Menü

2010.08.30.     Hozzászólás 14

Kamu VB, avagy a sárkányhajó sport megszégyenítése

Nagy felhajtás egy szerény nemzetközi verseny körül, amely jogosulatlanul használ neveket, címeket...

A sportolóink által szerzett nagyszerű érmekre és nemzetközi sikereire méltán büszke magyar sárkányhajózás ma meglehetősen viharos sportdiplomáciai napokat él át. A Szegeden lezajlott, megtévesztően és helytelenül sárkányhajó világbajnokságnak nevezett rendezvényen néhány ország kajak-kenusaiból, érdeklődőkből összeállított csapatok mérkőznek, és egyes számokban összesen négy induló csapat közül választanak világbajnokot. A más számokban szereplő, kizárólag magyar legénységek versenye pedig nyilvánvalóan örvendetes magyar „érmet” hoz majd. A jogsértő és akkreditált sportolóinkat megszégyenítő rendezvényre milliókat költenek, az eseményeket hatalmas médiavisszhang, marketingtevékenység és tüzijáték kíséri, miközben az árvízsújtotta, nehézségekkel küzdő országunk becsülettel küzdő sárkányhajós sportolói és hivatalos sportszövetségei – beleértve a nemzetközi szervezeteket is - értetlenül állnak a történtek előtt.

80977-Sarkanyhajo_EB2010_megnyito.jpg

 

Az EDBF által megrendezett amszterdami Európa Bajnokság után mindössze két héttel hazánkban  megtévesztően sárkányhajó világbajnokságról szólnak a híradások, az IDBF által kiírt, egyedüli hivatalos Sárkányhajó Világbajnokságra jövő évben az amerikai kontinensen kerül majd sor. A jelenlegi szegedi események ebben a formában nem hivatalos versenyek, nem nevezhetőek sárkányhajó világbajnokságnak, ennél fogva minden sárkányhajós szakember és sportoló értelemszerűen elhatárolódik a médiában elhangzott valótlanságoktól és a rendezvényen való aktív részvételtől. Mindeközben az IDBF kiemelten foglakozik a magyar helyzettel a nemzetközi sportfórumokon és állásfoglalást is kiadott, küldött az MSSZ-nek, mint ahogy ezt az Európai Sárkányhajó Szövetség is megtette.

80977-Sarkanyhajo_EB2010_megnyito_2009esVBaranyos_SeniorOpen.jpg

 

Az IDBF hivatalos álláspontja, hogy a szegedi rendezvény az ICF kenu szövetség sajátja, akik a sárkányhajózással mint másodlagos sportággal foglalkoznak csak. Az ICF bajnokságokat tehát "zárt versenynek" tekinti az IDBF Verseny Szabályzat, ami nem más mint egy Nemzetközi Sárkányhajó Fesztivál státuszú rendezvény.

Az MSSZ nagyra értékeli a magyar kajak-kenu sport világhírű eredményeit és tisztelettel adózik a sportág és szövetségük munkája előtt. Sportszerei kölcsönadásával, szakmai tudásával, odaadó önkénteseivel örömmel támogatja a sárkányhajózást és annak népszerűsítését a más által rendezett eseményeken, fesztiválokon is, de egyértelmű kötelessége felemelni a szavát, és élni törvényi jogaival, nemzetközi szakmai támogatottságával, amikor sárkányhajós világbajnokságról és ott szerzett magyar érmekről szólnak a híradások minden médiában és ezzel megtévesztően a sportág valódi érmesei helyébe léptetik a kajak-kenusokból és érdeklődőkből álló versenyzők díjazottjait! Az MSSZ tehát üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely a sárkányhajózás népszerűsítését szolgálja, és törvényes keretek között zajlik. Jelen helyzetben azonban tiltakozni kénytelen, hogy míg a kiemelt állami támogatással, rendkívüli háttértőkéből működő kajak-kenusok szegedi játékának díjaitól nap mint nap hangos a média, a hivatalos Európa- és Világbajnokságokon szerzett magyar sárkányhajós érmeink tucatjairól az emberek többségének tudomása sincsen, a sportág hazai és nemzetközi valós sikereiről igen kevés hangzik el.

 

80977-Sarkanyhajo_EB2010_megnyito_Junior.jpg

 

Az MSSZ az általa képviselt sárkányhajózás, valamint a valós információk közzététele érdekében – e helyen a teljesség igénye nélkül - köteles megnevezni néhány szakszerűtlenségről és etikátlanságról árulkodó momentumot:
1. Hivatalos világbajnokságnak nevezni kizárólag olyan sporteseményt lehet, amelyet a megfelelő jogosítványokkal rendelkező, vonatkozó sportszakmai szervezet ír ki, és amelyen minden ország versenyzői indulhatnak. Az ICF kajak-kenus versenyzői között rendezett szegedi esemény helyesen legfeljebb ICF sárkányhajós világbajnokság lehetne, a kommunikációban pedig mindvégig nagyon ügyelni kellene arra, hogy a híradások nehogy megtévesztően a sportág valódi érmesei helyébe léptessék a kajak-kenusokból és érdeklődőkből álló versenyzők díjazottjait.

2. A Magyar Sárkányhajó Szövetség biztos benne, hogy ha már a vele történő egyeztetés nélkül belevágtak a szervezésbe, az ICF és a MKKSZ saját maga is meg tudja oldani a sportesemény rendezésével járó kihívásokat. Sajnálatos tény ugyanakkor, hogy a lebonyolításához a rendezők az MSSZ által kiképzett sportolók, egyesületi vezetők, szakértők közreműködését veszik igénybe, pénzt kínálva a lojalitásuk megtagadásáért cserébe. A munkálatokban való részvétel ellen nem emelnénk kifogást, ha a rendezvényt nem nevezné a MKKSZ világbajnokságnak, az MSSZ-el egyeztetve hirdetné meg (elkerülve a hivatalos és jogtalan rendezvények egymásra szervezésének káoszát), valamint nem alázná meg saját pénzükön világversenyekre utazó igazi sárkányhajós sportolóinkat az igaztalan érmek megtévesztő promotálásával.

3. A sportágra nézve szégyenletes, ha a világbajnokság szóval visszaélve a MKKSZ nevetségessé teszi hazánkat azzal, hogy míg példának okáért a legutóbbi igazi világbajnokságon 24 ország képviselői mérkőztek egymással és 3000 résztvevő volt jelen, Szegeden előfordulhat, hogy a felnőtt férfi kategóriában (Premier Open) 4 legénység, vagy az ifjúsági vegyes kategóriában 2 egység áll rajthoz. Vajon milyen nemzetközi visszhangot vált majd ki a magyarországi „világbajnokság” híre, ahol az ifjúsági férfi kategória 500 méterét két magyar egységgel törölték, 200 méteren 3 magyar egység versengett, hogy eldőljön, melyik nemzet lesz a világelső és ki lehet a büszkén dobogóra álló aranyérmes?!

4. A „világbajnokság” eredményei általánosságban is árulkodóak. Csupa magyar első helyezés. Gondolhatnánk azt, hogy milyen jók vagyunk mi magyarok sárkányhajóban is, de inkább az az igazság, hogy a külföldi kajak-kenusok, még annyiszor sem ülhettek sárkányhajóban, mint a mi magyar kajak-kenusaink, akik egy héttel ezelőtt még a kajak-kenu VB-n szerepeltek (lásd. Vajda Attilát), és egész évben arra készültek, nagyon helyesen. Az a Kanada, aki Sydneyben és Prágában a két legutóbbi IDBF által rendezett hivatalos sárkányhajó VB-én több mint 20-20 arany érmet szerzett, meglehetősen szerény képességű fesztivál csapattal érkezett és a felnőtt vegyesben 13 mp-et kapott a magyar egységtől. Ezen a ponton érthetjük meg, hogy ezek az események nem csak a mi Szövetségünknek, hanem Kanadának, a többi érintett országnak és így az Európai valamint a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetségnek is központi jelentőséggel bírnak, és nemzetközi felháborodást váltanak ki.

5. A hangoztatott 15 ország részvétele is torzított információ, mert nem a hagyományos, 20 személyes sárkányhajókban vesz részt jó néhány ország, hanem a 10 személyes kishajókban, ami csak a nevében hasonlít az igazi sárkányhajóra, miután nem tudták összeszedni a szabályoknak megfelelő létszámot a nagyhajós versenyhez. Érdekesség az is, hogy a sportág őshazájából Kínából egyetlen legénység sem érkezett, Ázsiát két ország Japán és Korea (10 személyes hajóval) képviseli. A világ jelenlegi legerősebb sárkányhajós nemzetét, a Fülöp-szigeteket sem találjuk az indulók között.

6. Az „összesen majdnem 3000-en indulnak a hétvégi viadalon”, nem azt jelenti, hogy ennyien vesznek részt aktív, akkreditált sportolóként a világbajnokságon, hanem a sok fesztivál szintű legénység (cégek és települések amatőr csapatai) teszi ki azt a létszámot, ami nagyon dicséretes és szép eredmény, de nem kellene azzal hitegetni őket, hogy egy VB-on vesznek részt és a közvéleményt félrevezetni azzal, hogy egy VB magyar érmei villognak a képernyőkön. A 3 évvel ezelőtti, Győri Sárkányhajó Fesztiválon volt ennyi a résztvevők száma, vagy másik példát hozva, a tavalyi Prágai IDBF VB-n volt ennyi a VB-n ténylegesen résztvevők száma. A nemzetközi sikerű, tavalyi budapesti 13. Klub Legénység EB-én, vagy a prágai 9. Sárkányhajó VB gazdag programjában és rengeteg induló csapata mellett a sok EB és VB szám között esély se lett volna arra, hogy fesztivál futamokat (Road Show-t) indítsanak a szervezők.

7. A rendezéssel kapcsolatban annyit szeretnénk e helyen megemlíteni, hogy a szervezők először rajtszámokat, majd megfelelő kormánylapátokat kértek a magyar illetve a cseh sárkányhajó szövetségtől. Azután volt olyan résztvevő versenyző, aki azzal kereste meg a Szövetséget, hogy adjon kölcsön sárkányhajó lapátokat, mert amit kapnak a kajak-kenusoktól, azok közül edzésenként legalább kettő eltörik. Végül a sárkányhajókban olyan kormányosok is szerepet kaptak, akik a Szövetség egyesületeiben és edzésein lettek gyakorlott kormányosok.

 

80977-Sarkanyhajo_EB2010_PremierOpen2000m_arany.jpg

 

Összességében tehát a szegedi rendezvény nem egy hivatalos VB, hanem egy jó színvonalú sárkányhajó road show. Nagy felhajtás egy szerény nemzetközi verseny körül, amely jogosulatlanul használ neveket, címeket, és igaztalan médiakommunikációjával, félrevezető információival egy másik sportág képviselőinek egymás közötti vetélkedéséből született eredményeit lépteti a méltatlanul kevéssé elismert valódi sárkányhajós sportsikerek és magyar érmek helyébe!

 

80977-Sarkanyhajo_EB2010_PremierOpen2000m_elsohely.jpg

 

A Magyar Sárkányhajó Szövetség ezen sajtóközleményével gratulál a sárkányhajózást népszerűsítő ICF rendezvényen elért sportsikerekhez a MKKSZ-nek, ugyanakkor kér mindenkit, hogy helyesen ítélje meg a szegedi eseményeket, és véleményével, valamint a rendelkezésére álló eszközökkel egyértelműen foglaljon állást az igazság és akkreditált sárkányhajós sportolóink mellett!

 

80977-Sarkanyhajo_EB2010_PremierWomen2000m_bronz.jpg

 

A Szövetség általános elnökhelyettese, egyszemélyben az EDBF (Európai Sárkányhajó Szövetség) alelnöke Járosi Péter, illetve a Szövetség szövetségi kapitánya Sziklenka László, készséggel válaszolnak az üggyel kapcsolatban felmerülő kérdésekre levélben vagy akár élő interjú formájában is. (Az IDBF és a MSSZ további részletekre bővebben kitérő hivatalos állásfoglalása a sajtó és a sportszakma számára fent nevezett személyeknél szintén elérhető.)

Olvass többet a témáról: sárkányhajó

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Szévi 2010.12.27.   11:03

  Szévi

  Egyáltalán nem értek egyet a cikkel. Véleményem szerint le kéne ülni a két szövetségnek és megbeszélni a vitás kérdéseket, nem pedig kígyót, békát kiabálni egymásra. Ez szolgálná igazából a magyar Sárkányhajó sportot és nem a marakodás. A féltékenykedés és az irigység mindent megmérgez, sajnos ez a sportban is így van!:-( Egyébként ott voltam Szegeden én is mint néző. Véleményem szerint szenzációs verseny volt. Nagy rajongója vagyok a sárkányhajózásnak, szinte azóta mióta létezik Magyarországon. Nagyjából ismerem a konfliktusokat és azok emberi és üzleti okait is. Emlékszem azokra az időkre, amikor még a Sárkányhajó bálokat is együtt tartották a jelenlegi ellenfelek. Jó hangulatú rendezvények voltak ezek!:-) Nagyon szomorú vagyok, hogy elmérgesedett a viszony!:-( Bízom benne, hogy egyszer újra sporttársak és nem ellenségek lesznek a sárkányhajó sport tagjai.

  válasz erre...

 • Saci 2010.10.14.   16:54

  Saci

  nem lattam a sziklekafele sarkanyhajo valogatottan a csepeli ob,pedig kilettek hivva....

  biztos feltettek magukat a veresegtol az a sok bukott,behizott bukott kajakos,kenus...

  válasz erre...

 • Dragonboat 2010.10.14.   13:26

  Dragonboat

  Nekem csak egy kérdésem volna a sok okos MKKSZ-estől. Miért nem foglalkoznka inkább azzal, hogy a saját sportágukban sikeresek legyenek???? Az utolsó síkvízi VILÁGBAJNOKSÁG ugyanis csak a lányoknak köszönhetően menekült meg a kudarctól!!!! De a férfi részleg kimondva és kimondatlanul de leszerepelt!!!! Talán nem a Sárkányhajóba kellene szerezni az érmeket nekik, hanem a Kenuban vagy Kajakban! Bár aláírom Sokkal könnyebb 3 csapatból 1.-nek lenni mint 8 indulóból! :) 

  válasz erre...

 • kenus 2010.09.08.   22:46

  kenus

  Sziklenka te egy nyomorult szar vagy!!!!!

  válasz erre...

 • VILAGBAJNOK 2010.09.04.   10:47

  VILAGBAJNOK

  Most mekkora a csend!? ....ugye SZIKLENKA:)))

  Végezetül – mivel a Magyar Sárkányhajó Szövetség képviselői részéről jó néhány helyen elhangzott már, hogy az ICF és az IDBF által megrendezett világbajnokságok között jelentős színvonalbeli különbség van utóbbi javára, a világbajnok magyar sárkányhajó válogatott ezúton nyilvános viadalra hívja ki a Magyar Sárkányhajó Szövetség válogatott csapatát bármely távon vegyes vagy tiszta női és férfi hajóegységben. A helyszín, a táv és az időpont megjelölése a Magyar Sárkányhajó Szövetségre van bízva.

  válasz erre...

 • kari 2010.09.02.   21:39

  kari

  nagy bajnok vakkantos vagy:) látom sikerült értelmezned a cikket :) ki mikor és mire jogosult.... ha ez magas nézz utána. nem lesz horgásztavas filing sem balhé, de csavargasd csak nyugodtan a szavakat.... további jó lapátolást

  válasz erre...

 • szkubidu 2010.09.02.   21:33

  szkubidu

  azt szeretném kérdezni a MSSZ-től, h miért nem rendeztek ők egy versenyt és hívták ide a világot? Mikor állnak ki az mkksz csapatai ellen és hol?( mert a becsület ezt diktálja, ha már szóba jött a szinvonal? Továbbá, lehet, h én látom rosszul de mi a rossz abban ha egy újdonsült sportágat próbálnak felhúzni a befutott szakágak mellé?

  válasz erre...

 • fri101 2010.09.02.   21:00

  fri101

  Csak a tisztánlátás kedvéért, itt a másik oldal véleménye is.

  Nyilt levél a sárkányhajós társadalomnak!

  Sajnálatos módon a nagy sikerű ICF Sárkányhajó Világbajnokságot és Sárkányhajós Szabadidősport Fesztivált az MSSZ álhírekkel igyekezett megzavarni és devalválni.

  A Magyar Sárkányhajó Szövetség, ahogy ez már történt máskor is, amikor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sikereket ért el, ezúttal is hamis információkkal és hamis állításokkal próbálja megtéveszteni a média képviselőit, az állami sportvezetést és a sportszerető közönséget.

  A Magyar Kajak-Kenu Szövetség mindezidáig nem kívánt kommunikációs csatába bocsátkozni a Magyar Sárkányhajó Szövetséggel és ezután sem kíván, azonban a tisztán látás érdekében mindenképpen szükséges rögzíteni néhány tényt.

  1, Az MKKSZ, mint az ICF (Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség) tagja, köteles képviselni hazájában minden, az ICF kötelékébe tartozó szakágat, így a gyorsasági, a szlalom, a kajak-póló, a maraton, a tengeri kajak mellett a sárkányhajó szakágat is. Az MKKSZ így, amióta közel 10 éve az ICF kötelékében megjelent a sárkányhajó szakág, működteti azt, bajnokságot rendez és részt vett az ICF által megrendezett világbajnokságokon.

  2, Az ICF alapító tagja a Nemzetközi Sportági Szövetségek Szövetségének (GAISF / SportAccord), így jogosult minden egyes szakágában ICF Világbajnokságot rendezni, amit a sárkányhajó szakágban, 2006 óta, kétévente meg is tesz.

  3, A nemzetközi porondon létezik egy másik szövetség is, amely képviseli a Sárkányhajózást. Az IDBF (Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség), amely 2008.-óta tagja a már előbb említett SportAccord-nak, így ez a szervezet is jogosult IDBF Világbajnokságot rendezni. (A helyzet hasonló egyes küzdősportokhoz, ahol több szervezet is jogosult világbajnokságot rendezni, holott ugyanarról a sportágról van szó.) Itt érdemes azonban megjegyezni, hogy a SportAccord által megrendezésre kerülő, a nem olimpiai sportágak legnagyobb eseményeként számon tartott VILÁGJÁTÉKOKON eddig minden esetben az ICF került felkérésre a Sárkányhajó Világjátékok megrendezésére, amely egyértelműen jelzi a két szövetség eltérő súlyát

   

  4, Az MKKSZ alapító tagja a Magyarországon az országos sportági szakszövetségeket összefogó nagy civil szervezetnek a Nemzeti Sportszövetségnek (NSSZ), és a Sporttörvény alapján joga, sőt, kötelessége az Alapszabályában megjelentetett szakágakat, így a sárkányhajózást is, népszerűsíteni, fejleszteni és abban nemzeti bajnokságot kiírni és magyar bajnoki címet a győzteseknek kiosztani.

  5, Hasonlóan a nemzetközi sportélethez Magyarországon is létezik egy sárkányhajózással foglalkozó másik országos sportági szakszövetség is, amely az elmúlt évben csatlakozott teljes jogú tagként, a már előbbiekben említett NSSZ-hez, így jogosult a sárkányhajózást népszerűsíteni és magyar bajnoki rendszert fenntartani.

  6, Bár a Magyar Sárkányhajó Szövetség folyamatosan arról próbálja tagságát és másokat is meggyőzni, hogy nekik bármiféle kizárólagosságuk van a szakág működtetését illetően, a helyzetről kapott Legfőbb Ügyészségi állásfoglalás egyértelműen rögzíti, hogy a sárkányhajó sportág működtetése vonatkozásában az MKKSZ és az MSSZ teljes mértékben megegyező jogosítványokkal rendelkezik.

  7, A fentiekből következik, hogy a nemzetközi helyzet hazai színtéren ismétlődik, vagyis két olyan szervezet is van, amely pontosan megegyező jogosítványokkal rendelkezi a sárkányhajózás, mint sportág terén. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség, eddigi magatartásával is igyekezett bizonyítani, hogy a helyzet szerencsétlensége ellenére azt nem kérdőjelezi meg, nem támadja, azonban ezt elvárja a Magyar Sárkányhajó Szövetségtől is és ezúton is felszóltja a Magyar Sárkányhajó Szövetség tisztségviselőit, hogy hagyjanak fel a hamis és megtévesztő információk terjesztésével.

  8, A Magyar Kajak-Kenu Szövetség sajnálattal és megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Sárkányhajó Szövetség törvényellenes módon a Magyar Köztársaság Alkotmányának egyesülési jogra vonatkozó passzusait és a 2004. évi Sporttörvény ide vonatkozó pontjait megsértve, fegyelmi eljárásokat folytatott le és kizárásokat foganatosított azon versenyzőivel szemben, akik a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sárkányhajós rendezvényein részt vettek. Az MKKSZ vezetése ezúton is tájékoztatja a kizárt és a kizárással megfenyegetett versenyzőket, hogy a Magyar Sárkányhajó Szövetségnek ilyesmire semmiféle jogalapja nem volt, és a teljes mértékben törvényellenesen járt el.

   

   

  Tisztelt Sárkányhajós Társadalom!

  Az MKKSZ ezúton is kinyilvánítja, hogy ahogy azt az eddigiekben is tette, nem kíván a Magyar Sárkányhajó Szövetség belügyeibe beleszólni, azonban elvárja, hogy a Magyar Sárkányhajó Szövetség is hasonlóképpen járjon el, és azonnali hatállyal szüntesse be a valótlan információk terjesztését. Az MKKSZ ezúton is kéri a Nemzeti Sport Szövetséget, hogy haladéktalanul járjon el tagszervezete kiemelkedően kártékony és etikailag tökéletesen megkérdőjelezhető tevékenységével szemben, és szólítsa fel a Magyar Sárkányhajó Szövetséget, hogy hagyjon fel a magyar sporthoz méltatlan magatartásával, és figyelmeztesse őt arra, hogy mint Országos Sportági Szakszövetségnek kötelessége a mindenkori érvényes sporttörvény betartása.

  Végezetül – mivel a Magyar Sárkányhajó Szövetség képviselői részéről jó néhány helyen elhangzott már, hogy az ICF és az IDBF által megrendezett világbajnokságok között jelentős színvonalbeli különbség van utóbbi javára, a világbajnok magyar sárkányhajó válogatott ezúton nyilvános viadalra hívja ki a Magyar Sárkányhajó Szövetség válogatott csapatát bármely távon vegyes vagy tiszta női és férfi hajóegységben. A helyszín, a táv és az időpont megjelölése a Magyar Sárkányhajó Szövetségre van bízva.

   

  Magyar Kajak-Kenu Szövetség,  a világbajnok sárkányhajó válogatott

   


   

  válasz erre...

 • Ispi 2010.09.02.   08:28

  Ispi

  Ha már hozzászólsz, érdemes először elgondolkodni, van-e valóságtartalma a cikknek. Én tudom, hogy igen, és ha  "bennfentes" vagy, akkor te is. Ezek után pedig színvonalas hozzászólásod téged minősít. Gondolom, érdekelt vagy, de nem az MSSz oldalán...

  A stílus maga az ember.

  u.i.: és akinek ez tetszik, csak ilyeneket kapjon maga is. Tudjátok: 

  "Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük"  Máté (7:12)

  válasz erre...

 • Paddle 2010.08.31.   14:19

  Paddle

  ...hát hamar sikerült elérned, már első kommentelőként, a mai magyar valóság verbális szintjét. Karakán sportember lehetsz az életben.

  A cikk támájához kapcsolódva csak két kérdés merül fel bennem

  1. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség mit szólt volna ahhoz, hogy ha nagy csinnadrattával a Sárkányhajó Szövetség rendez egy Kajak-Kenu VB-t? Gondolom kázrázás meg vállveregetés lett volna...

  2. Az MKB marketingesei mennyire néznek utána, mire adják a pénzüket? Kicsit behúzták őket a csőbe.

  Kíváncsi vagyok a fejleményekre. Jövőre lesz ICF-es Sárkányhajó Eb? Hátha mások is kedvet kapnak ilyesmihez. Már látom is a jövő évi nagy eseményt a hírekben: "A Magyar Országos Horgász Szövetség első és hivatalos Cápafogó Villantó Világbajnoksága a Szegedhez közeli Fehér tónál. Résztvevő országok: Magyarország, Líbia, Örményország, Kazahsztán."
  Szurkoljunk együtt.

   

  válasz erre...

 • kiváncsi 2010.08.31.   13:24

  kiváncsi

  És ki jogosult ICF Világbajnokságot rendezni?

  Miért nem rendzete az a szervezet?

  válasz erre...

 • Trezor 2010.08.30.   17:47

  Trezor
 • M.Ozzy 2010.08.30.   14:29

  M.Ozzy

  Az biztos, hogy a "Világbajnokság" címmel nem szabad visszaélni. Ennek a fogalomnak súlya és értéke van.

  Ha ez így megy tovább, először "csak" a sáráknyhajó szenvedi meg, de ha ez így megy tovább, a Világbajnokság intézménye is elveszti méltó elismerését...

  válasz erre...

 • Jeromos 2010.08.30.   13:48

  Jeromos

  Sziklenka te egy szerencstlen nyomorult sz...rnak szulettel es igy is fogsz meghalni...a jarosival egyut...

  válasz erre...