Menü

2008.02.19.     Hozzászólás 0

Idén is korán kelnek a kullancsok

Az idei tél is meglehetősen enyhén alakult, ezért a megszokottnál hamarabb megkezdődhet a kullancsinvázió. Éremes már az erdei iskolák és osztálykirándulások szezonja előtt felkészülni.


Nem csak a természetben, de a nagyvárosok melletti játszótereken is találkozhatunk a számos betegséget hordozó apró kullancsokkal. A Lyme-kóron és a kullancs-encephalitisz mellett a Tularemiát, a Francisellát és a Rickettisa baktériumot is terjeszthetik.

A legfontosabb védekezési mód a három részből álló oltási sorozat. Fontos, hogy ezt helyesen alkalmazzuk: a két első oltást 14-28 nap különbséggel kell beadatni, majd 5-9 hónapra rá a harmadik, amlékeztető vakcina következik. Ez utóbbit szokták elfelejteni a szülők, ezért tanácsos az oltáskor kapott kis zöld kártyán ellenőrizni a időpontokat. A gyermekek számára háromévente ajánlott egy "emlékeztető-oltást" is beadatni.

Az oltás mellett minden kirándulás alkalmával figyeljünk a megfelelő öltözködésre! Megfelelően zárt ruházatban megakadályozható a kullancsok támadása. Hosszú nadrág és rendesen felhúzott hosszú zokni ajánlatos, pláne a fűben szaladgáló gyermekeknél.

Hamarosan megfelelő lesz az időjárás akár a családi- vagy az iskolai kirándulásokra, de ne felejtsük el megtenni a kellő óvintézkedéseket.


Mozgásvilág.hu