Menü

2006.10.16.     Hozzászólás 0

Szóló szőlő..

Az ősz gyümölcsei otthonunkat is megszépítik, ételeinkbe is színt és ízt visznek. Az ősz népszerű gyümölcse a szőlő. Ízletessége mellett vértisztító és gyulladásgátló hatása is kiemelkedően jó, és szépítőszernek sem utolsó.



A szőlő olyan régi növénye az emberiségnek, hogy már a Bibliában is találkozhatunk vele. A szőlők a legrégebben háziasított növények közé tartoznak; a Kaukázusban már a kőkorban termesztettek vadszőlőt, és nem kellett túl sok idő ahhoz, hogy felfedezzék miképp készíthető bor belőle. Természetesen már az ókori egyiptomiak is kedvelték ezt az italt, bár a kezdeti időkben főként templomi rítusok során fogyasztották.

Az ókori görögök és rómaiak nagy rajongói voltak úgy a gyümölcsnek, mint az erjesztett levének, ezért rengeteg szőlőskertet létesítettek mindenfelé. ők találták fel a szőlőszemek aszalásának hatékony módozatait is.

A szőlő szezonjában minden étkezés előtt egy fél órával együnk szőlőt! Mivel a szőlő elegendő energiát biztosít szervezetünknek még nehéz fizikai, de különösen szellemi munka esetén, ezért érdemes ezt a tanácsok megfogadni. 1 kg szőlő tartalmaz 180 g szőlőcukrot, 130 g rostot, 6-9 g fehérjét, 5 g szerves sót, 5 g zsírt.

Hatása:

- a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó,

-  remek izomregeneráló táplálék,

-  a bél megbetegedéseit gyógyítja, a vese és a hólyag kövesedését akadályozza, a belső összenövéseket is oldja,

-  fokozza az epeválasztást és ürítést,

-  igen jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél,

-  reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban,

-  kitűnő E-vitamin-forrás, az E-vitamin pedig olyan antioxidáns, amely a szabad gyökök káros, öregítő hatását csökkenti,

-  emellett enyhíti a cukorbetegség szövődményeként kialakult idegkárosodás tüneteit, a végtagokban érezhető zsibbadó, bizsergő érzést,

-  segít a szembetegségek megelőzésében, reumatoid arthritis kezelésében,

-  különböző allergiás megbetegedések tüneteit is enyhíti, mivel gátolja az allergiás tüneteket okozó vegyületek, például a hisztamin termelődését,

-  magas A-, C-vitamin-tartalma megóv a betegségektől, B1-, B2 vitaminjai felüdítik a fáradt idegeket,

-  benne található létfontosságú nyomelemek -kálium, kalcium, jód, magnézium, vas, foszfor - a megfelelő ásványi anyag bevitelről gondoskodnak,

-  rendkívül jótékony hatással van a bőrre, vesére, májra, anyagcserére,

-  a kékszőlő héja rezveratrol nevű anyagot tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy rákellenes hatású, és a daganat fejlődésének különböző szakaszaiban is eredményes,

-  magas rosttartalmánál fogva a szőlő javítja az emésztést, a zsírok lebontását is, s így akár még fogyhatunk is vele, ha időnként beiktatunk egy-két szőlőnapot.

 Fittség


Forrás:Fittség.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.