Menü

2007.01.12.     Hozzászólás 0

Diéta tudományos háttérrel

A tudomány megerősíti a diéta módszerét: egyél lassan és kevesebbet!
Habár évtizedek óta ismert az a nézet, hogy a lassabb evés által az étvágyunk is csökken, ennek alátámasztására tudományos bizonyíték eddig nem állt rendelkezésünkre. Most viszont az első tanulmány, amely ezt a nézetet volt hivatott megvizsgálni, igazolta helyességét.

„1972 környékén jelent meg először az az elgondolás, amely szerint a lassabb evés időt hagy a testnek a jóllakottság (telítettség) érzetének kialakítására, és emiatt kevesebbet fogunk enni”, mondja Kathleen Melanson, a Rhode Island-i Egyetem kutatója. „Azóta mindenhol ezt halljuk, és széles körben elterjedt nézetté vált. De nem állt rendelkezésünkre tudományos bizonyíték, hogy igazolhassuk ezt a tényt.”

A Melanson által vezetett vizsgálat során harminc egyetemista életkorú nő egy nagy tál tésztát kapott, és az volt a feladatuk, hogy annyit egyenek belőle, amennyit csak kívánnak. 
Amikor arra kérték őket, hogy gyorsan egyenek, 646 kalóriát vettek magukhoz kilenc perc alatt. Viszont amikor lassabb tempójú étkezésre és egy falat tizenöt-húszszori megrágására bíztatták őket, akkor huszonkilenc perc alatt  fogyasztottak el 579 kalóriának megfelelő mennyiséget.”

A telítettség érzetének időt kell hagyni, hogy kialakulhasson,” vélekedik Melanson. „Nem csupán az történt, hogy a nők kevesebb kalóriát fogyasztottak amikor lassabban ették az ételt, hanem nagyobb telítettségérzés is jelentkezett az étkezés befejezésekor és hatvan perccel utána, és ez a tény a lassabb tempójú étkezés mellett szól.” Azoknak a nőknek, akik lassan ettek, az étkezés nagyobb élvezetet nyújtott.

Ezek az eredmények az Elhízás Jelenségét Tanulmányozó Észak Amerikai Társulás (North American Association for the Study of Obesity) októberben rendezett éves találkozóján kerültek bemutatásra. 


Gold’s Gym Budapest
06 1 345 8544
info@goldsgym.hu
www.goldsgym.hu