Menü

2007.07.06.     Hozzászólás 0

gobi.hu

Elérte célját a Góbi-expedíció

A Lucullus Baráti Társaság lovas csapata bevonult Altaj városba és elkészítette a legendás paprikás csirkét. Tegnap (csütörtök) délelőtt fél tízkor bevonult a hét fős lovas csapat a dél-nyugat mongóliai Altaj városba.

Ma délelőtt fél tízkor bevonult a Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció hét fős lovas csapata a dél-nyugat mongóliai Altaj városba, a mintegy 144,000 km2 területű Gov-Altaj megye közigazgatási központjába. Az Expedíció ezzel sikeresen teljesítette az egy hónappal ezelőtt megkezdett lovas vonulását, amely során átszelte a Góbi-sivatag kő- és homokpusztáit, a sivatagi sós tavak vidékét, valamint az Altaj-hegység háromezer méteres hágóit. Az Expedíció értékes gasztronómiai, orvosi, rádiótechnikai megfigyeléseket végzett, valamint egyedülálló tudományos dokumentációt készített a keletkutatás különböző területein, feltérképezett több tucat hun-, szkíta-, türk-, és mongol korból származó sírhelyet és dokumentálta az elmúlt 5000 év mindennapjaiba betekintést nyújtó Bayangiin Nuruu-i sziklarajzokat.
 
Altaj városban Sambar Bayarjargal asszony, a megyei egészségügyi hivatal vezetője, valamint Tuvd úr, Gov-Altaj környezetvédelmi irodájának az igazgatója fogadta az Expedíciót. Miután a Lucullus BT lovas csapata teljesítette protokolláris kötelezettségeit, meglátogatta a város orvosi egyetemét és kórházát, amelynek odaadományozta a Semmelweis Egyetemtől és a Magyar Vöröskereszt Győri Elnökségétől kapott orvosi felszerelését és gyógyszereit. A hivatalos programot követően elkészült a legendás paprikás csirke, olyan amelyet tavaly, az Északi-sark meghódítását követően is elkészített a gasztronómiai egyesület, az extrém körülmények között végrehajtott első sikeres utazásának megünnepléseként.
 
A Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció a tervek szerint július 7-én éjjel érkezik vissza a mongol fővárosba, ahol a csapat beteljesíti kultúrmisszióját, és átnyújtja a Magyar Nemzeti Múzeum ajándékát a Mongol Nemzeti Múzeum vezetőségének.
 
A Góbi-expedíció július 12-én 14.55-kor érkezik haza Magyarországra az Aeroflot délutáni moszkvai járatával, majd július 13-án 11:00 órai kezdettel nyilvános sajtótájékoztatót és élménybeszámolót tart a Magyar Nemzeti Múzeumban.