Menü

2010.08.30.     Hozzászólás 14

Kamu VB, avagy a sárkányhajó sport megszégyenítése

Nagy felhajtás egy szerény nemzetközi verseny körül, amely jogosulatlanul használ neveket, címeket...

A sportolóink által szerzett nagyszerű érmekre és nemzetközi sikereire méltán büszke magyar sárkányhajózás ma meglehetősen viharos sportdiplomáciai napokat él át. A Szegeden lezajlott, megtévesztően és helytelenül sárkányhajó világbajnokságnak nevezett rendezvényen néhány ország kajak-kenusaiból, érdeklődőkből összeállított csapatok mérkőznek, és egyes számokban összesen négy induló csapat közül választanak világbajnokot. A más számokban szereplő, kizárólag magyar legénységek versenye pedig nyilvánvalóan örvendetes magyar „érmet” hoz majd. A jogsértő és akkreditált sportolóinkat megszégyenítő rendezvényre milliókat költenek, az eseményeket hatalmas médiavisszhang, marketingtevékenység és tüzijáték kíséri, miközben az árvízsújtotta, nehézségekkel küzdő országunk becsülettel küzdő sárkányhajós sportolói és hivatalos sportszövetségei – beleértve a nemzetközi szervezeteket is - értetlenül állnak a történtek előtt.

80977-Sarkanyhajo_EB2010_megnyito.jpg

 

Az EDBF által megrendezett amszterdami Európa Bajnokság után mindössze két héttel hazánkban  megtévesztően sárkányhajó világbajnokságról szólnak a híradások, az IDBF által kiírt, egyedüli hivatalos Sárkányhajó Világbajnokságra jövő évben az amerikai kontinensen kerül majd sor. A jelenlegi szegedi események ebben a formában nem hivatalos versenyek, nem nevezhetőek sárkányhajó világbajnokságnak, ennél fogva minden sárkányhajós szakember és sportoló értelemszerűen elhatárolódik a médiában elhangzott valótlanságoktól és a rendezvényen való aktív részvételtől. Mindeközben az IDBF kiemelten foglakozik a magyar helyzettel a nemzetközi sportfórumokon és állásfoglalást is kiadott, küldött az MSSZ-nek, mint ahogy ezt az Európai Sárkányhajó Szövetség is megtette.

80977-Sarkanyhajo_EB2010_megnyito_2009esVBaranyos_SeniorOpen.jpg

 

Az IDBF hivatalos álláspontja, hogy a szegedi rendezvény az ICF kenu szövetség sajátja, akik a sárkányhajózással mint másodlagos sportággal foglalkoznak csak. Az ICF bajnokságokat tehát "zárt versenynek" tekinti az IDBF Verseny Szabályzat, ami nem más mint egy Nemzetközi Sárkányhajó Fesztivál státuszú rendezvény.

Az MSSZ nagyra értékeli a magyar kajak-kenu sport világhírű eredményeit és tisztelettel adózik a sportág és szövetségük munkája előtt. Sportszerei kölcsönadásával, szakmai tudásával, odaadó önkénteseivel örömmel támogatja a sárkányhajózást és annak népszerűsítését a más által rendezett eseményeken, fesztiválokon is, de egyértelmű kötelessége felemelni a szavát, és élni törvényi jogaival, nemzetközi szakmai támogatottságával, amikor sárkányhajós világbajnokságról és ott szerzett magyar érmekről szólnak a híradások minden médiában és ezzel megtévesztően a sportág valódi érmesei helyébe léptetik a kajak-kenusokból és érdeklődőkből álló versenyzők díjazottjait! Az MSSZ tehát üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely a sárkányhajózás népszerűsítését szolgálja, és törvényes keretek között zajlik. Jelen helyzetben azonban tiltakozni kénytelen, hogy míg a kiemelt állami támogatással, rendkívüli háttértőkéből működő kajak-kenusok szegedi játékának díjaitól nap mint nap hangos a média, a hivatalos Európa- és Világbajnokságokon szerzett magyar sárkányhajós érmeink tucatjairól az emberek többségének tudomása sincsen, a sportág hazai és nemzetközi valós sikereiről igen kevés hangzik el.

 

80977-Sarkanyhajo_EB2010_megnyito_Junior.jpg

 

Az MSSZ az általa képviselt sárkányhajózás, valamint a valós információk közzététele érdekében – e helyen a teljesség igénye nélkül - köteles megnevezni néhány szakszerűtlenségről és etikátlanságról árulkodó momentumot:
1. Hivatalos világbajnokságnak nevezni kizárólag olyan sporteseményt lehet, amelyet a megfelelő jogosítványokkal rendelkező, vonatkozó sportszakmai szervezet ír ki, és amelyen minden ország versenyzői indulhatnak. Az ICF kajak-kenus versenyzői között rendezett szegedi esemény helyesen legfeljebb ICF sárkányhajós világbajnokság lehetne, a kommunikációban pedig mindvégig nagyon ügyelni kellene arra, hogy a híradások nehogy megtévesztően a sportág valódi érmesei helyébe léptessék a kajak-kenusokból és érdeklődőkből álló versenyzők díjazottjait.

2. A Magyar Sárkányhajó Szövetség biztos benne, hogy ha már a vele történő egyeztetés nélkül belevágtak a szervezésbe, az ICF és a MKKSZ saját maga is meg tudja oldani a sportesemény rendezésével járó kihívásokat. Sajnálatos tény ugyanakkor, hogy a lebonyolításához a rendezők az MSSZ által kiképzett sportolók, egyesületi vezetők, szakértők közreműködését veszik igénybe, pénzt kínálva a lojalitásuk megtagadásáért cserébe. A munkálatokban való részvétel ellen nem emelnénk kifogást, ha a rendezvényt nem nevezné a MKKSZ világbajnokságnak, az MSSZ-el egyeztetve hirdetné meg (elkerülve a hivatalos és jogtalan rendezvények egymásra szervezésének káoszát), valamint nem alázná meg saját pénzükön világversenyekre utazó igazi sárkányhajós sportolóinkat az igaztalan érmek megtévesztő promotálásával.

3. A sportágra nézve szégyenletes, ha a világbajnokság szóval visszaélve a MKKSZ nevetségessé teszi hazánkat azzal, hogy míg példának okáért a legutóbbi igazi világbajnokságon 24 ország képviselői mérkőztek egymással és 3000 résztvevő volt jelen, Szegeden előfordulhat, hogy a felnőtt férfi kategóriában (Premier Open) 4 legénység, vagy az ifjúsági vegyes kategóriában 2 egység áll rajthoz. Vajon milyen nemzetközi visszhangot vált majd ki a magyarországi „világbajnokság” híre, ahol az ifjúsági férfi kategória 500 méterét két magyar egységgel törölték, 200 méteren 3 magyar egység versengett, hogy eldőljön, melyik nemzet lesz a világelső és ki lehet a büszkén dobogóra álló aranyérmes?!

4. A „világbajnokság” eredményei általánosságban is árulkodóak. Csupa magyar első helyezés. Gondolhatnánk azt, hogy milyen jók vagyunk mi magyarok sárkányhajóban is, de inkább az az igazság, hogy a külföldi kajak-kenusok, még annyiszor sem ülhettek sárkányhajóban, mint a mi magyar kajak-kenusaink, akik egy héttel ezelőtt még a kajak-kenu VB-n szerepeltek (lásd. Vajda Attilát), és egész évben arra készültek, nagyon helyesen. Az a Kanada, aki Sydneyben és Prágában a két legutóbbi IDBF által rendezett hivatalos sárkányhajó VB-én több mint 20-20 arany érmet szerzett, meglehetősen szerény képességű fesztivál csapattal érkezett és a felnőtt vegyesben 13 mp-et kapott a magyar egységtől. Ezen a ponton érthetjük meg, hogy ezek az események nem csak a mi Szövetségünknek, hanem Kanadának, a többi érintett országnak és így az Európai valamint a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetségnek is központi jelentőséggel bírnak, és nemzetközi felháborodást váltanak ki.

5. A hangoztatott 15 ország részvétele is torzított információ, mert nem a hagyományos, 20 személyes sárkányhajókban vesz részt jó néhány ország, hanem a 10 személyes kishajókban, ami csak a nevében hasonlít az igazi sárkányhajóra, miután nem tudták összeszedni a szabályoknak megfelelő létszámot a nagyhajós versenyhez. Érdekesség az is, hogy a sportág őshazájából Kínából egyetlen legénység sem érkezett, Ázsiát két ország Japán és Korea (10 személyes hajóval) képviseli. A világ jelenlegi legerősebb sárkányhajós nemzetét, a Fülöp-szigeteket sem találjuk az indulók között.

6. Az „összesen majdnem 3000-en indulnak a hétvégi viadalon”, nem azt jelenti, hogy ennyien vesznek részt aktív, akkreditált sportolóként a világbajnokságon, hanem a sok fesztivál szintű legénység (cégek és települések amatőr csapatai) teszi ki azt a létszámot, ami nagyon dicséretes és szép eredmény, de nem kellene azzal hitegetni őket, hogy egy VB-on vesznek részt és a közvéleményt félrevezetni azzal, hogy egy VB magyar érmei villognak a képernyőkön. A 3 évvel ezelőtti, Győri Sárkányhajó Fesztiválon volt ennyi a résztvevők száma, vagy másik példát hozva, a tavalyi Prágai IDBF VB-n volt ennyi a VB-n ténylegesen résztvevők száma. A nemzetközi sikerű, tavalyi budapesti 13. Klub Legénység EB-én, vagy a prágai 9. Sárkányhajó VB gazdag programjában és rengeteg induló csapata mellett a sok EB és VB szám között esély se lett volna arra, hogy fesztivál futamokat (Road Show-t) indítsanak a szervezők.

7. A rendezéssel kapcsolatban annyit szeretnénk e helyen megemlíteni, hogy a szervezők először rajtszámokat, majd megfelelő kormánylapátokat kértek a magyar illetve a cseh sárkányhajó szövetségtől. Azután volt olyan résztvevő versenyző, aki azzal kereste meg a Szövetséget, hogy adjon kölcsön sárkányhajó lapátokat, mert amit kapnak a kajak-kenusoktól, azok közül edzésenként legalább kettő eltörik. Végül a sárkányhajókban olyan kormányosok is szerepet kaptak, akik a Szövetség egyesületeiben és edzésein lettek gyakorlott kormányosok.

 

80977-Sarkanyhajo_EB2010_PremierOpen2000m_arany.jpg

 

Összességében tehát a szegedi rendezvény nem egy hivatalos VB, hanem egy jó színvonalú sárkányhajó road show. Nagy felhajtás egy szerény nemzetközi verseny körül, amely jogosulatlanul használ neveket, címeket, és igaztalan médiakommunikációjával, félrevezető információival egy másik sportág képviselőinek egymás közötti vetélkedéséből született eredményeit lépteti a méltatlanul kevéssé elismert valódi sárkányhajós sportsikerek és magyar érmek helyébe!

 

80977-Sarkanyhajo_EB2010_PremierOpen2000m_elsohely.jpg

 

A Magyar Sárkányhajó Szövetség ezen sajtóközleményével gratulál a sárkányhajózást népszerűsítő ICF rendezvényen elért sportsikerekhez a MKKSZ-nek, ugyanakkor kér mindenkit, hogy helyesen ítélje meg a szegedi eseményeket, és véleményével, valamint a rendelkezésére álló eszközökkel egyértelműen foglaljon állást az igazság és akkreditált sárkányhajós sportolóink mellett!

 

80977-Sarkanyhajo_EB2010_PremierWomen2000m_bronz.jpg

 

A Szövetség általános elnökhelyettese, egyszemélyben az EDBF (Európai Sárkányhajó Szövetség) alelnöke Járosi Péter, illetve a Szövetség szövetségi kapitánya Sziklenka László, készséggel válaszolnak az üggyel kapcsolatban felmerülő kérdésekre levélben vagy akár élő interjú formájában is. (Az IDBF és a MSSZ további részletekre bővebben kitérő hivatalos állásfoglalása a sajtó és a sportszakma számára fent nevezett személyeknél szintén elérhető.)

Olvass többet a témáról: sárkányhajó