Menü

2007.03.29.     Hozzászólás 0

Törékeny nők

Az amerikai tudósok komoly energiákat fektetnek a sporttal, illetve a sportolással kapcsolatos kutatásokba. Nemrégiben arról számoltak be, hogy a sportolás agysejtképző hatással van az emberekre. A legújabb kutatásukban – könnyen belátható, hogy ebben több a ráció – a női és a férfi atléták/sportolók térdsérüléseire fókuszáltak.


A felmérések során tíz női és tíz férfi atléta eredményeit hasonlították össze. A sportolók 3D sportmozgások rögzítésére alkalmas technikai újdonság segítségével elemezték ki, és az eredmény a várakozásoknak megfelelően alakult. Általában mindenki úgy vélekedi, hogy a férfiak szervezete sokkal jobban bírja a fizikai behatásokat és ez a tézis most is igazolódott.

A sportolóknak fejenként tíz darab ugrást kellett végrehajtaniuk, így a pihent állapottól egészen a fáradtig meg tudták figyelni a az alsó lábszár izületeinek a kinetikáját és kinematikáját is.

A kutatás végén megállapították, hogy a nők a férfiakhoz képest, sokkal merevebb bokatartással érkeznek a talajra egy ugyanolyan ugrástípusból. Ennek a merevebb tartásnak velejárója, hogy a lábfej kifelé fordul, a boltozat megemelkedik, így a földetéréskor nem képes kellő csillapító hatást kifejteni, a terhelést átvezeti a térd felé, aminek következtében az első keresztszalagot éri extrém megerőltetés.

A hölgyek előnytelen technikáját tudományos úton nem tudták megmagyarázni, de azt kiderült, hogy akár nyolcszor annyi hölgyet érhet baleset, mint férfit.

A kutató csoport a felfedezésüket követően, a sérülés megelőzése érdekében újra munkához láttak. Kíváncsian várjuk az eredményeket.


- Mozgásvilág -