Menü

2008.01.16.     Hozzászólás 0

Gyümölccsel az allergia ellen

A gyermekkori allergia és asztma lényegesen ritkábban fordul elő, ha a családok mediterrán jellegű ételeket fogyasztanak, ez első sorban a gyümölcsöket és zöldségeket jelenti.


Görög és Spanyol kutatókból álló kutatócsoport vizsgálta majd' 700 gyerek és családja étkezési szokásait Kréta szigetén. A 7-18 év közötti gyerekeknél vizsgálták többek között a légzésüket, az allergiás panaszaikat, illetve étkezési szokásaikat.  fel. Külön figyelmet fordítottak a gyümölcs- és zöldségfogyasztás részleteire, mivel feltételezték, hogy a sok antioxidánst tartalmazó ételek az allergiás betegségek ellen megfelelő védelmet nyújtanak.

A gyerekek 80 százaléka naponta legalább két alkalommal evett friss gyümölcsöt és 68 százalékuk valamilyen zöldséget. Az adatok arra utaltak, hogy a krétai mezőgazdaság legfontosabb és leggyakoribb termékeinek, a szőlőnek, narancsnak, almának és a friss paradicsomnak rendszeres fogyasztása esetén a gyerekek között lényegesen ritkább az asztmás légzés és az allergiás nátha.

A dió, mogyoró és mandula fogyasztása ugyancsak kifejezetten csökkentette az asztmás tünetek előfordulását, ezzel szemben a margariné az allergiás panaszok gyakoriságát növelte. Azok a gyerekek, akik szinte állandóan a mediterrán konyha szerint étkeztek, sokkal ritkábban mutatták allergiás nátha tüneteit, mint a „globalizált” ételeket fogyasztók.

Gyerekkorban az asztma és az allergiás nátha ellen az antioxidáns hatású gyümölcsök, zöldségek bőséges és rendszeres fogyasztása védő hatásúnak tűnik. A mediterrán országokban a gyerekek között az ilyen allergiás eredetű betegségek ritkább előfordulása az étkezés kedvező hatásának köszönhető.