Menü

2007.07.03.     Hozzászólás 0

zoldpont.eu

Európai testnevelő piknik - Módszertani találkozó

Zánka, 2007. augusztus 27. - 30. HATÁRON TÚLI MAGYAR TESTNEVELőKET IS FOGAD AZ IMMÁRON NEGYEDIK EURÓPAI
TESTNEVELő PIKNIK
2007-BEN!

A magyar társadalom legnyomasztóbb gondja a lakosság rossz egészségi állapota. Ám e kérdéskörön belül a még kényesebb kérdés, hogy a mai fiatal korosztály örökli-e a felnőtt társadalom drámai egészségi mutatóit. Az életre hívott Európai Testnevelı Pikniknek éppen ezért volt a feladata, hogy

· a résztvevő testnevelők készség szinten elsajátítsák számos, iskolai környezetben bevezethető életmód-sport oktatását, módszertanát, ezzel a diákokban felkeltsék az egész életen át tartó sportolás igényét, kellı ismeretét.

· olyan korszerű, sport és sportszervezői – akár nemzetközi – ismeretek elsajátíttatása (önkéntesség, szülık bevonása), amelyek lehetıvé teszik, hogy a testnevelık a sportélet motorjai legyenek egy meghatározott környezetben anélkül, hogy életminőségük romlana.

Az első három esztendőben több mint 1000 testnevelő vett részt e módszertani találkozón, és döntő többségük, mintegy 87 % legalább egy életmódsportot meghonosított intézményében, valamint 95 % ítélte azt egyértelműen sikeresnek, szakmailag igényesnek, a tantárgy, illetve az iskola sport megújításának egyik legsikeresebb kezdeményezésének.

AZ IDEI PROGRAM:
2007. augusztus 27. - 30. Zánka
A négy napos rendezvény tartalmi és módszertani tekintetben, de még hangulatában is igyekszik a megszokottól eltérő szakmai élményt nyújtani. A helyszín adottságainak kihasználásával 20-25, iskolában nem, vagy alig alkalmazott olyan sportág oktatása, amely egész életen át űzhető, megkedvelteti a gyerekekkel a sportos életmódot, képes nyújtani azt az élményt, romantikát, közösségi létformát, amely a holnap európai életminőségét is jellemzi.

Kalandsportok (trekking, barlangászat, , hegymászás,), aerobik, tánc, floorball, görhoki, petanque, sárkányreptetés, lábtollabda, utcasportok, gyeplabda, frizbee, éjszakai, mobiltelefonos, városi, terem- és parktájfutás, a szegedi Turul-játék, sziklamászás, íjászat, kite, terepkerékpározás, teljesítménytúrák Magyarországon, strandröplabda, tollaslabda.
Az idei rendezvény egyik meghatározó újdonsága a tájékozódási túraverseny, a geocaching, skike, a korábbinál nagyobb nyomatékot kap Európai divatsportja, a nordic walking. A fenti sportágak oktatásának módszertani bemutatói forgószínpad rendszerben, kiscsoportos foglalkozások keretében, viszonylag kötetlen formában történnek. A résztvevők végigkísérik a teljes tanítási folyamatot a motivációtól az ellenırzésig, maguk is módot kapnak arra, hogy meggyızıdjenek, készség szinten képesek annak tanítására. Természetesen – a rövid idıre való tekintettel – a sportágak köre alapvetıen nem, de némiképp változhat.

ELMÉLETI PROGRAM
Az elmélet programban az idén meghatározó szerepet kap az új nemzeti sportstratégia, illetve annak megvalósításában az iskolák várható-vállaható szerepe. Egyúttal fórumot kínálunk a döntéshozók számára is, hogy megismerjék gyakorló, tapasztalt pedagógusok véleményét, az együttmőködés általuk vélt lehetőségeit, a stratégia megvalósításának gyakorlati lehetőségeit, vagy épp buktatóit. Elemezni kívánjuk a támogatásra alapuló, vagy épp önfenntartásra képes iskolai sportélet közötti különbséget, az egyes technikák életszerűségét, életképességét.

Ugyancsak itt mutatkozik be a szakmának az a kistérségi modell, mely a helyi sportélet fellendítésének új központi koncepciója.
Hagyományosan Magyarország vezető szakemberei szolgálnak tanáccsal a szponzoráció területén, életmódkutatók és gyermekpszichológusok segítik megérteni a huszonegyedik századi gyerekek világát, az új viselkedési formákat, egyúttal megtalálni azt az utat, amelyek révén vonzóbbá tehető egy egészségesebb, sportosabb életvitel. Elismert nemzetközi szakembereket várunk az új várható sport-trendek, divatsportok előrejelzésére, a sport, a piac és a társadalmi környezet kölcsönhatásának közös vizsgálatára.

SZAKTANÁCSADÁS
Sportági szövetségek szakemberei, bizonyos új sporteszközök, felszerelések szakértői szolgálnak alkalmazási, használati tanácsokkal, technikai ismeretekkel.

TESTNEVELőK ELEKTRONIKUS FÓRUMA
Hozzáférhetővé válik egy több százas linkgyűjtemény, amely a világ legjelentősebb szakmai műhelyeihez, elektronikus könyvtáraihoz, publikációs győjteményeihez vezet. A résztvevıő – ésszerű keretek között – korlátlan Internet-lehetőséget kapnak arra, hogy betekinthessenek ezen oldalakba, portálokba. Döntő szerepet szánnak a rendezık 2007-ben a határon túli magyar sportpedagógusoknak. Kiváltképp a más országokban sikeres módszerek, sporttevékenységek hazai megismerésére nyílik lehetőség, de a magyarországi kezdeményezések, gyakorlat, tapasztalat is ugyancsak hasznos lesz a vendégek számára.
A sport mindig is fontos szerepet játszott a különböző kultúrák közötti megértésben, az idei piknik így jó alkalmat kínál egyes országok népi sportjátékainak bemutatkozására, esetleges átvételére.

Bemutatkozik a magyarországi civil sport adatbázis-kezelő rendszere, amely mint egy „kézikönyv”, ám frissen, napra készen tartalmazza az eddig kevéssé ismert sportokkal kapcsolatos valamennyi információt, tudnivalót.

HÍRLEVÉL
Miután a fentieknek nem pusztán szolgálniuk, hanem ki kell szolgálniuk a testnevelőt, a következőkben heti-két heti rendszerességgel személyes e-mail-ben kapja azt az elektronikus újságot, amely a szakma legfrissebb híreiről, a sportközélet eseményeiről, nemzetközi érdekességekről, tudományos, módszertani törekvésekről, eredményekről szól.

Szervező: Zöldpont Egyesület és Szerkesztőség
Társrendező: Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum
Színhely, időpont: Zánka, 2007. 08. 27.-30.
Részvételi költség: 17.900.- Ft
Amely magában foglalja a szállás, teljes ellátás,
valamennyi szakmai és szabadidős program költségét és
az ajándékcsomagot.

PROGRAM
Augusztus 27. (hétfő)
14 óráig Érkezés, a szállás elfoglalása
14.00 Megnyitó, elméleti elıadások,
17.30 Programismertetés, a csapatok megalakítása
18.00 Vacsora
19.00 Gyülekező a parton
Technikai megbeszélés
20.00 Éjszakai tájfutó csapatverseny

augusztus 28. (kedd)
A helyszín a Sportcsarnok és környéke
7.00 Közepes iramú reggeli bemelegítı futás és reggeli torna
frissítő állomásokkal (szabadon választott)
8.00 Reggeli
9.00 – 13.00 Sportági bemutatók, népi sportjátékok
nordic walking, petanque, bocsa, történelmi íjászat,
sárkányreptetés, Polar-teszt, tájfutás, rendhagyó tájékozódási
triatlon, floorball, tollaslabda, kötélugrás, frizbi, parkröplabda,
13.00 Ebéd
14.00 – 19.00 Versenyek, vetélkedık
A délelőtt megismert sportágakban egyéni és
csapatversenyek, sportjátékok
20.00 Vacsora, szabadtéri grill-party
21.00 Esti tájékozódási túraverseny

augusztus 29. (szerda)
7.00 Közepes iramú reggeli bemelegítő futás és reggeli torna
frissítő állomásokkal (szabadon választott)
8.00 Reggeli a parton
9.30 – 12.00 Sportági bemutatók a vízparti területen
12.30 Ebéd
14.00 Vízparti sportjátékok és versenyek
18.00 Halászléfőző-verseny, illetve vacsora
21.00 Vízparti zenés táncest

augusztus 30. (csütörtök)
8.00 Reggeli
9.00 –12.00 Fórum, előadások (a színházteremben)
12.15 – 12.30 Összegzés, búcsú
12.30 Ebéd, hazautazás