Menü

2011.02.23.     Hozzászólás 1

RedBullTV

Red Bull Cliff Diving 2011 - I. állomás

887 moai és 12 sziklaugró - Rapa Nui óriásszobrai a világ legjobb műugróinak idénynyitó küzdelméhez asszisztálhatnak Chile legnyugatabbra fekvő pontján.

1. ÁLLOMÁS:
RAPA NUI / HÚSVÉT-SZIGETEK / CHILE
2011. március 12.

A Világsorozat harmadik idényében első ízben látogat a világ egyik legtitokzatosabb helyszínére. A sziget 3 791 lakója számára ez a „Te pito o Te Henua”, azaz a Világ Köldöke, és bár évente több ezer turista látogat ide, mégis a világ egyik legszigeteltebb helyének számít.

Rapa Nui a Polinéz-háromszög része, amely Chilétől 3.510 kilométerre nyugatra, és Tahititól 4.085 kilométerre keletre fekszik. A sziget lakói a világ egyik legjellegzetesebb kultúráját alakították ki, de elsősorban mégis a híres moaik miatt ismerjük őket. Az egy tömbből faragott óriásszobrok magassága elérheti a 10 métert, míg súlyuk akár a 86 tonnát is. A szigetet Chile 1935-ben nemzeti parkká minősítette, majd 1996-ban az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította.

A közvetlenül az Ana Kai Tangata barlangok mellett fekvő Mataveri Otai Öbölben lesz a 2011-es Világsorozat első állomása. Az „Emberevők barlangjának” is nevezett természeti képződmény legendásan titokzatos, és itt található a a világ legnagyobb és legszebb, Manutara madarakat ábrázoló barlangrajza. A Manutara a sziget egyik legfontosabb állata, amely a Tangata Manu verseny egyik központi karaktere is. A barlang ma valóságos régészeti csodának számít. A sokszínű kultúra, hitrendszer, történelem és környezet előtt tisztelegve, a Red Bull Sziklaugró Világsorozat 2011. március 12-én első ízben rendez futamot a Húsvét-szigeten.

 

 

Helyszín Mataveri Otai Öböl – az a szent hely, ahol a Madárember kultusz kialakult
Koordináták 27°07’S, 109°21’W
Verseny kezdete/vége 10.00/12.00
Ugró platform magassága 27m
Víz mélysége több mint 8m
Átlagos vízhőmérséklet márciusban 26°C
A levegő átlagos hőmérséklete márciusban 22°C
Víz Csendes-óceán, tengervíz
Jellegzetesség A sziget onnan kapta a nevét, hogy 1722-ben húsvét vasárnap fedezték fel.

Olvass többet a témáról: Red Bull Cliff Diving
Ez is érdekelhet: Red Bull Open Ice,red bull rampage

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


  • ági 2011.03.12.   17:08

    ági

    Tudja valaki hogy melyik csatorna közvetíti?

    válasz erre...