Menü

2007.02.16.     Hozzászólás 0

Sulinet

A lúdtalp

Rengeteg sportoló életét keseríti meg ez a kicsinykének tűnő probléma. Az ember hajlamos figyelmen kívül hagyni, mert sokan nem tudják, hogy milyen komoly mozgásszervi problémákat okozhat. Hogy mást ne mondjak, sokunknak ettől fáj a térde, másoknak az Achilles inuk. Kortól és nemtől függetlenül érdemes mihamarabb tenni ellene, felkeresni az ortopéd orvost, aki minden bizonnyal elküldi az embert betétet csináltatni.
A cikk további részéből kiderül, hogy mi is az a lúdtalp igazából!

Az evolúció során az emberi láb úgy alakult ki, hogy lehetővé tegye az egyenetlen talajon való járást. Ez állandó alkalmazkodást kívánt meg a lábtól, valamint az izmok finom játékát, ami által azok formában maradtak
Ennek véghez viteléhez szükség van a lábban található mind a 26 csont, 33 ízületi találkozás, 19 izom és 107 ínszalag jelenlétére, és rendeltetésszerű használatára. A folyamatos cipőhasználat, valamint az egyenletes, sima talajon való járás már különösebb erőfeszítés nélkül hozhat létre olyan jellegű problémákat, mint pl. a lúdtalp.

A lúdtalp definíciója:

A hosszanti boltozat teljes lesüllyedésével járó, tartós deformációt okozó statikai lábbetegség, amely már a láb csontjainak bizonyos mértékű átrendeződését, elmozdulását is jelenti. Tünete a kifelé álló lábfej. A kisgyermekek esetében 3 éves korig nem beszélhetünk lúdtalpról, mert születéskor a lábunk telitalpas, ami azt jelenti, hogy a boltozatok helyét egy zsírpárna tölti ki. A gyermek növekedésével, a járás tanulásával a rövid talpizmok elkezdenek erősödni, fejlődni, aminek az lesz az eredménye, hogy kialakul a talp haránt és hosszanti boltozata.

Ha a boka befelé esik, és a lábujjak szétállnak, akkor valószínűleg lúdtalpunk van. Az túlsúly mindenképpen kockázati tényező, hiszen a nagy súly jelentős teher az ízületeknek. A lúdtalp felismerésekor, vagy gyanújakor minél hamarabb érdemes felkeresni az orvost, mert a mihamarabb el kell kezdeni a kezelését. A lúdtalp eredményesen kb. 24 éves korig kezelhető ki. Ezután már csak a tünetek enyhíthetők, valamint a további károsodás előzhető meg. Az elhanyagolt lúdtalp következményeként szembe kell néznünk hát- és derékfájással, izomfájdalmakkal és fáradtsággal. A lúdtalp gyógyításásban központi szerepet játszik a lúdtalpbetét.

Lúdtalpbetét: a láb statikai megbetegedéseinek kezelésére való gyógyászati segédeszköz, amelyet a lábbeli talpbélésére raknak.

A lúdtalpbetéteket az orvos felírhatja receptre. Köztük vannak már olyanok is, melyeket akár szandálban is lehet hordani, és olyanok is, melyek sportolásra alkalmasak. Az esztétikai problémát, melyet a betét alkalmazásával szemben fel lehetett hozni, ezzel tehát át lehet hidalni.

A lúdtalp kezelésére vannak bizonyos tornagyakorlatok, melyekkel kapcsolatban az orvostól, vagy gyógytornásztól kérhetünk információt. A régi tanács, miszerint minél többet járjunk mezítláb, még mindig hasznos.