Menü

2009.10.01.     Hozzászólás 0

Jorkyball: szabadidősport nem csak focirajongóknak

A kispályás focit és a squash elemeit ötvözve kialakult egy új szabadidősport, a jorkyball. Ebben a nemzektözi szinten népszerű sportban idén EB-bronzérmesek vagyunk!

Óriási szenzációval zárult a franciaországi Tarnosban megrendezett IX. Jorkyball Európa-bajnokság, ahol a magyar válogatott az előző évi Eb-ezüstérmest, a portugál válogatottat legyőzve a harmadik helyet szerezte meg.

De hogy mi is az jorkyball? Ez a hazánkban még viszonylag új sportág leginkább a kipályás futball és a squash ötvözeteként jellemezhető, ám mégis inkább a futballhoz áll közelebb.

 

A Jorkyball egy két térfélre osztott, műfüves borítású, plexifallal és panelekkel határolt pályán játszott új sportág, mely a hagyományos futballból ered, de alapkarakterének köszönhetően új, más értelmezésbe helyezi azt. A körülbelül 50 négyzetméteres, zónákra osztott pályán, egyedi szabályrendszer alapján kiskapura játszanak a kétfős csapatok. A Jorkyball gyors, taktikát és ötletességet is igénylő sport: a 2 csapat három, 7 gólig tartó szettet játszik, és egy meccs "öldöklő csaták" esetében is csak ritkán tart 45 percnél tovább. Ezt a sportot űzve a játékosok egyszerre élvezhetik a futball technikai versenyszellemét és a klasszikus, fedett pályás, illetve szabadtéri körülmények között játszott szabadidősport élményét.

 

 
 
A nyugat-európában már 20 éve működő, a hagyományos kispályás futball egyik megújított formájának tekinthető, forradalmian új sportág magyarországi szövetsége azt tűzte ki fő céljául, hogy itthon is mind szabadidősport, mind pedig versenysport szinten ismertté és népszerűvé tegye ezt a látványos sportágat, melyhez nagy mértékben hozzájárulhat a magyar Jorkyball-csapat Európa-bajnokságon elért sikere. 

 

A franciaországi Tarnosban megrendezett IX. Jorkyball Európa-bajnokságon ugyanis a magyar válogatott az előző évi Eb ezüstérmesét, a portugál válogatottat legyőzve az előkelő harmadik helyen végzett. A torna gólkirálya a magyar Berta György lett, aki a sportág világklasszisait maga mögé utasítva végzett az első helyen. Az Európa-szerte egyre népszerűbb sportág méltó ünnepe volt az idei kontinens bajnokság, amelyről több vezető francia, spanyol és olasz média orgánum is beszámolt. A Magyarországon is egyre kedveltebb sportágat Európa-szerte már tőbb mint százezren űzik, és a Nemzetkőzi Jorkyball Szővetség, a F.I.J.A előrejelzései szerint 2010 végére világszerte már tőbb, mint 20 országban fogják versenyszerűen és hobby szinten egyaránt játszani a jorkyballt. 

 

 


 
Aki többet szeretne tudni erről az új sportágról, látogasson el a jorkyball.hu honlapra, ahol a hazai jorky klubok elérhetőségei is megtalálhatók.