Menü

2009.05.27.     Hozzászólás 0

Vitorlát fel! – Hogyan lehetünk vitorlásvezetők?

Ki ne szeretne egyszer az életben vitorlásra szállni, és arra utazni amerre a szél viszi? Az örök élmény nem lehetetlen, akár belőled is válhat Cook kapitány!

Tanuljunk meg vitorlázni


Tavasszal kezdetét veszi hazánkban is a vitorlásszezon. Ne tétovázzunk, jelentkezzünk egy tanfolyamra, mert a vitorlázás során szerzett élmények mindent megérnek, érdemes tehát belevágni!


Kezdő vitorlástanfolyam


Első lépésben, ha nem rendelkezünk semmilyen vitorlázási alapismerettel, jelentkezünk egy kezdő tanfolyamra, ahol a mérsékelt széltartományban való önálló jolle és túrahajó vezetést sajátíthatjuk el, valamint hajóvezetõi engedély szerezhetünk. A kezdő tanfolyamokat gyakorlati részét általában "jolle típusú" kisebb vitorlásokon, és nagyobb, tõkesúlyos hajókon tartják. A tanfolyamon az alapvető manőverek elsajátítására és a vitorlázóérzék (egyensúly, lendület érzése) kifejlesztésére első lépésben a Kalóz típusú kishajókat használják.  A Kalóz jolle-t követően nagyobb, tőkesúlyos, kabinos túravitorlásokon folytatódik az oktatás, melyeken a nagyobb hajós ismeretekhez kerülhetünk közelebb. Természetesen a gyakorlati képzés elméleti oktatással is kiegészül, amelyen megismerkedhetünk a vízi KRESZ minden fontos szabályával. Ez a fokozatos oktatási módszer biztosítja, hogy nemtől, kortól függetlenül bárki biztonságosan, nyugodtan és jó hangulatban tanulhasson meg vitorlázni.

Vitorlás oktatás


Motorcsónak vezetés


A kezdő tanfolyam után, vagy közben részt vehetünk kisgéphajóvezetői- motorcsónak- oktatáson is. A kisgéphajóvezetői vizsgafelkészítést azoknak ajánlják, akik vitorlástanfolyamunkon vesznek részt, és kiegészítésként szeretnék megszerezni a vitorlás mellé a motoros jogosítványt is. Akik vitorlás hajóvezetői vizsgát tesznek, azoknak csak a gyakorlati kisgéphajó vizsgát kell sikerrel teljesíteniük, nincs külön elméleti vizsga számukra. A vitorlásképesítéssel már rendelkezők pedig kiegészíthetik a jogosítványukat kisgéphajói vezetői engedéllyel. Kisgéphajónak -  motorcsónaknak- nevezzük a legalább 4 kW (kb. 6 lóerõ feletti) motorteljesítményű gépi berendezéssel hajtott vízijárműveket. Az ilyen járművekre kisgéphajóvezetői engedély szükséges, így a Jet-ski vezetéshez is.

Motorcsónakvezetésnek a következő helyeken hódolhatunk Magyarországon: Hazai folyóinkon, illetve állóvizeink közül egyedüli módon a Tisza-tavon.

Fontos tudni, hogy ha vitorlásunkon 4 kW-nál erősebb segédmotor található, és olyan tavakon (Tisza-tó, Bodeni-tó, Garda-tó, stb.) hajózunk, ahol engedélyezik a motorhasználatot, és szélcsend esetén beindítjuk a motort, hajónk onnantól kisgéphajónak minősül és jogosítványköteles.


Haladó -skipper- tanfolyam


Ha vitorlázási alapismereteinket maximálisan begyakoroltuk, és nagyobb hajók kormányzása után vágyakozunk, lehetőségünk van részt venni egy haladó hajós tréningen. Ennek a képzésnek az a lényege, hogy a kezdő tanfolyamon megtanult manővereket még jobban elmélyítsük, és újabb ismeretek tanuljunk a biztonságos önálló hajózás érdekében. A tréningen kikötői manővereket gyakorolhatunk motorral és vitorlával, valamint a vitorla és rig beállítási lehetőségei a sebesség növeléséért. Ezenkívül a spinakkervitorla kezelése, az éjszakai hajózás, a viharvitorlázásra való felkészülés és a havária helyzetek kezelése is a tanfolyam részét alkotják. A tanfolyamon megszerezett tudás segítségével, akár szélsőséges időjárási körülmények között is biztonságban vitorlázhatunk családunkkal, barátainkkal. Tovább azoknak javasolják a tréning elvégzését, akik hosszabb kihagyás után fel szeretnék frissíteni vitorlázótudásukat.


Tengeri hajózás


Ha elég gyakorlottak vagyunk, és már nem elégszünk meg hazánk adta vízi lehetőségekkel, a tengeren is kipróbálhatjuk magunkat. Magyarországon általában kétféle tengeri hajóvezetői tanfolyamot kínálnak. Az egyik egy teljeskörű tengeri hajóvezetői tanfolyam, ahol a tengeri elmélet mellett a vitorlás és motoros hajók vezetését egyaránt megtanulhatjuk. Ezen a tanfolyamon az alapokra építve a nagyobb testű tengeri vitorláshajók irányítását ismerhetjük meg, emellett motorcsónakon  is megtanulhatjuk a tengeren használatos géphajós manővereket.  A másik tanfolyam pedig egy motoros tengeri hajóvezetői tanfolyam, ahol a tengeri elmélet mellett motoros hajóvezetéssel ismerkedhetünk meg közelebbről. Ez azoknak jó, akik még semmilyen hajóvezetői tapasztalattal nem rendelkeznek és motorcsónakot szeretnének vezetni a tengeren. Ez a képesítés jól jöhet tengeri nyaralás, pihenés, vagy kirándulás alkalmával. Mindkét esetben fontos a biztonságos tengeri hajózás elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítása, ezáltal a tengeri képesítés megszerzése.Gyereknek


A vitorlásklubok általában szerveznek gyermekek részére is tanfolyamokat, illetve bentlakásos, 1-2 hetes táborokat, melyek során játékos formában sajátíthatják el a vitorlázás alapjait. Így a vitorlázást már 6-8 évesen el lehet kezdeni tanulni. Természetesen a gyerekek a tábor végeztével még nem vizsgáznak, hiszen ehhez még fiatalok. Ugyanis 18 éves kor alatt nem lehet vizsgát tenni!

Vitorlás oktatásTanfolyamdíjak


A tanfolyam átlagosan 70-90 ezer Ft + 8-10 ezer Ft vizsgadíj. A tanfolyamdíjak elég változóak, érdemes jól körülnézni, mielőtt beiratkoznánk a tanfolyamra. Ne féljünk a kihívásoktól: az élmény felülmúlhatatlan, az emlék örök.


Oktatás:


Jacht Akadémia: http://www.vitorla.com/index.php

Mare Tour: http://www.maretour.hu/mareweb.html

Adriatica.net: http://www.adriatica.net/sailing_school/sailing_school_hu.htm

Balatoni Vitorlásiskola Társaság: http://www.vitorlasiskola.hu/

Catsuli – katamarán oktatás: http://www.catsuli.hu/

Columbus Kishajó Sport Egyesület: http://columbus-se.uw.hu/

Euromarine: http://www.euromarine.hu/index.php?id_y=1&id_x=0

FüredYacht Charter és oktatóközpont: http://furedyacht.hu/

Globusz 2001:

http://www.globusz2001.hu/?oldalid=oktatas&dsid=1&nyelv=hu&PHPSESSID=c83d6d981f1f380945b5a397e1399ee7

Hafen-Hagi Yacht Sport: http://hagi.sailing.hu/index2.html

Holovits Vitorlás Iskola, Bolt: http://www.holovits.hu/

HT Vitorlás Klub: http://www.vitorlazas-ht.hu/

Kalandra fel! Vitorlásiskola Balatonlelle: http://www.kalandrafel.com/oktatas.html

Kalandra fel! Sailing Team: http://w3.enternet.hu/nk1959/index_elemei/page0006.htm

Kalmár Autósiskola: http://www.kalmarautosiskola.hu/

Katamarán iskola – Lellei szél: http://www.lelleiszel.hu/katamaraniskola.htm

Kezdő, haladó és verseny vitorlás tanfolyamok:

http://www.vitorlazas.hu/vitorlas-tanfolyamok-balaton-adriai-tenger.html

K2 Funsports Club: http://www.k2funsports.hu/friss/vitorlazas.html

Komplex belvízi hajós képzés / Hajós Akadémia: http://www.zoltanalapitvany.hu/?content=kepzes

Kovi Yacht: http://www.kovys.hu/tanf.html

MAFC vitorlástábor gyerekeknek: http://www.vitorlastabor.uni.hu/

Online Vitorlásiskola: http://www.vitorlasiskola.com/index_vitorlasiskola.htm

Opti-Suli – Keszthely: http://www.atteka.hu/

STAR Vitorlásiskola: http://vitorlastanfolyam.technowar.hu/

Széllel bélelt – vitorlás oktatás:

http://kihagy6atlan.hu/temak/elmeny/vitorlazasszellelbelelt/#forum

Tengeri vitorlás oktatás: http://www.vitorlazas.hu/

Tesztvizsga Hajózási Szabályzatból: http://www.tesztvizsga.hu/

TF Továbbképző Intézet: http://www.tfti.hu/hu/

Tisza-tavi vitorlástábor: http://vitorlassport.hu/

Törökvész TTSE: http://www.torokvesz.fw.hu/

Vento Vitorlás Iskola: http://www.vitorlassuli.hu/

Vitorlás/Motoros Tanfolyam:

http://web.t-online.hu/gbenyov/hiradastechnika_vitorlas_klub/tanfolyam/

Vitorlásoktatás Budapesten: http://www.equator.hu/

Vitorlásoktatás Fonyódon: http://vitorlazz-fonyodon.fw.hu/

Vitorlásoktatás Balatongyörökön: http://vitorlastabor.uw.hu/main.php

Vitorlástanfolyam Révfülöpön: http://www.vitorlastanfolyam.tar.hu/

Vitorlás tábor Siófokon: http://www.vitorlastabor.hu/

Websailor - kishajós oktatás: http://www.websailor.hu/

Yachtcharetrfured: http://www.yachtcharterfured.hu/

Yachting Holday Bt.: http://www.kalandatengeren.hu/

Yachtparty: http://www.yachtparty.com/yp_oktat.htm

Zamárdi Vitorlástábor: http://vittabor.fw.hu/

Olvass többet a témáról: hajózás