Menü

2007.10.04.     Hozzászólás 0

fittseg.hu

Frissítő tea

Szoros leadási határidő, átmulatott éjszaka utáni munkanap, vizsgaidőszak, vagy csak egy szimplán nehezen induló, álmos reggel - mindenki előtt ismerős élethelyzetek. Mindenkinek van valami trükkje, hogyan pörgesse fel az agyát ilyenkor.


Erre kiváló megoldás lehet a fekete tea is. A benne lévő teanin nevű aminosav ugyanis segít éber állapotba kerülni, miközben a szervezet nyugalmi állapotban marad.

 

A teát leginkább a hidegben felmelegítő forró italként vagy jeges frissítőként isszuk, pedig ennél sokkal többre képes. Ez az aromás ital segít leküzdeni a fáradtságot, serkenti az agyat, fokozza az éberséget. Mindezt ráadásul úgy, hogy hangulatunkra, mentális teljesítőképességünkre előnyösen hat.

 

Hogyan lehetséges ez?

Közismert, hogy a kávéhoz hasonlóan a tealevélben, így a belőle készült italban is megtalálható a koffein, azonos mennyiségeket összehasonlítva, a teában azonban kisebb mennyiségben.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha mindkét italban jelen van a koffein, hogyan lehetséges, hogy a tea, illetve a kávé fogyasztása után mégis eltérő hatást tapasztalunk. Erre a legújabb, a fekete tea hatását vizsgáló kutatások adnak választ.

 

 

A teában megtalálható, kávéhoz képest kisebb mennyiségű, koffein, vagyis tein mellett a tea másik természetes hatóanyaga, a teanin segít a szellemi felfrissülésben és fokozza a kellemes közérzetet. A teaninnak köszönhetően ugyanakkor relaxált, de mégis éber állapotba kerülhetünk: kitisztulnak a gondolatok és fokozódik a koncentráció, bármilyen káros hatástól mentesen. Tehát a teanin a teinnel kombinálva úgy gyakorol kedvező hatást a szellemi teljesítőképességre, hogy közben szervezetünk nyugalmi állapotát sem borítja fel.

A teanin hatása már 2-3 csésze fekete tea elfogyasztását követően tapasztalható, feltéve persze, hogy egy filtert egy csésze tea elkészítéséhez használtunk fel. A fekete teát az esti órákban is nyugodtan fogyaszthatjuk, mert más koffeintartalmú italokkal szemben nem zavarja meg az elalvást, nyugodt pihenést.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy az egészséges életmódnak a rendszeres teázás is részét képezheti, így a napi minimálisan ajánlott 2 liter folyadékbevitelnél jótékony hatásai révén a teára is számíthatunk.

A tea minden napszakban ideális ital: reggel felébreszti az elmét és a testet, napközben segíti a koncentrációt, este pedig ellazít. Az már csak ráadás, hogy az aromája és az illata elvarázsolja az érzékeket és feltölti a lelket!