Menü

2006.11.20.     Hozzászólás 0

Folyadékpótlással az egészség szolgálatában

Hogyan oltsa szomját egy kiadós sportolás után úgy, hogy az ne csak a szomjúságérzetét vegye el, de az egészségét is szolgálja?
Nem mindegy, hogy mit iszunk! Anyagcsere és folyadékbevitel, sportolók és aktív életet élõk nézõpontjából!
A sportolók, aktív mozgást végzõk anyagcseréje nagy mértékben felgyorsul a mozgás folyamán. Ezért számukra a megfelelõ folyadékbevitel nemcsak szükséglet, hanem kritikus kérdés!Manapság, ha az egészségrõl van szó, gyakran halljuk a figyelmeztetést: „Fogyasszunk sok folyadékot!” Ez a figyelmeztetés önmagában semmiképpen nem állja meg a helyét. Ugyanis a szervezetünk 75%-át víz alkotja, és ahogy késõbb látni fogjuk, a szervezetünk vízszükségletét nem pótolhatjuk akármilyen folyadékkal. A megfelelõ mennyiségû és minõségû folyadék elfogyasztása minden ember számára szükséges az anyagcsere folyamatok megfelelõ mûködéséhez.

Azonban a sportolók és aktív életet élõk számára a megfelelõ folyadékbevitel nemcsak szükséglet, hanem kritikus kérdés a szervezet egészségének megõrzése érdekében. Külön ki kell hangsúlyozni, hogy a sportolók, aktív mozgást végzõk anyagcseréje nagyon nagy mértékben felgyorsul a mozgás folyamán. Ezért kell kiemelten kezelni, és beszélni az anyagcsere folyamatáról. Mindannyian éreztük már, hogy egy kiadós mozgás közben szaporább a lélegzetünk, megindul a verejtékezés, fölgyorsulnak a szervezet kiválasztó funkciói, és szervezetünk szomjúsággal jelzi, hogy a felgyorsult anyagcsere funkciók ellátásához megnövekedett folyadék igény párosul.

De vajon mindegy, hogy mi az a folyadék, amit elfogyasztunk? A válasz határozott NEM! A szervezetünknek 2-3 liter VÍZ a napi szükséglete. Mégpedig TISZTA víz! Testünk több mint 75%-át ugyanis víz alkotja. Az egészség megõrzéséhez nem elégséges csak a megfelelõ tápanyagokat elfogyasztani, hanem azoknak még el kell jutniuk a legtávolabbi sejtekig is, majd a mozgás során felszabaduló méreganyagoknak el kell távozniuk a kiválasztó rendszeren keresztül. Ebben a folyamatban meghatározó szerepet játszik a víz, ugyanis a nyál, az emésztõnedvek, a vér és a vizelet, vagyis az összes testnedvünk bázisa (oldószere) a víz. A víz tehát szállítóeszközként vesz részt az összes anyagcsere folyamatban.

Az ember évezredeken keresztül szomjának oltására a vizet használta. Az utóbbi évtizedekben azonban a divatnak megfelelõen a reklámok hatására a víz helyét különféle színezett, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított cukrozott üdítõk vették át. Ezekben az italokban ugyan van víz, de emellett vízelvonó (dehidratáló) anyagokat is tartalmaznak. Eltávolítják az õket feloldó vizet, és szervezetünk víztartalékaiból is elvonnak!

Az imént megállapítottuk, hogy a víz mint oldószer vesz részt az anyagcsere folyamatokban. Éppen ezért fontos, hogy tiszta vizet fogyasszunk - ami telítetlen oldatnak minõsül -, így el tudja látni a feladatát a szervezetben. Az üdítõitalok a hozzáadott cukor, tartósítószerek és adalékanyagok miatt telített oldatoknak minõsülnek, ennél fogva képtelenek ellátni a feladatukat az anyagcsere folyamatban. Ennél is nagyobb gond, hogy a szomjúságérzet csillapításával becsapják a szervezetet, de a létfontosságú vizet nem pótolják.

Mi a helyzet az ásványvizekkel?

Nemrégiben megjelent egy statisztika, amely szerint a rendszerváltás, vagyis 1990 óta hazánkban megtöbbszörözõdött az ásványvizek fogyasztása. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, látva a folyamatokat, hogy napjainkban divat lett az ásványvíz fogyasztása! Kérdés azonban, hogy hogyan tolerálja a szervezet a sok szervetlen anyagot, amely az ásványvizekben található és szükségünk van-e egyáltalán ilyen mennyiségû ásványvízre. Ahhoz, hogy megnézzük, mi a kívánatos az emberi szervezet számára, érdemes visszanyúlnunk a természethez, és megvizsgálni, hogyan élt az ember természetes körülmények között – mielõtt még nem tette ily mértékben tönkre személyes környezetét.

Az ember évezredeken keresztül nem ivott ásványvizet, csak felszíni vizeket - tavak, folyók alacsony ásványianyag tartalmú vizét -, melyek a természet által biztosított desztillálási folyamaton mentek keresztül, így mentesek voltak minden szennyezõdéstõl, és oldott ásványi anyagokat is csak igen csekély – szinte elhanyagolható – mértékben tartalmaztak. A mélyrõl jövõ ásványvizek viszont sokszor a felszíni vizekhez képest 50-szeres ásványi anyag tartalommal rendelkeznek!

És itt álljunk is meg egy pillanatra! Gyakran tapasztaljuk, hogy valaki ásványvíz fogyasztásával kívánja pótolni a szervezetében a hiányzó ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ennek egy elég általánosan elterjedt félreértés az oka! Ma egyre több orvos és dietetikus szakember hívja föl a figyelmünket arra a fontos különbségre, amely a szerves és szervetlen ásványi anyagok között található. Szervetlen anyagok találhatók a talajban és így a mélyrõl jövõ ásványvizekben is. Szerves kötésû ásványi anyagokhoz kizárólag a táplálékainkból - zöldségekbõl, gyümölcsökbõl, teljes kiõrlésû gabonamagvakból - juthatunk. Az ásványvizekben található szervetlen anyagokat testünk nem képes fölhasználni, azok csak hulladékként halmozódnak fel, megterhelve ezzel a kiválasztó rendszereket.

 

A sokat mozgó, aktívan sportoló, esetleg kemény fizikai munkát végzõknek az átlagosnál is magasabb a folyadékigényük, a felgyorsult anyagcsere miatt. Láttuk, hogy sem az üdítõitalok, sem az ásványvíz nem megfelelõ megoldás a szervezet vízszükségletének fedezésére.

 

A legjobb megoldás a KRISTÁLYTISZTA ivóvíz, azaz felszíni vagy tiszta forrásvíz lenne. Azonban az iparosodással, a rengeteg vegyiüzemmel, az onnan kikerülõ vegyi anyagokkal, atomerõmûvekkel, és még sok mással felszíni vizeit az ember tönkretette. A Népszabadságban 2005 december 1-én megjelent „Hormon a csapvízben” címû cikk szerint, Budapesten évente mintegy 20 tonna novamidazofen - az Algopyrin és más gyógyszerek hatóanyaga - kerül a természetes vízfolyásokba. Emellett nõi nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai úsznak le a folyón. A jelenleg mûködõ szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszûrésére.  

 

A 60-as években a NASA kifejlesztett egy új technológiát, amely a természetbõl ismert folyamat, az ozmózis elvére épül. Ezzel a módszerrel, gyakorlatilag molekuláris szinten tudják szûrni a vizet, így minden eddig ismert vízszûrésnél tízezerszer jobb eredmény érhetõ el.(!) A fordítottozmózis-technológiával hatékonyan szûrhetõk ki a vízbõl a baktériumok, vírusok, klór, vegyi anyagok, vegyszerek, gyógyszermaradványok, ipari szennyezõdések, nehézfémek, toxikus, radioaktív és rákkeltõ anyagok. Szakemberek ezt a technológiát tartják a 21. század megoldásának az egészséges ivóvíz biztosítására.

Manapság egyre több - az egészségnek kiemelt fontosságot tulajdonító - család élvezi a KRISTÁLYTISZTA ivóvíz elõnyeit a saját otthonában. Gazdaságos, kényelmes és biztonságos megoldás, amely ma már bárki számára elérhetõ.

Tudjon meg többet a KRISTÁLYTISZTA ivóvízrõl a www.kristalytisztaviz.hu oldalon!