Menü

2011.07.28.     Hozzászólás 0

Világbajnokságra készül a magyar sárkányhajó válogatott

2011. augusztus 2. és 8. között az Amerikai Egyesült Államokbeli Tampa-Bay ad otthont a 10. Sárkányhajó Világbajnokságnak

A magyar válogatott felkészüléséről, esélyeiről Sziklenka Lászlót, a Magyar Sárkányhajó Szövetség (MSSZ) szakmai elnökhelyettesét, a válogatott szövetségi kapitányát kérdeztük, a világbajnokságra történő előkészületekről, és nem utolsósorban Magyarország VB-pályázatáról pedig Járosi Péterrel, az MSSZ általános elnökhelyettesével beszélgettünk.

 

Milyen kategóriában indul a magyar válogatott, és milyen esélyekkel vesz részt a világbajnokságon?
Sz.L.: - Az MSSZ Premier Open legénységet indít, és részt vesz a férfi Senior csapat is, amely a 10 fős kishajó kategóriában indul.  A Premier Open legénység minden távon (200m, 500m, 1000m és 2000m) versenybe száll.  A csapatnak körülbelül a nyolcvan százaléka alkotta a 2009-es csehországi világbajnokságon 5. helyezést elért, valamint a tavalyi amszterdami Európa-bajnokságon 2000m-en aranyérmet, valamint két ezüstérmet szerzett csapat legénységét.  Úgy gondolom, hogy most végre elérkeztünk oda, hogy éremmel fogunk tudni hazatérni a VB-ről.  Minden esélyünk megvan most erre, jól együtt van a csapat, nagyon komoly edzésmunkát végeznek, úgyhogy bízom benne, hogy sikerrel járunk.

 

81743-EB2010_premier2000_s.jpg

 

Kik a legnagyobb ellenfelek?
Sz.L.: - A szokásos:  a kínaiak, a kanadaiak, szerintem az Egyesült Államok csapata nagyon jó lesz hazai pályán, az európai csapatok közül pedig a németek, az oroszok és az angolok.  Egy ellenfél esik csak ki azok közül, akikkel mindig számolni kell, a Fülöp-szigeteki csapat csak kishajóban indul.  Hosszabb távon több esélyt látok a jó eredmény elérésére, a rövidebb távokon a kínaiak nagyon jók, őket nagyon nehéz legyőzni. 

 

Hogyan készül a válogatott keret?
Sz.L.: - Heti öt csapat edzés van, ebből háromszor motorcsónak kísérettel, ami jelentős előrelépés. Az elmúlt évben került először bevezetésre a motorcsónakos edzésvezetés, amely már látszódott a tavalyi Európa-bajnokság eredményein. 

 

Említetted, hogy a csapat nagyrésze a korábbi világversenyeken is részt vett. Ki az az újoncok közül, akit ki tudnál emelni?
Sz.L.: - az újoncok közül Selmeczi Gábort, Kovács Andrást, Farkas Pétert, Vingler Márkot és Zombori Tibort tudnám kiemelni, akik újak a válogatottban és nagyon jól dolgoznak.  Jó erőben és kiváló hangulatban van az egész csapat, reméljük ennek meg is lesz az eredménye.

 

81743-ENC2010_Senior_s.jpg

 

Nem tudtuk megállni, Járosi Pétert is faggattuk az esélyekről..:
J.P.: - A szövetség elnökségének döntése értelmében a Premier Open csapat az, amely anyagi támogatást élvez, elsődlegesen ez eredményeket is tőlük várjuk, a Seniorok pedig önkéntesen állítottak össze egy legénységet.  Hogy kik az ellenfeleink? Mindenki..  Komolyra fordítva a szót, szerintem a nagy lehetőségünk a 2000m-es táv, amelyen 2010-ben Európa-bajnok lett a magyar csapat.  Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy nekünk a világ másik felére kell utaznunk, szűkös költségvetésből, ebből kifolyólag az akklimatizálódás lehetősége is lerövidül.  Mindemellett úgy gondolom, hogy az edzésmunka alapján tisztességes felkészüléssel és nagy reménységekkel állunk a világbajnokság elé. 

 

Hol lehet nyomonkövetni majd az eseményeket?
J.P.: - A versenynek van honlapja, amely elérhető lesz a honlapunkról is, ezen kívül napi rendszerességgel sajtókommünikét fogunk küldeni Magyarországra, és bízom benne, hogy ez minél több helyen megjelenik majd. 

 

Az Egyesült Államokba, Tampába kell eljuttatni a csapatot.  Az utazás megszervezésével hogy halad a szövetség, illetve milyen buktatói vannak?
J.P.: - Ez bonyolult, egy olyan szervezetben mint az MSSZ, ahol önkéntes tevékenység keretében látják el a működtetést a választott képviselők és önkéntesek segítik a munkájukat, azaz a szabadidejükből kell időt fordítani arra, hogy mindent precízen előkészítsenek, ugyanakkor az elvárás nagy, azaz nem lehet hibázni.  Gyakorlatilag tökéletes szervezést igényel ennek az 50 fős küldöttségnek az Államokba való eljuttatása.  A szövetség tudja támogatni a sportolókat, de ez nem teljes mértékben fedezi a költségeket, a sportolóknak maguknak is jelentős mértékben hozzá kell járulniuk, még amellett is, hogy a nemzetközi szövetség jóvoltából jelentős kedvezményekben részesülünk.

 

A sportdiplomácia vizeire evezve:  mit lehet tudni az MSSZ VB-pályázatáról, és hogyan befolyásolhatja azt egy sikeres szereplés?
J.P.: - Minden egyes nemzetközi verseny – akármelyik sportágban –, amelynek megrendezése Magyarországra kerül, gazdasági nyelven szólva a nemzeti összterméket növeli, így nemzetgazdasági és sportdiplomáciai szempontból is fontos lépés az, hogy az MSSZ elnöksége úgy döntött, hogy megpályázza a 2015-ös, nemzetek közötti világbajnokság rendezését.  Ez természetesen rengeteg szervezést és előkészültet igényel, amelynek első lépcsője már lezajlott, a pályázatra történő hivatalos bejelentkezés, és az előzetes anyagok megküldése az IDBF-nek.  A második lépés valóban az Egyesült Államokban lesz, ahol egy nagyon erős prezentációval kell felvonulnunk.  Erre két lehetőségünk lesz, a verseny előtti IDBF vezetői ülésen, majd a verseny végén, az IDBF Kongresszus előtt, ahol az összes küldött jelen lesz és ahol majd a végleges döntés megszületik.  Mindenképpen meghatározó lesz, hogy a magyar válogatott milyen eredményt ér el, mert a figyelem középpontjába tud így kerülni.  De természetesen ezt a terhet nem tesszük a sportolók nyakába, hiszen gyakorlatilag nem is beszélünk előttük erről.  Azért állt össze a szövetség önkénteseiből egy olyan csapat, amit nevezhetünk a szervezőbizottság magjának, akik elkészítették ezt a pályázati anyagot és prezentálni fogják az Egyesült Államokban, hogy az MSSZ elnyerje a 2015. évi VB megrendezésének jogát. 

  

Mekkora az esélye annak, hogy az MSSZ elnyeri a rendezés jogát?
J.P.: - Nem titok, a másik pályázó Kanada, aki nagyon komoly ellenfél, hiszen nagyon sok világbajnoki címmel büszkélkedhet, és ott még nem rendeztek IDBF nemzetek közötti világbajnokságot.  Viszont nekünk is jó esélyeink vannak, mert a természetes diplomáciai rotáció értelmében Európába kell, hogy érkezzen a világbajnokság 2015-ben. A tagországok tisztelik és elismerik a csapatunk teljesítményét, és a sikeres 2009. évi budapesti EB rendezés szövetségünk és hazánk tekintélyét jelentősen megnövelte.  Ha jól csináljuk a pályázatunk előadását, és megfelelően lobbizunk, akkor jó esélyeink vannak, hogy megszerezzük a rendezés jogát.  De természetesen erre garancia nincs – csak esélyek.  Akár a sportban.