Menü

2007.04.20.     Hozzászólás 0

Egyszerű képlet elhízás ellen

Elhízni a legegyszerűbben úgy lehet, ha habzsoljuk a különböző édességeket, nyalánkságokat és jóval többet eszünk úgy általában, mint amennyit fel tudna dolgozni a szervezetünk.


Az elhízás biológiai oka az energia felvétel és az energia felhasználás közötti egyensúly hiánya. Ha a bevitel magasabb a felhasználásnál, a felesleg zsír formájában rakódik le szervezetünkben. Ergo, az input legyen arányban az outputtal, vagy fordítva, ahogy tetszik.

Egy 22-es BMI*-vel rendelkező felnőtt esetében napi 100 kcal átlagos energiatöbblet 2-3 év alatt túlsúlyossághoz, 6-8 év alatt pedig obezitás*hoz vezet. A különböző nassolnivalók között nem nehéz olyat találni, amelynek egy adagja minimum 100 kcal energiát tartalmaz. Márpedgi, ha nem végzünk aktív testmozgást, néhány ilyen csábítás könnyen eredményez túlsúlyosságot.

BMI - Testtömegindex. A testmagasság és a testsúly arányát mutatja. Ezt az arányt úgy számítjuk ki, hogy a testmagasságunkat szorozzuk (például 1,64 x 1,64 = 2,69) és elosztjuk a súlyunkkal (pl. 52 kg: 2,69 =19,3 ).

Obezitás - A zsírszövet túlzott felhalmozódása a szervezetben, melynek következtében a testsúly lényegesen, a testmagassághoz viszonyított normál értékhez képest mintegy 20-25 %-kal megnövekszik.

- Mozgásvilág.hu -