Menü

Hozzászólás 0

2018.06.22. Tihany

Levendulás-tűzhányós geotúra

Ez az esemény már lezajlott, ha aktuális programokat keresel klikk IDE!

Helyszín: Tihany
Dátum: 2018.06.22. - 2018.06.22.

Elérhetőségek:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Sárdy Julianna, 06 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
http://www.bfnp.hu/hu/programok/levendulas-tuzhanyos-geotura-2

A Levendula Fesztivál keretén belül egy rövid és egy hosszabb geobotanikai túrát indítunk a virágba borult híres történelmi ólevenduláson keresztül a Csúcs-hegyi-hévforrásbarlanghoz.

Levendulás-tűzhányós geotúra - Kiírás

Helyszín: Tihany

Találkozó időpontja: 09:00 óra
Találkozó helye: Tihany, Őrtorony kilátó parkoló

Távolság: 4 km
Túra ideje: 3 óra

Nehézségi fok: a Levendula Fesztivál keretén belül egy rövid és egy hosszabb geobotanikai túrát indítunk a virágba borult híres történelmi ólevenduláson keresztül a Csúcs-hegyi-hévforrásbarlanghoz.

Utunk az Apáti-kávézótól indul. Felérve a gerincre egyszerre nyílik kilátás a Külső- és Belső-tóra, miközben választ kaphatunk egy sor kérdésre:
- valóban sziget volt Tihany?
- A Külső-, és Belső-tó a Balaton maradványa?
- Mi az a „hideg légtó”?
- Miért volt nehéz a tihanyi férfiaknak feleséget kapni a közelmúltig?

A híres történelmi Levendulásban gyönyörködhetünk a virágzó bokrokban, és egy sor érdekességet megtudhatunk a növényről, és Tihany történelmi múltjáról, ami összefonódótt az illatos levendulával. E lélekemelő pihenő után a Lóczy Lajos gejzírösvényen haladunk tovább, vulkáni tufalépcsőkön lépkedve. A fölénk magasodó részben vulkáni, részben gejzirit sziklafalak mentén a Nyereg-hegy - már a rómaiak idejében sánccal és őrtoronnyal megerősített stratégiai - vonalán haladunk a Csúcs-hegyi hévforrásbarlang felé, aminek mind a belsejét, mind a tetejét birtokba vesszük. (Közben fény derül a ”kerek tetőablak” titkára!) . A hegy oldalán kanyargó ösvény mellett szürkés vulkáni rétegek, majd a vulkánosságot kísérő-és követő – szintén az egész félsziget területére kiterjedő – hévforrás-tevékenység hófehér, girbegurba rétegződésű, megkapóan mozgalmas falai tornyosulnak fölénk. Rejtélyes oszlopos formák keresztmetszeteit is felfedezhetjük a sziklafalban.

Sajkod egyik utcácskáján kapaszkodunk fel az Apáti-hegy kilátópontjára, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Külső-tóra. Innen ereszkedünk le a híres történelmi levendulásba, az öreg-levendulásba, ahol igazi virágünnep fogad minket. Aki még nem látta a tihanyi levendulavirágzást, az ne hagyja ki ezt az alkalmat! Semmilyen fénykép nem adhatja vissza ezt a csodálatos hangulatot, látványt és illatot!

Miután kigyönyörködtük magunkat a virágpompában, felkapaszkodunk a Tihanyi-félszigetet nyugatról szegélyező, csodálatos panorámájú Nyereg-hegyre, ahol a Csúcs-hegyi hévforrásbarlangot vesszük célba elsőként, melynek mind a belsejét, mind a tetejét birtokba vesszük. A hegy oldalán kanyargó ösvény hamarosan újabb látványosságot kínál számunkra: a szürkés vulkáni rétegek tetején a vulkánosságot kísérő és követő hévforrás-tevékenység hófehér, girbegurba rétegződésű, megkapóan mozgalmas falai trónolnak. Ezen a ponton a rövid túrán résztvevők visszaereszkednek a találkozási pontra, a hosszú túra résztvevőivel pedig visszatérünk a Csúcs-hegyre, ahonnan egy meredek ösvényen leereszkedünk a nyugati gerincről, majd átvágunk a szőlők között haladó szekérúton, és máris a félsziget szívében találjuk magunkat.

A Belső-tó partjára érve, az egykori gejzírmezőre érünk, ahol néhány lépésre egymástól egy több millió éves „hévforrás-város” „középületeit” járhatjuk sorba: a Hármashegyi-kúpot, a Gombakúpot és az Átjáró-barlangot. Felkapaszkodunk az Aranyház néven elhíresült „Fellegvárra”, végül a "Hármas-hegyi-kúpról" tekintünk le, melynek „tetőteraszáról” a Balaton- felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük!

A szürkemarhák és ürgék legelője mellett elhaladva érünk a faluba, ahol a házak és kerítések lábazataiban köszönnek vissza Tihany kövei.

Túránk a Levendula Ház Látogatóközpontnál ér véget, ahol megújult interaktív kiállításunkkal, és levendulás finomságokkal várjuk a betérőket.

A geotúrát követően érdemes a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontot is meglátogatni a Belső-tó partján, a szürkemarhák és ürgék legelője mellett, ahol a túrák során szerzett új információkat is tanulmányozhatjuk a félsziget természeti értékeiről és a geológiai múltjáról szóló megújult interaktív és érdekes kiállítás keretében, és ahol levendulás finomságokkal várjuk a betérőket!

Szükséges felszerelés: szendvics, innivaló, esőkabát, zárt (kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló) cipő, fényképezőgép, távcső.

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobiltelefonszám megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2018. június 21., csütörtök) 18:00 óráig!

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető

Levendulás-tűzhányós geotúra - Nevezés

Árak:
- felnőtt                        850 Ft/fő
- gyerek:                      400 Ft/fő

Helyszín: Tihany
Dátum: 2018.06.22.

Elérhetőségek:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Sárdy Julianna, 06 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
http://www.bfnp.hu/hu/programok/levendulas-tuzhanyos-geotura-2

Olvass többet a témáról: Balaton-felvidék, geotúra, Levendula-fesztivál, túra, tihany

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.