Menü

Hozzászólás 0

ÚSZÁS, EGYESÜLET, BUDAPEST XIV. KERÜLET

Budapesti Vasutas SC - Úszó szakosztály

1142 BUDAPEST XIV. KERÜLET, Szőnyi út 2
06/70/209-9547
bvscswimming@gmail.com

Úszószakosztályunk igen nagy hagyományokkal és eredményekkel rendelkezik 1911-es megalakulása óta.
A legfigyelemreméltóbb évek az 50-esek voltak, mikor is 1952-ben Helsinkiben Székely Éva és Gyenge Valéria révén két olimpiai aranyat nyertek a vasutas úszók.
1954-ben a torinói Európa-bajnokságon szintén aranyérmeket szállítottak a BVSC-s úszók. Kiemelkedő edzőegyénisége volt az aranykorszaknak Sárosi Imre, a „Mesti”.
Az újkorban, a 80-as években értek el ismét nemzetközi sikereket a MÁV reprezentatív sportklubjának úszói. 1987-ben 7 ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett Kiss Tibor és Debnár Tamás, illetve válogatott váltócsapataink révén. Az 1988-as szöuli olimpián pedig Debnár a pontszerző hatodik helyen végzett a 200 m-es férfi mellúszásban.
A jelen szintén optimizmusra ad okot, hiszen szakosztályunkban igen sikeres utánpótlás-nevelő munka folyik.
A 2004. évi nemzeti korosztályos bajnokságok egyesületi pontversenyében 4. helyezést értek el úszóink.
A szakosztály felépítése a szakmailag már többszörösen bizonyított „piramis” módszerrel történik.
Az úszásoktatást a Dagály Fürdőben kezdjük el az óvodás vízhez szoktatással és a kisiskolás kezdő tanfolyamainkkal. A megfelelő előképzettséggel rendelkező úszópalántáink átkerülnek a Szőnyi úti „anyaintézménybe”, ahol a kisversenyző csoportban ismerkednek a sportág alapjaival, megszerzik MÚSZ versenyzői licencüket és bekerülnek az egyesület tagjai közé, mint igazolt sportolók.
A korosztályos nemzeti versenyrendszert megjárt alsó tagozatos úszók többszörös rosta után kerülnek az utánpótlás versenyzőcsoportba, ahol már komplex képzésben vesznek részt.
A legtehetségesebb, legkitartóbb, legszorgalmasabb versenyzők pedig eljutnak a serdülő, ifi, felnőtt csoportjainkba, ahol professzionális képzést kapnak, nemzetközi versenyeken, edzőtáborozásokon vesznek részt.
A jelen bővelkedik tehetséges versenyzőkben. Szakosztályunk egy felnőtt, két ifi, négy serdülő válogatott versenyzővel rendelkezik. Erőnk meghatározó a hazai és az európai úszósportban.
Az eredményekhez azonban szükséges a megfelelő háttérmunka. Ezt a célt szolgálja a szakosztály alapítványa, amely az „Úszás a jövőért” beszélő nevet viseli. Alapítványunk tevékenységi köre a vasutas úszópalánták szabadidős és versenyszerű sportolásának segítése. A szülői munkaközösség, prominens MÁV, illetve gazdasági, politikai életünk vezető személyiségei révén megfelelő anyagi és erkölcsi segítséggel működünk.
Az alaptevékenységeink mellett szintén kiváló színvonallal működik a paraszakágunk (mozgássérült úszók), két válogatott versenyző is tempózik ebben a speciális sportban.
Senior csoportunk felnőtt tagjai pedig pártoló tagjai egyesületünknek, ez igen dinamikusan fejlődő ága szakosztályunknak.
A hatályos sporttörvény előírásait és a BVSC Alapszabályát is figyelembe véve működtetjük szabadidős csoportunkat. Hallatlan érdeklődés mellett folyik a munka ebben a fitness csoportban, ahol a kerület iskolásai, MÁV dolgozók gyermekei sportolnak nem versenyszerűen, hanem saját kedvtelésükre, egészségük megőrzése érdekében.
Tevékenységünkhöz szorosan kapcsolódik az évente megrendezésre kerülő két nagyszabású rendezvényünk, úszóversenyünk. A tavaszi nemzetközi utánpótlásversenyünk a LEN kalendárium emlékezetes eseménye, sportpolitikai és EU-s missziót is betöltő szuperseregszemléje Európa „age group” úszóinak. Mintegy 50 ország 300 sportklubja vett részt már ezen az eseményen.
Másik rendezvényünk pedig kizárólag a honi úszóklubok utánpótlás-versenyzőinek éves téli felmérő záró versenye, ahol reményeink szerint a vidéki és fővárosi műhelyek közötti szakmai és informális kapcsolatépítő, véleménycserét elősegítő preventív folyamat is folyik.
A történelmi távlatokat átfogó bemutatkozás után szeretném felhívni a figyelmet egy szomorú tényre: szakosztályunk egyetlen szponzora a MÁV, amely térítésmentesen bocsátja rendelkezésünkre sportingatlanát, létesítményét.
Működésünk, eredményességünk, értékeink megtartása, programunk ellátása végett igen nagy szükségünk lenne egy multicég nagyszponzorálására, amely cég azonosulni tudna céljainkkal, elveinkkel, ars poétikánkkal.

Címkék: úszás

Olvass többet a témáról: úszás

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.