Menü

2009.06.25.     Hozzászólás 0

hunsail.hu

Klasszikusok éve a Kékszalagon

Az idei, 41. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztiválra 2009. július 2-5. között kerül sor Balatonfüreden. A Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb rendezvényén tavaly ismét megdőlt a létszámrekord, 2008-ban ugyanis 578 hajó, közel 2600 vitorlázóval a fedélzetén indult a versenyen.

Idén azonban nem indulhatnak a trapézos versenyhajók, ezért nevezik a páratlan évben megrendezésre kerülő versenyt klasszikus Kékszalagnak. Az útvonal mindig ugyanaz: Balatonfüred után a kenesei és a siófoki bóját kell kerülni, majd a Tihanyi-szoros után Keszthelyen fordulnak vissza a hajók, és irány a balatonfüredi cél. A verseny július 3-án, pénteken reggel 9 órakor rajtol. Az idei rendezvény főtámogatói a T-Mobile, a T-Systems és a Nokia; a verseny fővédnöke Bajnai Gordon miniszterelnök.

 
 
Litkey Farkas a Lisa-val a védő, a legnagyobb ellenfélnek számító kihívók pedig Soponyai Géza (Avatar), Király Zsolt (Raffica), Vándor Róbert (Sponsor wanted) és Láng Róbert (RC 44). Érdekesség, hogy a Nemere II fedélzetén ezúttal Magyar Vilma kormányzása mellett egy csak nőkből álló csapat indul majd a versenyen. A kormányosokat a korábbi évekhez hasonlóan idén is ismert színészek, sportolók, műsorvezetők kísérik és segítik a Kékszalagon. Így részt vesz a versenyen Szujó Zoltán, Csiszár Jenő, az Irigy Hónaljmirigy tagjai, Barabás Éva, Szabó Győző, Bagi Iván, Keleti Andrea, Orosz Barbara, Kiss Ramóna, Tóth Gabi, Csomor Csilla, Balogh Tamás és Dér Heni is. Az ismert magyar szörföző, Detre Dia is rajthoz áll, de természetesen versenyen kívül, hiszen nem vitorlás hajóval, hanem szörffel szeretné teljesíteni a Kékszalag 150 kilométeres távját. 

 
 
Idén már második alkalommal kerül kiírásra a gyermekek számára megrendezett Kékpántlika, melynek főtámogatója idén a Seiko. A tavalyi győztes Rozsnyai Domonkos-Czeizel Jonatán egység nem tud indulni a versenyen, mert az augusztusi, hazai rendezésű 420-470 junior Európa-bajnokságra készülnek, de a versenyen így is közel 100 hajó indulására lehet számítani.

 
 
A Kékszalag Fesztivál idén számos programmal egészül ki a versenyt a partról követők részére. A Grand Aero Challenge elnevezésű műrepülő-show-t Veres Zoltán keltette életre, és idén először kerül megrendezésre. Július 1-jén és 2-án a füredi móló előtt nyolc versenyző (köztük számos külföldi) méri össze tudását a vitorlás hajók között kialakított pályán, a freestyle bemutatón, a szinkron-műrepülésen, és a ballon-vadászaton. 

 
 
A Tér-Film-Zene Fesztivál idén társult a Kékszalag Fesztiválhoz, így péntektől vasárnapig koncertek és filmvetítések várják az érdeklődőket a Kisfaludy-színpadon, miközben folyamatosan kapcsolják élőben a versenyzőket, a hajókat vagy a vízi tudósítókat. Idén 25 hajóra helyez majd el a Szövetség GPS nyomkövetőt, valamint a hajókon, a kenesei bójánál, és egy motoroson elhelyezett kamera segítségével élőképet is lehet nézni a verseny hivatalos honlapján, a www.kekszalag.hu–n. 

Olvass többet a témáról: kékszalag, verseny