Menü

2007.06.18.     Hozzászólás 0

Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007.

A Góbi-sivatag legdurvább részein a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007.

Az út egyharmadát már megtették. 2007. június 11-én a csapat Dalandzagdadból vágott neki a Góbi-sivatagnak, kelet felől. Először a „Keselyűk Völgyét” hagyták el, ahol óriási sziklák között több méter vastag jégpáncéllal találkoztak.


Eztán elérkeztek Bayanzag-ba, amit a világ egyik leggazdagabb dinoszaurusz-csont lelőhelyeként tartanak számon. Ezt követően néhány napig az expedíció legdurvább része következett: az út Khongoriin Els, szinte „égig érő” homokdűnéi felé vezetett, amit ember és állat egyaránt nagyon nehezen viselt. A össztáv egyharmadát már megtették. A tavalyi Északi-sarki paprikás csirke elkövetője Turóczi Gábor, és társa, Jarabek Bence is elindult a csapat után a Góbi-sivatagba - ők eddig az expedíció kommunikációs rendszerének kialakítását és sajtószóvivői feladatok ellátását intézték itthon.

Ételek a lótrágyával fűtött árvaganéj-tűzhelyen

Az expedíción több helyi specialitást is megkóstoltak már az utazók. Ilyenek a BOOZ, azaz darált birkahúsos tésztatáska, sült kecskehús BORCOG-gal – azaz egyszerű helyi különlegességgel, amit lisztből, vízből, sóból és cukorból készítenek, majd marhafaggyúban kisütnek. Egy másik mongol specialitás a COJVAN volt, ami egy száraz egytálétel tésztából, krumpliból és friss juhhúsból. A csapat megalkotta az első magyar-mongol fúziós ételt is, ami egy helyi, szárított birkahúsból készült magyar gulyásleves volt MANZSINNAL (mongol karalábé-szerű gyökérrel) és Lucullus édes-nemes pirospaprikával. Egy helyi nomád család néhány róluk készített fotóért cserébe elkészített a csapatnak egy egész vacsorát, ami a helyi lótrágyával fűtött árvaganéj-tűzhely fölött készült.

Az expedícióról

A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007. - melyet tudományos expedícióvá minősített a Magyar Földrajzi Társaság - a Góbi-sivatag mongóliai szakaszán vonul keresztül, Dalanzadgad és Altáj települések között. Az út első, mintegy 400 kilométeres része kősivatagokon, a Khongoriin Els homokdűnéin és az Ikh Bogd hegység sziklás szirtjein vonul át. Ezután a csapat a sós tavak vidékére jut el, amelyet az egykori nomád birodalmak szent hegységének, az Altájnak a füves lankái követnek. A mintegy 1000 kilométeres utat lóháton tervezi megtenni az expedíció, amely július 12-én ér haza. Az expedíció Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz Kán kiállítása megbízásából különleges kulturális missziót hajt végre a magyar-mongol barátság jegyében, tanulmányozza a nagy, nomád lovásbirodalmak gasztronómiai különlegességeit és mindennapjait, emellett tudományos igényességű – orvosi, rádiós és mongolisztikai - kutatásokat hajt végre.