Menü

2008.01.17.     Hozzászólás 0

C-vitamin megfázásra? Nem... igen... Az ellen nem véd...

Szent-Györgyi Albert forog a sírjában, mert ausztrál és finn kutatók a c-vitamin hatásosságát vitatják. Pontosabban a megfázás és az influenza elleni megelőzőképességét.

A C-vitamin szedését az influenza megelőzésére az 1970-es években Linus Paulink Nobel-díjas kémikus javasolta. Egy több mint tizenegyezer emberen nemrég végzett vizsgálat alapján kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy hiába szed valaki napi 200 milligramm C-vitamint, ezzel nem előzi meg a megfázást, illetve nem csillapítja az infuenzát.

A szakemberek szerint a C-vitamin rendszeres szedése annyira alacsony hatékonyságú, hogy nem éri meg se a ráfordított figyelem, se a ráfordított pénz. Csak akkor van értelme C-vitamint szedni - mutattak rá a kutatók -, ha valaki nagy stressznek vagy hidegnek van kitéve. Felmerült, hogy az influenza elején esetleg érdemes nagy mennyiségű C-vitamint szedni, de mivel e feltételezést csak egyetlen vizsgálat igazolja a harmincból, további ez irányú vizsgálatok szükségesek.

Ember legyen a talpán, aki a számos, egymásnak ellentmondó kijelentés alapján képes eldönteni, hogy mi igaz, mi nem. Egy kutatás mindenképpen akkor lesz szenzáció, ha valami nagyszabású eredménnyel rukkol elő, de az is igaz, hogy sok esetben dőlnek meg régi elképzelések. Az azért biztos, hogy zöldséget, gyümölcsöt mindenképp érdemes fogyasztani - a szerk.

Mozgásvilág.hu