Menü

2008.06.05.     Hozzászólás 0

Sárkányhajó Fesztivál Fadd-Domboriban

Sárkányhajó fesztivál és bajnokság lesz június 13-15 között Fadd-Domboriban. A NOKIA Sárkányhajó Fesztivál 2008 idén csatlakozik a Magyar Turizmus Zrt Vízek Éve programjához.

Június 13-15 között rendezi a Dragon Aktív Kft., az öt fordulóból álló fesztiválrendszer idei második állomásaként, a II. Fadd-Dombori Sárkányhajó Fesztivált, a VI. Magyar Sárkányhajó Bajnokságot, valamint III. Tolnai Sárkányhajó Kupát Fadd – Domboriban, a Holt Dunán.

Az idén öt éves fesztiválsorozat a NOKIA Sárkányhajó Fesztivál 2008 csatlakozik a Magyar Turizmus Zrt Vízek Éve programjaihoz, ugyanakkor a magyar sárkányhajó sport versenyrendszerét is magába foglalja, a nemzetközi szabályoknak megfelelően. Az idei fesztiválsorozat különösen fontos felkészülési év, mert 2009-ben Magyarország rendezi Budapesten, a 13. Klublegénység  Európa Bajnokságot.

A rendezők szeretnék az ország és a megye, kedvelt üdülő területének vérkeringését felpezsdíteni a látványos, sok embert mozgató sportág ismételt bemutatásával. Számítanak a települések polgárainak, vállalati kollektíváinak, diákjainak, sportolóinak és baráti társaságoknak részvételére, de országosan is hirdetik az eseményt. A környék településeinek diákjai (Fadd, Tolna, Bogyiszló, Szekszárd) – a hivatalos versenyt megelőző napon - pénteken ismerkedhetnek meg a sportággal. A verseny, amely egyben Magyar Bajnokság is, az idei válogató versenyek első állomása. Idén az első lehetőség a magyar klubok előtt, hogy kivívják a 2009-ben Magyarországon, Budapesten megrendezésre kerülő, a 13. Klublegénység  Európa Bajnokságon való részvételt.

További versenyhelyszínek idén:
II. Budapesti Sárkányhajó Fesztivál, Magyar Kupa futam  2008. július 12-13. Budapest - Lágymányosi öböl
II. Szegedi Sárkányhajó Fesztivál 2008. augusztus 23-24. Szeged, Tisza
IV. Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztivál 2008. szeptember 26-28. Székesfehérvár,Csónakázó tó

 

 

A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú kenu típusú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok, díszít.

A legénység, két oldalt arccal előre ülve, egytollú kenu lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.

A sárkányhajózás mindenki számára, egy újszerű kikapcsolódás és élményszerzés. Csapatépítő jellegénél fogva az emberi kötődéseket, az összetartást erősíti. Ellentétben más vizisportokkal, a sárkányhajóban egy-két óra gyakorlás után már a 16-20 ember, egy időben, egy célért tud küzdeni, versenyezni. Az eredményességet az határozza meg, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt melyik legénység tud a leggyorsabban összerázódni, egy ritmusban együtt evezni.

 

A volt Kajak – Kenu pályán, Nebuló, (Ifjúsági Open MB), (Senior Open MB), Team, Cég, (Premier Vegyes MB 250-500) Első Bálozók, Házisárkányok, MVM (Mix), (Premier Open MB 250-500), (Premier Női MB), (Senior Vegyes MB) és Marathon (MB) Kupa kerül megrendezésre, 250, 500 valamint 2000 méteres távokon.

Várjuk minden olyan legénység jelentkezését, akik szívesen résztvesznek és megmérettetnek egy ilyen újszerű eseményen. A versenyzés különösebb fizikai erőnlétet nem igényel, a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát! Minden csapatnak hajót, lapátokat, kormányost és megfelelő gyakorlási lehetőséget biztosítunk.

Kiváló hétvégi program lehet a környékbeli településeken élőknek és az üdülőterületre látogató vendégeknek, ez a látványos fesztivál a vízparton. A család minden tagjára gondoltak a rendezők. A hétvégén a két nap során, végig zajlanak a programok a vízparton: óriáscsúszda a gyerekeknek, színpadi zenés-táncos bemutatók, rendezvénysátor, a felnőttek szórakozásáról az esti Sárkányhajó Party gondoskodik.

Olvass többet a témáról: sárkányhajó, verseny