Menü

Hozzászólás 0

2019.03.31. Bakonybél

Bakonybéli geozarándok túra medvehagymával és a Pannon-csillagda kedvezményes látogatásával

Ez az esemény már lezajlott, ha aktuális programokat keresel klikk IDE!

Helyszín: Bakonybél
Dátum: 2019.03.31. - 2019.03.31.

Elérhetőségek:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
06 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
https://www.bfnp.hu/hu/programok/bakonybeli-geozarandok-tura-medvehagymaval-es-a-pannon-csillagda-kedvezmenyes-latogatasaval

Bakonybéli geozarándok túra medvehagymával és a Pannon-csillagda kedvezményes látogatásával - Kiírás

Találkozó időpontja: 10.00 óra
Találkozó helye: Bakonybél, Borostyán-kút (Szentkút) melletti füves parkoló

Távolság: 8 km
Túra ideje: 5 óra
Nehézségi fok: közepes


Bakonybélben a Szent-kútnál (Borostyán-kút) kezdjük a túránkat. Az út első szakaszán egy kaptatót kell leküzdenünk, de megéri: lenyűgöző kör panorámát nyújtó rejtett kilátópontról gyönyörködhetünk a Magas-Bakony hegyeiben.

Ezután a Bakony egyik legszebb mészkőszurdokának mélyére vezető út legvadregényesebb szakaszát hódítjuk meg, ahol hatalmas sziklafalak hajolnak fölénk, óriási kőtömbök mederbe zuhant darabjaira léphetünk, s ha közelebb hajolunk hozzájuk, fedeles fagyi tölcsérhez hasonló megkövült csigaházak metszetét, vagy kidomborodó formáit fedezhetjük fel bennük.

A Gerence-patak mentén haladva a fényes, zöld ehető levelek között kanyargó erdei ösvényen több alkalommal keresztezzük a patakot, hallgathatjuk a patak mederlépcsőkön bukdácsoló vízeséseinek csobogását, tenyerünkbe vehetjük a sziklafalakból kipergő lapos kavicsokat utánzó óriás egysejtűek megkövesedett vázait, melyek Szent László pénze néven vonultak be a magyar mondavilágba.

Utunkat röviden megszakítjuk a Bányász-kút forrásánál, felkapaszkodunk a Judit-forrás mész-tufa lépcsőin, letekintünk a meredeken leszakadó szurdokfal tetejéről a mélységbe, ahol az elénk táruló látvány egy különös történet elmesélésére ad majd alkalmat.

Visszafelé haladva elmegyünk egy Indián tábor mellett, és megnézzük azt a különleges szikla alakzatot, melynek lenyűgöző látványáról egy szép bibliai idézetre asszociálhatunk.

Bakonybél felé haladva a Szent-kút (Borostyán-kút) mellett pihenünk meg egy időre. Itt, aki nem fáradt, felkapaszkodhat a Bakony egyik legszebb erdei kálváriáján a domb tetején álló keresztekhez.

Bakonybélben lehetőség van betérni a Bakonyi Erdők Házába, ahol többek között a hagyományos bakonyi erdőmérnöki szakma letűnt értékeivel, eszközeivel találkozhatunk. Bekukkanthatunk a szerzetesek különleges hangulatú boltocskájába, megkóstolhatjuk az Unikum bakonybéli változatát, ami csupa a barátok által helyben termesztett gyógynövényből készült. A Pannon Csillagda Látogatóközpont fantasztikus élményt nyújt annak, aki kicsit több időt tud szánni a programra.

Szenzációs friss hírrel szolgálhatunk a virágok és a tavasz szerelmeseinek! A medvehagyma szőnyeg élénkzöld, ehető levelei között már tavaszi virágok is nyílnak a Kerteskői-szurdokban!

Feljhívjuk a kedves túrázók figyelmét, hogy a túra során nehezebben járható területen is áthaladunk! Vízálló túracipő/bakancs ajánlott!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, Nordic walking bot

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16 óráig

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezés és részletes információ: Sárdy Julianna ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető

Bakonybéli geozarándok túra medvehagymával és a Pannon-csillagda kedvezményes látogatásával - Nevezés

A túra díja:
- felnőtt: 850 Ft/fő
- gyerek: 400 Ft/fő

Jelentkezés

Helyszín: Bakonybél
Dátum: 2019.03.31.

Elérhetőségek:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
06 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
https://www.bfnp.hu/hu/programok/bakonybeli-geozarandok-tura-medvehagymaval-es-a-pannon-csillagda-kedvezmenyes-latogatasaval

Olvass többet a témáról: Pannon Csillagda, Bakony Erdők Háza, szurdoktúra, geotúra

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
°C 20 / 28 19 / 30 19 / 28 21 / 30
mm 0.0 0.0 0.0 0.0
km/h 17.3 20.9 12.2 6.1

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.