Menü

2008.09.02.     Hozzászólás 0

Sárkányhajó Európa Bajnokság Olaszországban, jelentős magyar részvétellel

Még parázslik az Olimpia lángja, de máris egy Európa bajnokság hozza lázba a vizisport rajongókat. 2008.szeptember 5. és 7. között az olaszországi Sabaudia ad otthont az idei nemzetek közötti Sárkányhajó Európa Bajnokságnak.

A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú kenu típusú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít.

A sportág Kínából származik, és egy legenda fűződik a nevéhez. Aki erről többet szeretne tudni, elolvashatja a legendát és még sok-sok érdekességet a www.sarkanyhajozas.hu című honlapról.

A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt arccal előre ülve egytollú kenu lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz. Az eddig leírtakból is kiderül, hogy a sárkányhajózás egy olyan közösség teremtő és fejlesztő sport, amelyben egyszerre, egy célért több mint 20-an küzdenek. Egy legénység 2 labdarugó csapatnyi emberből áll. A sárkányhajózást Magyarországon a Magyar Sárkányhajó Szövetség fogja össze, immár 10 éve.

 

A szövetség szervezésében az idén az eddigi legnagyobb létszámú magyar csapat utazik az Európa Bajnokságra. Annak ellenére, hogy a résztvevők kénytelenek saját erőből finanszírozni a részvétel költségeit a versenyzői keret 150 főből áll, és Ifjúsági Vegyes, Premier Open, Premier Vegyes, Premier Női, Senior Open, Senior Vegyes és Senior Női kategóriákban indulnak a legénységek.

 

Két évvel ezelőtt Prágában 4 aranyérmet szerzett a magyar csapat. Most is az a cél, hogy minden színű éremből legalább egyet haza hozzanak. Jövőre pedig itthon szurkolhatunk a magyar csapatoknak, hiszen 2009-ben Magyarország rendezi Budapesten, a 13. Klublegénység Európa Bajnokságot.

További információt az info@sarkanyhajo.hu e-mailen lehet kérni, vagy látogasson el www.sarkanyhajozas.hu weboldalra, és ha ideje engedi kövesse a magyar sárkányhajó fesztiválrendszer eseményeit is a www.sarkanyhajofesztivalok.hu weboldalon.

Olvass többet a témáról: sárkányhajó