Menü

2007.05.02.     Hozzászólás 0

Űrből esés Világrekordja

Tudásszomjam csillapítása közben szereztem tudomást egy bizonyos Joe Kittinger még ma is hihetetlen, majd 50 évvel ezelőtti rekordjáról. Az amerikai tesztpilóta az űrből kísérelt meg ejtőernyős ugrást a Földre.


1960-ban az amerikai hadsereg tudósai kíváncsiak voltak, hogy vajon milyen magasságban van még értelme a katapultot használni, vagyis milyen magasságból lehet még túlélni a zuhanást. Ahogy annak idején az autógyártásban, az amcsik most sem spóroltak az anyagon, mindjárt 30 ezer, pontosan 31 333 méter magasságból próbálkoztak.

A tesztalany Joe Kittinger, az Egyesült Államok légierejének ezredese személyében öltött testet.
Szinte hihetetlen, de túlélte!

Félő volt, hogy a nagy sebességű zuhanás közben a kinyíló ejtőernyő fékező hatása gyilkos lesz, de szerencsére minden a legnagyobb rendben ment.

Azóta sem sikerült senkinek megdöntenie a nem hivatalaos Világrekordot.
Ha minden összejön, idén augusztusban mégis megdőlhet, egy 63 éves egykori katonai ejtőernyős, Michel Fournier jóvoltából. A nyugdíj-korhatáron átlépett Fournier a sztratoszféra átlépésére, pontosabban átugrására készül, egyész pontosan 40 000 méterről.

Már maga a feljutás is 3 órát vesz majd igénybe, egy speciális hőlégballon segítségével. A lejutás már gyorsabb lesz, a maximálisan elérhető, 1790 km/h sebességet 37mp szabadesés után fogja elérni és 51 másodpercig meg is tartja ezt az iramot. Az ejtőernyő 6 perc 25 másodpercnél fog kinyílni, és a földetérésig szép lassan, 20 km/h-ra fogja lassítani.

A mutatványt utasszállító repülőből nézve is csak nyakkitekerve tudnánk végignézni, mivel Fournier majd négyszer magasabbról indul, mint az ilyen gépek utazómagassága.

 

Frissítés, Meghúsult a rekordkísérlet!: A probléma már a földön jelentkezett, amikor a felszálláshoz nélkülözhetetlen ballon elszabadult, levált a kabinról, s a meleg levegőtől hajtva, utasa nélkül felemelkedett. A start helyszínétől 40 kilométerre találtak rá.