Menü

2008.09.23.     Hozzászólás 0

Beszámoló a III. Nagy Sportágválasztóról

A Merkapt Maraton Team Sportegyesület által szeptember 19-20-án megtartott III. Nagy Sportágválasztón ismét várakozáson felüli volt a látogatói érdeklődés.


Pénteken 45 oktatási intézményből (óvodák, iskolák) közel 1700 gyermek és kísérőpedagógus vett részt, a látogatói szám összességében 2000 volt ezen a napon. Szombaton a nagyközönségé, a családoké volt a főszerep, az esős idő ellenére 2500 látogató volt jelent a rendezvényen. Szeptember 19-én 60 sportágat tehettek próbára az érdeklődők, 20-án sajnos sok sportágat elriasztott az eső, de még így is 45 sportág „versengett” a látogatókért.

 

Pénteken „csúcstalálkozó” volt a III. Sportágválasztón, olimpikonok, neves sportszemélyiségek rendkívül nagy számban fordultak elő a helyszínen, jelenlétükkel is népszerűsítve sportágukat, és magát a sport ügyét.  Jelen voltak Ajkler Zita, Baczkó Bernadett, Cseh László, Csernoviczki Éva, Detre Diána, Farkas Györgyi, Fodor Zoltán, Gyulai Márton, Hammerl László, Joó Éva, Kozmann György és Kiss Tamás, Monspart Sarolta, Németh Roland, Parti András, Pethrán Barbara, Schmitt Petra, Sidi Péter, Storcz Botond, Szabó Nikolett, Vajda Attila, Vári Edit, Vaszi Tünde. Az élsportolókat, olimpikonokat körülvevő szeretet megható látványt nyújtott. Végre volt egy alkalom, amikor az érdeklődők beszélgethettek a példaképekkel, sőt egyedülálló módon még együtt is sportolhattak velük. A gyerekek itt valóban testközelbe kerülhettek az addig érinthetetlennek tűnő sportolókkal, életre szóló élményt szerezve, és eljátszva azzal a gondolattal, ha nekik sikerült, nekem miért ne sikerülhetne.

 

Szombaton a Magyar Himalája Expedíció tagjaival Sterczer Hildával, Erőss Zsolttal, Mécs Lászlóval és Kollár Lajossal lehetett találkozni, s faggatni őket élményeikről.  Az Irigy Hónaljmirigy együttesből kilátogatott Sipos Tamás, aki fiatal korában országos bajnokságot is nyert kenu egyesben és nagy lelkesedéssel próbált ki más sportágakat. Sipos Tomi a kajak-kenu medencében egy hajóban lapátolt Verbai Lajossal, Kőbánya polgármesterével és Révész Máriusszal. Jó volt látni, hogy a sportnak ily módon is egyesítő ereje van.

 

A rendezvény több célkitűzéssel indult útjára, elsődleges célja, hogy minél többekhez jusson el a sport üzenete, hogy a gyerekek, felnőttek ne csak nézzék az egyes sportbemutatókat, hanem aktív részesei legyenek maguk is a rendezvénynek, vegyék kezükbe a sporteszközöket, próbálják ki a sportágakat, tapasztalják meg egyes mozgásformák lényegét, hangulatát.  „Ízleljék meg” a sportot.  A sportágak ilyen egyedülállóan nagyszámú felhozatala, kipróbálási lehetősége reméljük azoknak is étvágyat csinált, akik eddig nem érdeklődtek a sport iránt, nem véletlenül hangoztatjuk, hogy a Sportágválasztó sportvágygerjesztő kíván lenni.

Ha már a sok sportágaknál tartunk, melyik szülőnek van ideje, energiája, hogy 60 féle sportágat végiglátogatva válassza ki gyermekének a minden szempontból leginkább megfelelő sportot?  Lehetetlen vállalkozás lenne. A III. Nagy Sportágválasztó erre kiváló lehetőséget teremtett, nem beszélve arról, hogy szakemberek, edzők itt észrevehetik, ha egy-egy kivételes tehetség megcsillan. Titkos vágyunk volt a tehetségkutatás a rendezvényen, az élet az atlétikánál hozott valós példát erre, Ziegner Károly jelenlévő edző, kivételes tehetségeket is talált az atlétika számára.

 

A pénteki szakmai napnak köszönhetően, ahol óvodás, iskolás gyerekek jelentek meg szervezett csoportokban, azok a gyerekek is a sport közelébe kerülhettek, akiknek szüleik esetleg nem orientáltak a sport irányába. A gyerekek „belekóstolhattak” a mozgásformákba, élményeket, sikerélményeket szerezhettek, otthon elmesélve lehet, hogy éppen ők irányítják szüleik figyelmét a sport felé.

 

A BHSE Terhelésélettani Laboratórium helyszíni testalkat, testösszetétel meghatározásának is rendkívüli sikere volt, sőt a szombati napon, kapacitáson felüli volt az érdeklődők száma, így sajnos voltak, akik hosszas várakozás után sem tudtak sorra kerülni. Ezen a következő rendezvényen időpontkiosztással igyekszünk segíteni, gördülékenyebbé téve a mérések menetét.

A rendezvény pénteki napján a Nagyranövök Mozgalom – OEFI is képviseltette magát, Monspart Sarolta a játékos feladatokon túl, életmóddal és sportolással kapcsolatos szakmai tanácsokat is adott az érdeklődőknek. Mindkét nap jelen volt a Vöröskereszt is, az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteit bemutatva.

 

A Magyar Sportmúzeum jóvoltából Játék és Mozgás címmel iskolai sporttörténeti kiállítás részesei is lehettek a jelenlévők, bepillantást kaphattak, hogy régen milyen játékszereket, sporteszközöket használva mozogtak a gyerekek. 

Hisszük, hogy rendezvényünk nem csupán egy sportesemény, hiszen nem szabad elfeledkeznünk a sport egészségmegőrző, tudatformáló, közösségi életteret teremtő funkciójáról. Hiszen a sport, a rendszeres mozgás jót tesz a testnek, a vérkeringésnek, a szervezet oxigénellátásának, ezáltal pozitívan hat a tanulásra, agresszió, stressz levezető hatású, távol tart a káros szenvedélyektől (drogtól, alkoholtól, dohányzástól), egyértelműen életminőséget javít. Minden sportra szánt forint, négy forint megtakarítást jelent az egészségügy számára!

 

Reméljük, hogy rendezvényünkkel a fenti célokat egyre inkább el tudjuk érni, és hogy a közeljövőben sok szakmai szervezet, sportszakmai szereplő is non-profit, alulról jövő kezdeményezésünk mellé áll.
Jövőre, májusban biztosan lesz újra Nagy Sportágválasztó!  A pontos időpontról, további hírekről a médiákon és honlapunkon adunk tájékoztatást. Weboldal: www.sportagvalaszto.hu

Köszönet mindazoknak, akik segítették, támogatták a rendezvényt, köszönet a Merkapt Kft.-nek, a Raiffeisen Banknak, a Bravogroup Rendszerháznak, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnak, az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak, az Educatio Kht.-nak, Kőbánya Önkormányzatának, a Nemzeti Sportszövetségnek, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a Budapesti Olimpia Mozgalomnak és a Nagyranövök Mozgalomnak.

 

Köszönet mindazon médiáknak, sajtóorgánumoknak, akik együttműködőek voltak és hírét vitték rendezvényünknek, külön köszönet illeti a Magyar Televízió, a Duna TV, a HírTV, a MINIMAX, az ATV, a Magyar Rádió, a Klub Rádió, a Juventus Rádió, a Danubius Rádió, a Rádió 17, a Budapesti Piac, az Exit, a Magyar Hírlap, a Nemzeti Sport és a Blikk szerkesztőségét.

Olvass többet a témáról: merkapt, sportágválasztó