Menü

2010.04.14.     Hozzászólás 0

Ha esik, ha fúj – Lóháton minden időben

Ha lovagolni indulsz készülj fel, hogy néha elkap az eső, hideg a szél és hó is esik. Ha felkészült vagy, nem érhet meglepetés.

Mivel a lovaglás nem időszakos sport, nem süt mindig a nap és lengedez a langyos szellő. Készülj fel, hogy néha elkap az eső, a hideg szél és a hó is. De ha felkészült vagy, nem érhet meglepetés.

A négyévszakos lovaglásra nem olyan bonyolult felkészülni. Egyszerűen csak alkalmazkodni kell az adott időjárási feltételekhez és máris kitűnően érezheted magad akár esik akár fúj.

 

Télen nagyobb figyelmet kell fordítani a ló ápolására. Azoknak a lovagnak, akiknek a téli szőrét lenyírják szükségük lesz melegítő takaróra. Lovaglás során nagyobb figyelmet kell fordítani a bemelegítésre, mind a lónak, mind a lovasnak. Ilyenkor legalább 10 percet léptessük a lovat.

A lovasok a nyeregre húzhatnak nyeregmelegítő huzatot, ami kellemesen melegen tartja a lovas alfelét. A lovaknak pedig ilyenkor használhatunk téli nyeregalátétet.

 

80642-lovaglastelen.jpg

 

A hóban a ló kitűnően mozog, egyedül a jeges, lefagyott részekre kell figyelni, nehogy megcsússzon a ló. A pálya is jobb, ha egyenletes, mert ha fagyott patanyomok vannak, azokban a ló könnyebben botlik. A hó patába tapadása ellen védekezhetünk úgy, hogy rendszeresen kikaparjuk a havat a patakaparóval vagy a patkoltatás során hókivetőt helyeztetsz fel.

 

Tavasszal már sokkal könnyebb dolgunk van. A lovak megkezdik a téli szőr levedlését. A szőr levedlését segíthetjük, ha gyakrabban átkeféljük a lovat.

Ilyenkor a tavaszi eső szokott zavaró lenni. A ló patás állat, könnyen mozog a sáros, vizes talajon. Néha megcsúszhat, de ezek korántsem olyan veszélyesek, mint a jeges talajon való megcsúszás. A lovak szeretnek hemperegni a sárban, de miután megszáradtak a száraz sárdarabokat le kell takarítani róluk.

Lovasként sáros időben óvatosabban lovagoljunk, és időjárásnak megfelelően válasszunk jármódot. Ha csúszós, sáros, vizes a talaj a vágtát ne erőltesd. De a szárazabb részeken már gond nélkül lovagolhatsz.

 

80642-lovaglasnyaron.jpg

 

Lovaglás szempontjából legjobb a száraz, kevésbé meleg idő. Nyáron ez ritkán van, de a nagy melegben se feledkezzünk meg a védőfelszerelésről. Ilyenkor a kobak alatt izzad a fej, de akkor is vedd fel. Nagy melegben, délben kerüld a lovaglást, egyrészt mert leéghetsz a napon, másrészt te és a lovad is nagyobb mennyiségű folyadékot veszítetek, és napszúrást kaphattok. Inkább kora délelőtt vagy késő délután pattanj nyeregbe.

 

Az ősz a lovasok egyik kedvelt évszaka. Nyár végén már nem olyan forróak a nappalok, viszont még sokáig van világos, így ilyenkor a tapasztaltak bártan belevághatnak egy egésznapos túrába is.

80642-lovaglasosszel.jpg

 

Szeles, viharos időben egyértelmű, hogy nem ajánlott szabad ég alatt lovagolni. A lovak megijedhetnek a villámlástól, levethetik lovasukat.

 

Legyen azonban bármilyen idő odakint, a fedett pályák nyugodt és biztonságos lehetőséget biztosítanak lónak és lovasának minden időben.

Olvass többet a témáról: lovaglás, lovastúra