Menü

2010.01.25.     Hozzászólás 0

Futsal - ahol a profizmus terem

Igen jól olvastad, és nem elírás van a címben: nemcsak „futball”, hanem futsal (ejtsd: futszál) is létezik.

Persze a futsal-nak is köze van a focihoz, hiszen a szó a futball és a sala (terem) szó összetételéből adódóan azt jelenti: teremfoci. És ami jó a fociban az talán még jobb a teremfociban: pörgős, izgalmas, látványos labdarúgás, ez a játék tulajdonképpen „időhúzásos jelenetektől” mentes tiszta futball.

80474-futsal_01.jpg

A focistáktól a 4+1-es felállás remek taktikai, kombinációs készséget igényel, a kapuson kívül senkinek nincs klasszikus posztja, minden játékosnak, minden helyzetben meg kell állnia a helyét. A játékidő 2x20 perc, úgy hogy amikor nincs játékban a labda akkor áll az óra. A meccset két partjelző felügyeli a kb. kézilabda nagyságú pályán.

80474-futsal_jatekter.jpg

Mint minden, ami focival kapcsolatos itt is a dél amerikai kontinensen kell keresgélnünk: az eredeti teremfoci ősét egy argentin edző „találta fel”, amikor a sok eső miatt focicsapataival fedett teremben kezdett edzeni és a kisebb tér miatt új játékszabályokat állított fel. A gondolat hamar gyökeret vert a kontinensen és hamarosan országos bajnokságokat írtak ki. Mára már világszerte 25 millióan űzik a futsal-t, sőt a legnagyobb nevek is – Ronaldo, Zico, Ronaldinho – a teremfoci világából igazoltak át a nagypályás csapatokhoz.

 

Szerencsére ebben a sportágban sem kell szégyenkeznünk, hiszen Magyarországon már a hatvanas évektől létezett a teremfoci őse: a férfi baráti körök, és a nagypályáról visszavonult öreg fiúk által űzött kispályás foci. Természetesen ekkor még a szabályokat az alkalmilag verbuválódott csapattagok hozták meg, de a szellemisége, az „örömfoci” jellege már ekkor is adott volt.

80474-futsal_02.jpg

Bár ma még nem büszkélkedhetünk a világ élvonalához tartozó csapattal, de az is nagy szó hogy a 2010-es Európa-bajnokságot nagy büszkeségünkre hazánk rendezhette meg. Akit érdekel ez a helyzetekben és főleg gólokban gazdag esemény, az a torna mérkőzéseit január 19. és 30. között megnézheti a budapesti Papp László Sportarénában vagy a debreceni Főnix Csarnokban.

Aki pedig a meccsek alatt kedvet kap kipróbálni a focit „kicsiben”, az számtalan hazai klubbot kereshet fel a futsal.hu weboldalon. Sőt, itt most nemcsak a férfiakat bíztatnánk a futsal űzésére, hanem a vállalkozó kedvű hölgyeknek is szívesen ajánlanánk figyelmébe ezt a sportot, hiszen nem egy hazai klubcsapat a „gyengébbik” nem képviselőiből áll.

80474-futsal_lanyokkal.jpg 

Teremfoci helyszínek:

Team Fitness

Újbudai Sportcentrum

Griff Squash & Fitness

Marczibányi Sportcentrum

 

Olvass többet a témáról: futsal, teremfoci, örömfoci, csapatjáték