Menü

2011.11.08.     Hozzászólás 0

Youtube.com

A patkány marketingje

A természetvédelemben vannak könnyen eladható fajok, mint a koala, más élőlények ugyanakkor nem kimondottan vonzóak.


Mi a különbség a mókus és a patkány között? Nem sok, csak hogy a mókusnak jobb a marketingje! -eként  szól egy igencsak találó vicc.  A természetvédelemben vannak könnyen eladható fajok, mint a koala, más élőlények ugyanakkor nem kimondottan vonzóak. Ebben az írásban a keselyűkről lesz szó – lévén a THE NORTH FACE REEL ROCK FILMFESZTIVÁL programjában van egy film, amely a himalájai keselyűkről szól. 

 

Flight for Survival – Corvin mozi, November 16.

  

   

Flight for Survival, vagyis repülés az életben maradásért -  ez a címe az himalájai keselyűk megmentéséről szóló filmnek. Ez a mozi kilóg a  THE NORTH FACE REEL ROCK FILMFESZTIVÁL filmjei közül. Itt nem a minél nagyobb kaland, a határok feszegetése a lényeg, hanem a természetvédelem. Van benne sport – talán ez az egyik legszebben fényképezett siklóernyős film, amit valaha láttam. Csakhogy itt az ügy túlmutat a szereplők saját élvezetén. 

 

Scott Mason brit madarász és siklóernyős pilóta néhány éve költözött Nepálba. Beindított egy vállalkozást, turistákat reptet tandem siklóernyővel. Ezt sokan csinálják – de őnála a hozzáadott érték a madarászás. Konkrétan egy sólyom ül az utas karján. A madár a levegőben időnként elrepül   az ember kezéről, csatlakozik a vadon élő madarakhoz egy kis termikelésre majd a gazda hívószavára landol az ember kezén. Mindezt a levegőben, háttérben a Himalája olyan csúcsai mint az Anapurna. 

 

Eddig a dolog szép és jó. Csakhogy pár éve történt egy kis gikszer. Indiában a tehenek általában végelgyengülésben pusztulnak el. Faluhelyütt kinn maradnak a pusztaságban és a köztisztasági feladatokat a keselyűk látják el. Az itthoni köjálnak ez nyilván fájna de arrafelé máshogy közelítik meg az ilyen higéniai kérdéseket. Nos ez a "szisztem" szépen működött egészen addig amíg a teheneket nem kezdték egy diclofenac nevű gyógyszerrel oltani. Ez pedig halálos a keselyűk szervezetére. Egyetlen szarvasmarha teteme egy egész csapat keselyűt képes megmérgezni.

 


 

Az állománycsökkenések üteme elképesztő; a délkelet-ázsiai elterjedésű bengáliai keselyűk (Gyps bengalensis) száma évente feleződik, a populációk mérete 1990 óta az eredeti 1%-ára zsugorodott. Másik két faj, a hindusztáni keselyű (Gyps indicus) és a vele korábban egy fajba sorolt vékonycsőrű keselyű (Gyps teniurostris) sincs jobb helyzetben; 97%-uk pusztult ki. (Forrás: [Origo])

 

Scott Mason pedig arra vállalkozott, hogy marketingeli ezt a fajt. Szószólója lesz az ügynek,  madaras repüléseivel próbálja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a keselyű szép és jó – nélküle szegényebbek lennénk. 

 

http://www.flightforsurvival.com/

Olvass többet a témáról: Reel Rock Tour

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.