Menü

2011.04.01.     Hozzászólás 0

Sportágválasztó

Hajrá Nagy Sportágválasztó!

A nehézségek ellenére mégis dübörög tovább a Nagy Sportágválasztó...

A Nagy Sportágválasztó mozgalom szervezőcsapata által március 31-én összehívott sajtótájékoztatón a borús gondolatok is nyilvánosságot kaptak. Hiszen a rendezvényt létrehozó Merkapt Maraton Team SE szinte állami feladatokat átvállalva indította útjára és tette országossá, számos szervezőpartner közreműködésével a sportot népszerűsítő rendezvénysorozatot, de mai napig elsősorban önerőből (nagyon szerény szponzorációs és egyéb támogatással), rengeteg önkéntes munkával működteti tovább az eseményt. Bár az állami vezetés minden fórumon a sport stratégiai fontosságát hangsúlyozza, ez a kivételes, gyakorlati haszonnal bíró rendezvény mégsem kapja meg a neki kijáró támogatást, pedig 2010-ben a 16 vidéki és két budapesti Nagy Sportágválasztónak több mint 90 000 látogatója volt, s országosan adott lehetőséget gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, hogy a sportágak közelébe kerülhessenek és a mozgásformákat kipróbálva, élményt szerezve dönthessék el, melyik sportág áll hozzájuk a legközelebb.

 

Koós-Lukács Tímea, a rendezvény főkoordinátora elmondta: „A rendezvényen a sportágak kipróbálási lehetőségén túl a megjelenő élsportolókkal, olimpikonokkal való találkozás (sőt, sok esetben együtt sportolás) is életre szóló élményt szerez a gyerekeknek, látogatóknak. Napjainkban különös jelentősége van, hogy a példaképek sorában is ott legyenek olimpikonjaink, élsportolóink, akik valódi teljesítménnyel, akarattal, kitartással értek el eredményeket, szereztek hírnevet, dicsőséget hazánknak. Fontos hogy ők is minél több fórumon, eseményen megjelenjenek és találkozzanak a gyerekekkel, hogy ne csak a bulvár-média által felkapott „celebeket” lássák, hanem a valódi értéket képviselő sportolókat is, akik valóban követendő példaként jelenhetnek meg előttük. A Nagy Sportágválasztó egy közösségi fórum, egy lehetőség, lehetőség a találkozásra a sportágak, a sportolók, a gyerekek és a szülők között, azt segíti, hogy minél könnyebben egymásra találhassanak a sportot kínálók és a sportot kívánok, sőt azok is akik még nem tartoznak a sport szerelmeseinek táborába, hiszen a rendezvényen a gyakorlati sportélményt szerezve önmagától felgerjesztődik a sportvágy!”

 

81427-sportaggggg.jpg

 

A sajtótájékoztatón Firnicz József, a Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlás igazgatója őszintén elmondta, hogy addig amíg nem tapasztalta meg személyesen a rendezvény hangulatát, hatásait, nem tartotta sokra ezt a kezdeményezést, de a tavaly szeptemberi rendezvényen, látva a szakadó esőben sportoló, kézilabdázó gyerekek ezreit, akik fittyet hánytak a zord időjárási körülményekre, egycsapása megváltozott a véleménye a  Nagy Sportágválasztóval kapcsolatban, és teljes körű együttműködéséről biztosította a szervezőket sportága tekintetében.

Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára méltatta a rendezvény céljait, eredményeit, kapacitálta a sportszövetségeket, egyesületeket az együttműködésre és kiemelte milyen fontos, hogy ezen az eseményen neves sportszemélyiségekkel, élsportolókkal is találkozhat a közönség, valamint, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is jó lehetőség  a megfelelő mozgásforma kiválasztására.

Ipacs Endre, a Nagy Sportágválasztó főszervezője megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a nehézségek ellenére töretlen lelkesedéssel haladnak tovább és találnak egyre több szervezőpartnerre vidéken is. Így 2011-ben a fővárosi két (májusi és szeptemberi) rendezvény mellett már legalább húszra bővül a vidéki helyszínek száma. Megemlítette, hogy a Nagy Sportágválasztó a felépítése és országos lefedettsége okán akár hungarikumnak is nevezhető és európai szinten is büszkék lehetnénk rá.

Csabai Edvin tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus megkapó élményét mesélte el a tavalyi Szegedi Nagy Sportágválasztóról, amikor egy kislány fehér harisnyában és piros lakkcipőben állt a focikapuban teljesen megbabonázva a lehetőségtől és anyukája – gyermeke ruháját féltő - szava ellenére sem mozdult el a helyszínről: „Anyu én még maradni akarok, ez nagyon tetszik!”

Ezt követően hangot adott elkeseredésének: „Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen rendezvénysorozat nem kapja meg a kellő támogatást?”

 

A borús mondatok után lelkesítő kis szurkolótábor adott még pozitívabb végkifejletet a sajtótájékoztatónak, hiszen a Liszt Ferenc Általános iskola 2.b osztályából szaladt be jónéhány – a Budapesti Nagy Sportágválasztón már korábban résztvevő  - gyermek és mesélte el élményeit a rendezvényről, s kiáltotta kórusban: „Hajrá Nagy Sportágválasztó!”

A tájékoztatón egy kedves idézet is elhangzott a Nagy Sportágválasztó által előzetesen meghirdetetett „A sportról gyerekszemmel” c. esszépályázat egyik művéből, melyet a 11 éves Heiszman Henrik írt Nyékládházáról. A kis fogalmazás arra is választ adott, hogy a szervezők miért tartják annyira szívügyüknek a Nagy Sportágválasztót és ezen keresztül a sport népszerűsítését.

 

81427-ns02.jpg

 

Mit nyernék és mit veszítenék, ha nem sportolnék? Hát…naponta minimum négy órával több szabadidőm lenne. …Hamarabb lefekhetnék, nem kellene este holtfáradtan tanulnom, többet lustálkodhatnék, nem kellene folyton rohanni, hogy minden beleférjen egy napba, minden egyes edzésen gatyáig izzadni...
Mi lenne velem, ha nem sportolhatnék? Lehet, hogy többször lennék beteg. Soha nem állhattam volna fel a dobogó legfelső fokára, mosolyogva várva, hogy fotózzanak…nem lehettem volna „Jó tanuló, jó sportoló”, legfeljebb jó tanuló. Nem kaptam volna annyi dicséretet, kitüntetést. Nem lenne annyi jó barátom az egész országban, és külföldön…Talán nem is tudnám kezelni a sikereket, és elviselni a kudarcokat. A sport erre is megtanít.
Tudom, hogy a szüleim akkor is szeretnének, ha nem lennék sikeres, de nagyon jó érzés, hogy ennyire büszkék rám.
Szóval a sport olyan nekem, mint egy kanál méz a reggeli teámban. Anélkül is meginnám, de nagyon hiányozna…”

 

www.sportagvalaszto.hu

Fotó: Vörös Nándor

Olvass többet a témáról: Nagy Sportágválasztó 2011
Ez is érdekelhet: nagy sportágválasztó 2010