Menü

2007.11.06.     Hozzászólás 0

A rák ellenszere a rendszeres testmozgás

Számos esetben megelőzhető lenne a rák helyes táplálkozással és több mozgással. Erre német kutatók mutattak rá legfrissebb tanulmányukban.

Hasonló megállapítások már régebben is napvilágra kerültek, most viszont a német szakértők is komolyan foglalkoznak a témával.

A felmérések szerint minden harmadik rákmegbetegedést a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány okozza. Több rákfajta esetében bizonyított, hogy az az elhízásra, illetve a testzsírtömegre vezethető vissza. Többek között ilyen a végbél-, a nyelőcső-, a hasnyálmirigy-, a vese-, a méh-, illetve az emlőrák is.

A túlsúly megakadályozása érdekében minimum fél órát kéne mozogni naponta, de a tesúly drasztikus változása sem előnyös a szervezet szempontjából. Legjobb az, ha stabilan tudjuk tartani súlyunkat.

Ami az étkezést illeti, jelentősen csökkenthetjük a végbélrák kialakulásának esélyét, ha vörös húsokból hetente maximum fél kilót fogyasztunk. Alkoholból fárfiak számáta naponta maximum két pohárral, nők számára pedig eggyel javallot, s elsősorban vörösbort. Ennél több, bizonyítottan rákot okoz.

Mindennek alapján a tanulmány már rendkívül sokat, de még mindig nem eleget hangoztatott végkövetkeztetése az, hogy a rák jelentős mértékben összefügg az életmóddal.