Menü

2007.05.02.     Hozzászólás 0

A squashról

Az elmúltévekben egyre népszerűbbé vált a squash, azonban valamelyest igazságtalanul bussinessman sportnak tartják. Ez a tézis természetesen nem helytálló, de igaz ami igaz, ez a sport is a tehetősebb emberek körében népszerű. Pedig jobban belegondolva, nem is kell sokminden hozzá. Az alap ugye a terem, de hát ebből bő 80 darab van kicsiny hazánkban. A második nélkülözhetetlen kellék egy kezdő számára, a személyi tréner, akitől el lehet tanulni az alapokat. Valamint jól jöhet még egy megfelelő sportcipő, egy jó ütő és egy „csomag” labda.


Kevesen tudják, hogy a sportág Angliából származik. Elődjének a rackets tekínthető, és a kialakulása is a racketsnek köszönhető. Történt ugyanis, hogy angol diákok miközben várták, hogy bemehessenek a rockets-pályára egy kisebb teremben elkezdték a labdát a falnak ütögetni. Rövid idő alatt rájöttek, hogy puhább gumilabdával még élvezetesebb lehet a játék.
A puha labda „érdekes” hangja után (a falhozcsapódás pillanatában) nevezték el a sportágat SQUASH –nak. A szó jelentése magyarul: plattyan, tottyan.


Mostanra a sportág olyan szintre fejlődött, hogy világversenyeket, kontinens viadalokat, nemzeti bajnokságokat rendeznek belőle. Magyarországon is folyik a hivatalos bajnokság, több osztályba rangsorolva a versenyzőket.


No de miért népszerű a squash?

Talán azért mert a kicsi játéktéren folyamatosan kell mozogni, ha jól szeretné csinálni az ember. Másodpercek tört része alatt kell irányt váltani, figyelni kell az ellenfél helyezkedését és meg kell próbálni túljárni az eszén! Egy órás játék alatt akár több mint 1000 kalóriát is elégethet a szervezet, valamint minden izomcsoportot átmozgat, és kellemes fáradtságot biztosít.


Aki még nem próbálta, feltétlenül pótolja, persze csak akkor ha szereti a változatos és kihívást jelentő labdajátékokat!