Menü

2010.03.22.     Hozzászólás 2

Lovat minden korosztály alá!

Lovagolni jó. Hogy miért? Hát biztos nem az esések miatt. Bár, ha már azon is tudsz nevetni, akkor érzed igazán, mit is jelent az előbbi kijelentés.

Ha olyan vagy, akit a monotonitás és a teremsport egy idő után untat és kedvetlenít, mozogni pedig mindenképpen szeretnél, akkor próbáld ki a lovaglást. Ám mielőtt még megijednél attól, hogy egy hatalmas ló hátára fel kell ülnöd, olvasd el, milyen előnyökkel jár, ha átlendülsz ezen a félelmen.

 

80590-lovak02.jpg

A lovaglás jótékony hatásait három csoportba tudnám sorolni. Fizikai, pszichológiai és szociális hatások.

Fizikailag megerősödik az, aki lovagol. Egyrészt javul az egyensúlyérzéke, mivel lovaglás során a folyamatosan harmóniában kell lennünk a ló mozgásával. Másrészt erősíti a combizmokat, a hátizmokat, javítja a tartást és csökkenti az izmok görcsösségét. Szóval egy lovaglással töltött órával kiválthatod a gerinctornát és a testerősítő gyakorlatokat. Mindezt úgy, hogy nem is figyelsz arra, hogy a tested izmai folyamatos munkában vannak.

Pszichológiai előnyét nem is biztos, hogy részletezni kell. A tény maga, hogy egy ilyen hatalmas állattal összhangban tudunk lenni, olyan sikerélményt ad, mely növeli az önbizalmat. Elvonja a figyelmet a lovaglással töltött óra a napi gondokról, mert lehetetlen lovaglás közben nem a lóra koncentrálni. A szabad levegőn való tartózkodás javítja az általános közérzetet.

Szociális hatásai sem elhanyagolhatóak. Az ember a lovaglás során nyitottabbá válik, ami már aznap érezhető, hisz elmesélik élményeiket a környezetüknek. Türelmességre tanít. A lovaglás nem megy egyik napról a másikra. A ló nem mindig érti, hogy egyértelműen mit szeretnénk tőle, ezért amíg a ló és lovasa egymásra hangolódik, közben megtanulnak odafigyelni egymásra.

 

80590-lovak01.jpg

 

És ez még mindig csak a töredéke annak, amennyi előnye van annak, ha valaki úgy dönt, hogy ló hátára pattan. A személyes élmények, a szabadban való lovaglás utánozhatatlan érzése és a közös fejlődés, amit ló és lovasa együtt, közös munkával ér el, mind hozzájárul ahhoz, hogy jobb emberré váljunk.

Úgyhogy aki úgy dönt, hogy ezt a sportot választja, számítson arra, hogy ha csak egy kicsit is, de változni fog személyisége. És ez jót tesz kicsiknek, nagyoknak, időseknek és fiataloknak.

Olvass többet a témáról: lovaglás