Menü

Hozzászólás 0

TÚRA, TEREM/KLUB, BUDAPEST IX. KERÜLET

Túravezető Oktatók Sportegyesülete

1097 BUDAPEST IX. KERÜLET, Bárd utca 2.
06/30 226 92 30
06/30 226 92 30
info@tvose.hu
www.turavezetes.hu

 

Túravezető Oktatók Sportegyesülete

81159-head1.jpg

 

Túra-vezető…

Ha valaki egy kiránduló csoport élére áll az “én tudom az utat, gyertek utánam!” felkiáltással, lehet egy túra vezetője. A túravezető azonban ennél kicsit több. Ő is a csoport élén áll, és az utat mutatja. De ez az út kicsikét több, mint a gyalogösvény az erdőben.

Ez az az út, amelyen ha valaki elindul egy kicsit talán más világba juthat, hacsak átmenetileg is. Amikor kint vagyunk a természetben megszűnik a külvilág, megszűnnek a hétköznapok problémái, a nagyvárosok zaja, a minket körülvevő embertömegek zsivaja, helyette friss illatos levegőt szívhatunk be,

szemet-szívet gyönyörködtető látványban lehet részünk, és testünk felfrissülhet, lelkünk kitisztulhat. De vajon tudja-e ezt mindenki?

 

A feladat:

Ezért vagyunk mi, a túravezetők, hogy ezt a készséget amit mi már az élettől és a mi tanítóinktól megszereztünk, továbbadjuk. Azért, hogy megismertessük a természetet azokkal akik már megízlelték, és kicsit már a szívükbe is zárták. Hogy felkészítsük őket arra, hogy azt az érzést,

ami őket is hatalmukba kerítette, tovább tudják adni, és minél több embert hívjanak a természetbe.


Mi a cél?

Az erdők, rétek, hegyek, vizek világa, bár hatalmas, mégis sérülékeny, és védelemre szorul. Ahhoz, hogy hatékony védelmet tudjunk biztosítani környezetünknek, ezt minél több emberrel meg kell értetni, és erre a legjobb mód ha megszerettetjük velük a természetet: amit szeretünk, azt óvjuk is, ösztönösen.

A túravezető az, aki embereket visz sétálni, kirándulni, túrázni, közben rengeteg információt szolgáltat különböző helyekről, növényekről, állatokról, ezzel esetleg a további érdeklődés csíráját elültetve egyesekben. Ehhez pedig a természet szeretetén túl megfelelő tudásanyagra is szüksége van. Ezt a tudásanyagot lehet elsajátítani a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) keretein belül szervezett túravezető tanfolyamokon.


És holnap?

Inkább csak remények: hogy az aktív túravezetők jelenleg “maroknyi” csoportja megsokasodik majd annyira, hogy együtt az általuk vezetett csoportokkal minél többen ismerik meg hazánk természeti értékeit, és ezek védelmének szükségességét.

 

Nagy Sándor

túravezető, MTSZ vizsgabiztos

Címkék: túra

Olvass többet a témáról: túra

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.