Menü

2013.09.24.     Hozzászólás 0

Barlangi kalandtúrák bevállalósoknak!

Ha barlangászkodni szeretnél, Szlovéniában a legjobb helyen jársz! Vadregényes és lenyűgöző karszt barlangokban kalandos barlangtúrákon vehetsz részt. Tudd meg, miről nem érdemes lemaradni!


Ugye veled is számtalanszor előfordult már, hogy szívesen lennél újra gyerek és csúsznál-másznál, akár jól össze is sároznád magad? Nos, Szlovénia rejtélyes és igen látványos barlangrendszereiben mindenki kiélheti gyermeki énjét, hiszen vezetett, nem átlagos turistáknak szóló barlangtúráin részed lehet - szó szerint - minden földi jóban.

Barlangtúra a Predjama vár alattGalériáért katt a képre! (fotó: Barlangtúra a Predjamai vár alatt (c) slovenia.info)

Hova menjünk barlangászni?

- A Bohinji tó közelében található barlangokat a PAC Sports sportiroda segítségével ismerhetjük meg. A legismertebb a tó északi oldalán elhelyezkedő Govic barlang, amely hosszabb esőzés után megtelik vízzel és erőteljes vízesés tör fel belőle. A nyári időszak alatt a barlang nagyrészt száraz, ám amikor leereszkedünk, még ekkor is láthatjuk a barlang gyönyörű kis tavát. A barlanghoz egyébként kenukkal érkezünk, amiket a parton hagyunk. Innen 5 perc sétával érjük el a barlang bejáratát. A vezetők segítenek egy kötél segítségével leereszkedni a 25 méteres mélységbe. A barlangban 3 ilyen ereszkedés van, amelyek után elérjük a kis tavat a barlang legalján. A kirándulás befejeztével újra kenuba szállunk és visszaevezünk a kiinduló pontra. A túra ideje 5-6 óra és inkább tapasztaltabb résztvevők jelentkezését várják. Minimum létszám: 3-8 fő között.

- Bled közelében van egy másik barlang is, a Pod Babjim Zobom, amely igazán látványos és mindenki számára elérhető, mivel nincs szükség mászásra. A túra ideje 1,5 óra a barlangig és 2 óra nézelődés a barlangban. Teljes időtartam 6 óra, minimum létszám: 10 fő.

Barlangászkodás karszt barlangbanGalériáért katt a képre! (fotó: Karszt barlang (c) Pac Sports)

- Bovec a karsztvidék szélére esik, ennek ellenére a Rombon és Kanin hegyek azok, amik Európában a legnagyobb mélységű üregek birtokosai és a barlangászok számára a világ a legkiemelkedőbb attrakciói. Az Avantura Outdoor Iroda ezeknek a hatalmas képződményeknek kisebb és könnyebben elérhető "rokonaihoz" szervez túrákat. Ilyen pl. a Boka vízesés szomszédságában található Mala Boka barlang, ahol egy viszonylag rövid emelkedő után a barlang megmutatja a föld belsejének szépségét, amely látvány Szlovéniában további barlangokban is hasonló élményekkel kecsegtet.

- Velenje és Mislinja határában is találunk egy különleges barlangot, a Huda luknja-t, amelynek alsó szakasza a csoportosan érkező turisták számára megfelelően kiépített. A kirándulásra Velenje Turisztikai Hivatalában lehet jelentkezni. A Tisnik és Pecovnik mészkőhegységet a Peka folyó szeli ketté, amely nyomán a barlang is kialakult. A Tisnik járatban kb. 1,6 km hosszú nyílt aknák és barlangok váltakoznak, így alkotva egy igen komplex földalatti környezetet. Tisnikben található az 1 km2-re jutó legtöbb karszt formáció Szlovéniában, amely igazi látványosság mindenki számára. A múltban egyébként medvék kerestek a barlangban menedéket, sőt emberi jelenlétre utaló edényeket, antik érméket is találtak itt. A barlang egyedülálló elhelyezkedése és ökológiai körülményei különleges feltételeket biztosítanak különféle fajoknak, pl. egyes szubmediterrán körülmények között élő- vagy alpesi élőhelyeken megszokott, illetve a jégkorból visszamaradt növényeket is találunk itt. Más élőlények pedig alkalmazkodtak az extrém körülményekhez, pl. pókok és bogarak. A barlang alján folyó Ponikva folyóban átlátszó és lapos rákok élnek, valamint számtalan jele akad annak, hogy denevérek is tanyáznak a barlangban. A barlangot 1895-ben nyitották meg a turisták előtt először.
Vezetett túrán a minimum létszám: 5 fő.

Bejárat a barlangba
Galériáért katt a képre! (fotó: Bejárat a barlangba (c) Pac Sports)

- Postojna-ban, a Predjama vár alatt alternatív barlangtúrát tehetünk a keleti átjáróhoz, amely egy 5-6 órás kaland és nem is kell hozzá sportolónak lenni, átlagos kondícióval is teljesíthető. Persze kis mászás azért van benne! A vár alatti barlangrendszert a Lokva folyó alakította ki, ahol 4 emeletnyi átjárót találunk. A fő vagy másnéven régi barlang a második emeleten található, ahol egyébként a látogatók legrégebbi, 15. századból származó írásnyomát fedezték fel a falon. A harmadik szinten található maga az átjáró és végül a legalsó szinten a Lokve patak révén a továbbra is aktívan mélyülő barlangrészt találjuk, amelyet végül a szifon zár le és további fel nem tárt részeken halad tovább a víz útja, amely Vipavába folyik. A barlang nyugati átjárója csak tapasztalt barlangászoknak engedélyezett, mivel a járatok meglehetősen szűkek és nehéz rajtuk az átjutás. A felszerelés a 60 eurós árban benne van, azaz: kezeslábas, csizma és sisak fejlámpával. Létszám: 2-5 fő között.

Barlanglátogatási lehetőségek széles körben elérhetőek a Postojna barlang rendszerében, minden attól függ, milyen felfedező típus vagy. Az egészen könnyű családi sétától kezdve a komoly fejlámpás barlangászatig minden elképzelhető. A barlang magas vízszint esetén nem látogatható. Ha szívesen barlangászkodnál a Predjama barlangban, akkor jelentkezz ITT!

 

Kapcsolat, további információ:

Olvass többet a témáról: barlangászat