Menü

2007.07.20.     Hozzászólás 0

Inkább finom legyen, mint egészséges

A Nestlé Életmód Központ legújabb felmérése alapján úgy tűnik, a magyarokra tényleg igaz, hogy nem azért esznek, hogy éljenek, hanem azért élnek, hogy egyenek.

A kutatást mintegy 500, 20 és 60 év közötti felnőtt megkérdezésével végezték májusban, egy margitszigeti rendezvényen. A felmérés alapja az a tény, hogy a magyar lakosság körében súlyos probléma az elhízás, ami a helytelen táplálkozási szokásoknak, valamint a mozgásszegény életmódnak köszönhető.

A felmérés alapján bíztató, hogy a rendszeres testmozgás egyre több családban válik a mindennapok részévé. A 80 százalékban női válaszadók egyharmada 45-60 percet mozog naponta. A megkérdezettek 15 százaléka naponta, 25 százaléka hetente többször, míg 16 százaléka hetente egyszer sportol. Az egyáltalán nem sportolók aránya 15 százalék. A válaszadók házastársának csupán 32 százaléka jár el naponta vagy hetente mozogni, ami a férfiak kisebb sportolási hajlandóságát jelzi. Jóval kedvezőbb képet mutat a gyerekek hozzáállása a sporthoz: 14 százalékuk naponta, 22 százalékuk hetente többször, 8 százalékuk pedig hetente egyszer végez valamilyen testmozgást.

Vásárláskor még nem szempont a egészség

Az kiegyensúlyozott táplálkozás azonban még azoknál is háttérbe szorul, akik rendszeresen sportolnak. A megkérdezettek mindössze 31 %-a figyel vásárláskor különösen arra, hogy a kosár tartalma egészséges legyen.

A felmérésben részt vevők nagy része felismerte ugyan, hogy az aktív és egészséges életmód számtalan előnnyel jár, bár ilyen irányú kérdéseikkel ritkán fordulnak szakemberhez. Elsődleges forrásként ismerősok, családtagok, barátok tanácsait keresik, de ugyanilyen népszerű az internet, a TV- és rádiócsatornák, illetve a magazinok.

- Mozgásvilág.hu -