Menü

2007.07.31.     Hozzászólás 0

Most igyunk tejet, most épp egészséges

Nem telik el hét anélkül, hogy valamely alapvető élelmiszerről, vagy tevékenységről ne állapítanák meg annak hasznosságát, vagy épp egészségromboló hatását. A legújabb "felfedezés" a tej jótékony hatását véli bizonyítani.


Napi két pohár tej elfogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek távoltartásában - erre a megállapodásra jutottak a walesi Cardiff egyetem kutatói.

Az elmúlt évtizedekben ugyanis főként "féltudományos" körökben olyan vélemény alakult ki, hogy a tehéntej vegyileg feleslegesen aktív, és lehetőleg ritkán és kis mennyiségben javallott fogyasztani.

A walesi tudósok kutatásai azonban rehabilitálták a tejet. Mint a kísérleti eredményeik rámutatnak: a tej segít elkerülni az agyvérzést, a szívbetegségeket és diabeteszes megbetegedések egész sorát.

A kutatók megállapították, hogy a tej olyan vegyi elemeket tartalmaz, amelyek meggátolják az úgynevezett anyagcsere-tünetegyüttes kifejlődését. Ez utóbbi az emberi szervezetben növeli a koleszterin koncentrációját és a vérnyomást, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a sejtekben felesleges mennyiségű zsír rakódjék le.

Tehát - véli a kutatócsoport vezetője - napi fél liter tej jelentős mértékben javítja a szívműködést.