Menü

2007.05.21.     Hozzászólás 0

Sárkány hátán repültünk

A napokban ünnepli 50. születésnapját a legendás Trabant. Ennyi idő alatt a legkülönfélébb dolgokra használták (limo, cabrio, virágtartó, stb.), sőt hétvégén megtudtuk: sárkányrepülni is lehet vele.

Persze nem a híres "Tarabantban szállni élvezet" sláger vált valóra, hanem egy újabb álmunk: kipróbáltuk a sárkányrepülést és ha már ott voltunk a Börgöndi reptéren (Székesfehérvár mellett), kíváncsiak voltunk a hangárban parkoló valamennyi járműre. Meglepve tapasztaltuk, hogy régebben elég sok sárkányrepülő egy eredetileg autókba szánt és  átalakított motorral szállt a magasba. Többek között megcsodáltunk egy Trabant-motorral felszerelt példányt is.

Tapasztalt és végtelenül lelkes pilótánk egyenként mutatta meg nekünk, milyen érzés egy ilyen cirkálóval a magasba szállni... Csodálatos. Fejünkre húztuk a rádióval felszerelt bukósisakot (mert a menetzaj mellett csak így tudunk kommunikálni egymással), becsatoltuk a biztonságiöveket és pillanatok alatt terepasztalként tekintettünk az alattünk elterülő tájra.

A bátrabbak kunsztokat is átélhettek, nevezetesen az átesést, ami leginkább a hullámvasúton tapasztaltakhoz hasonlít. A lényege az, hogy egy kicsit lefelé repülve elég lendületet szerzünk a hirtelen emelkedéshez, majd addig emelkedünk, amíg a lendület elfogy és rövid ideig zuhanunk. Remek érzés!

Amikor 200-300 méter magasságban a tájban gyönyörködünk, nem gondolkozunk azon, hogy lehetne-e valamivel még fokozni az élményt. De miután pilótánk leállította a motort  rábízva magunkat a természet elemi erőre és csupán a szél zúgása hallatszott, rájöttünk, hogy mi hányzott. a Tökéletes szabadság érzése, gépi erő nélkül.

A motorra már nem is volt szükség, egészen a leszállásig, szépen, simán landoltunk. Ekkor még kellett kis gépi segítség, hogy a hangárig elguruljunk.

Felejthetetlen élmény, akit nem gyötör tériszony, mindenképp próbálja ki! Mint megtudtuk, erre szinte minden hétvégén van lehetőség, a lelkes társaság örömmel fogadja mindazokat, akik kíváncsiak világukra.

- Mozgásvilág.hu -