi kell egy jó sárkányhajós csapathoz?

Huszonkét mindenre elszánt, küzdeni képes, jó humorú, sört, bográcsozást kedvelő csapatember, akik hajlandóak heti egy-két alkalommal összejönni, vízre szállni, edzeni és jól érezni magukat. A hajóba természetesen kell egy kormányos és egy jó dobos is, az utóbbi által diktált ütemre evez együtt a csapat, de a lényeg, hogy előtted ülő mozgását szinkronban lekövesd, s akkor nem lesz baj, száguldhat a vízen a hajó!

Amelynek a következőek a paraméterei:

A hajótest 12,49 méter, a sárkányfejjel és farokkal együtt 13,5 méter hosszú szélessége 1,15 méter, súlya 250 kg lehet.

A lapát hosszának 105 és 130 cm között kell lennie, a toll szélessége 18 cm és szimmetrikus mind két oldala, amelyben kanál nem lehet. Európában is a hong-kongi szabvány az elfogadott, amely lefelé szélesedő tollú kenu lapát.

A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.

 

 

Aki szeretne megismerkedni ezzel a sportággal tájékozódjon a http://kajakkenusport.hu/ oldalon vagy kövess a facebook-on!

Olvass többet a témáról: sárkányhajó