Menü

2008.03.26.     Hozzászólás 0

Legyen iskolai tananyag az elsősegélynyújtás!

Általános és középiskolákban tanítsák az az elsősegélynyújtást - ez a stratégiai célja a Magyar Vöröskeresztnek. Rendkívül fontosnak tartják ugyanis, hogy minél magasabb legyen a szakszerű elsősegélynyújtásra képes emberek aránya.

Általános és középiskolákban tanítsák az az elsősegélynyújtást - ez a stratégiai célja a Magyar Vöröskeresztnek. Rendkívül fontosnak tartják ugyanis, hogy hasonlóan az Egyesült Államokhoz és több nyugat-európai országhoz, nálunk is minél magasabb legyen a szakszerű elsősegélynyújtásra képes emberek aránya.
Rendszeres oktatás egyelőre csak a Magyar Vöröskereszttel hivatalosan is együttműködő oktatási intézmények, az úgynevezett bázisiskolákban van. A közel százötven tanintézményt magába foglaló hálózat azonban szakmai és hivatkozási alapot jelenthet az elsősegély-oktatás majdani átfogó iskolai bevezetésekor.

Ezt a témát vitatja meg mai kihelyezett ülésén az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága. Az ülés egyik napirendi pontja a laikus elsősegélynyújtás helyzete és oktatása lesz.

A cél az, hogy minél többen képesek legyenek az embertársaink testi épségét és egészségét veszélyeztető állapotot felismerni, és a hivatásos segélynyújtó helyszínre érkezéséig az arra rászorulókat megfelelő színvonalú elsősegélyben részesíteni.

 

 

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt úgynevezett baleseti szimuláció segítségével, gyakorlati példákkal oktatja az elsősegélynyújtást. Képzett imitátorok alakítják a lehetséges baleset vagy rosszullét áldozatait, ügyelve a fizikai és pszichikai következményekre. Így a tanfolyam hallgatói életszerű szituációkban sajátíthatják el ismereteiket. Hazánkban elsősorban a Magyar Vöröskereszt alkalmazza ezt az oktatási módszert.

A sikert mutatja, hogy már három és fél évtizede rendszeresen tartanak Országos Elsősegélynyújtó Találkozót és Versenyt. A rendezvénysorozaton minden évben közel ezer csapat és több mint ötezer fiatal mérheti össze tudását.