Menü

2006.09.19.     Hozzászólás 0

Neveljünk egészséges gyermeket!

Az egészséges életmód egyik fontos alappillére a táplálkozás.

Határozzuk hát el magunkat, hogy gyermekeink és családunk érdekében letérünk a gyorsételek- és éttermek csábító, kényelmes, ám meglehetősen egészségtelen útjáról, s egy kis odafigyeléssel, 5 apró lépésben változtatunk étkezési szokásainkon.

Gyermekeink ízlésvilágát elsősorban mi alakítjuk. A mi felelősségünk ugyanis, hogy milyen ételeket tartunk, főzünk otthon. Gyermekünk joga pedig eldönteni mikor, mit fogyaszt el ezekből.


A későbbiekben, a serdülőkor környékén pedig már egészen biztosak lehetünk abban, hogy, mind az iskolában, mind pedig a barátai körében is azokat az ételeket fogja előnyben részesíteni, amelyeket otthon választott, megkedvelt.


A nassolásról sokan próbáltak már leszokni, de valljuk be, nem sokan vannak, akiknek sikerült. Gyermekünknek sem kell tiltani, azonban fontos, hogy ez esetben is gondoskodjunk egészséges választási lehetőségekről. Nem elég ugyanis, ha gyümölcsökkel töltjük fel a hűtőt, fontos, hogy a megmosott, fogyasztásra kész almát a gyermek számára könnyen elérhető helyen kínáljuk. Fogyaszthatunk még teljes kiőrlésű kekszeket, joghurtot, aszalt gyümölcsöt is nassolás céljából.


Természetesen a gyermek számára mindig a tiltott gyümölcs a legédesebb, így nem érdemes semmilyen általunk egészségtelennek vélt táplálékot megvonnunk tőle. Így ugyanis nagy valószínűséggel az első alkalommal végig kóstolja a gyorsétterem kínálatát. Alkalmanként vásárolhatunk cukrozott üdítőket, süteményeket, azonban ha elfogytak ne töltsük fel a készletet azonnal.


A gyermeket életkorának megfelelő mennyiségű étellel kínáljuk. Inkább kevesebbet szedjünk, többször.


Végül pedig ne feledjük el, hogy gyermekeink példaképei mi magunk vagyunk. Nem helyes tőle olyan követeléseket elvárnunk, amelyekeket mi magunk sem tartunk be. Egy új tanulmány adatai szerint a közös családi étkezések alkalmával, a rituálék és rutinok begyakorlásával a gyermekek nem csak testi, de lelki egészsége is gazdagodik.


A hír alapjául a "The 5 Secrets of Raising Healthy Eaters" cikk szolgált.


Eredeti forrás: orvostkeresek.hu


Forrás: Fittség.hu