Menü

2009.08.18.     Hozzászólás 0

www.sarkanyhajofesztivalok.hu

III. Szegedi Sárkányhajó Fesztivál- előzetes

Az öt fordulóból álló sárkányhajó fesztiválsorozat idei negyedik állomása a III. Szegedi Sárkányhajó Fesztivál lesz szeptember 5-én és 6-án a város központjában a Tiszán.


A sárkányhajó fesztivál idén is csatlakozik a már egyébként is nagy múltú rendezvényhez, a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválhoz. Az egyébként is nagy tömegeket megmozgató halfesztivál közönségének, a dinamikus és látványos, sok embert megmozgató sárkányhajó fesztivál megrendezésével, igazi élő mozit varázsolnak a szervezők. Szeged főutcáján, a Tiszán, a sárkányhajó sportág bemutatásával szeretnék a rendezők a város tömeg és versenysport életét színesíteni és felpezsdíteni, és újra megmutatni a Tiszában lévő turisztikai lehetőségeket.

A város polgárainak, vállalati csapatainak, diákjainak, sportolóinak, baráti társaságoknak, a részvételére számítanak, de országosan is hirdetik az eseményt. A Dragonosok az idén már három fesztiválon (Győr, Fadd – Dombori, Budapest) és a budapesti 13. Klub Legénység Európa-bajnokságon is sikeresen túl jutottak. Az elmúlt két évben megrendezett szegedi fesztiválokon eddig nagyrészt amatőr csapatok vettek részt a versengésben, és több ezer lelkes néző szurkolta végig a látványos vizicsatákat. Mi az a sárkányhajó?

A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú kenu típusú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok, díszít.

A legénység, két oldalt arccal előre ülve, egytollú kenu lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.
A sárkányhajózás mindenki számára, egy újszerű kikapcsolódás és élményszerzés. Csapatépítő jellegénél fogva az emberi kötődéseket, az összetartást erősíti. Ellentétben más vízisportokkal, a sárkányhajóban egy-két óra gyakorlás után már a 16-20 ember, egy időben, egy célért tud küzdeni, versenyezni. Az eredményességet az határozza meg, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt melyik legénység tud a leggyorsabban összerázódni, egy ritmusban együtt evezni.

Várják minden olyan legénység jelentkezését, akik szívesen részt vesznek és megmérettetnek egy ilyen újszerű eseményen. A versenyzés különösebb fizikai erőnlétet nem igényel, a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát! Minden csapatnak hajót, lapátokat, kormányost és megfelelő gyakorlási lehetőséget biztosítanak.

Kiváló és újszerű hétvégi program lehet mindenkinek, ez a látványos fesztivál, hiszen ötvöződik benne a gasztronómia és a sport. A család minden tagjára gondoltak a rendezők. A hétvégén a két nap során, végig zajlanak a programok a vízparton: mindenféle gyerek programok, színpadi zenés-táncos bemutatók, kirakódó vásár, koncertek, és az óriás üstben rotyog a halászlé.


További versenyhelyszínek idén:

V. Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztivál    2009. szept. 26-28.    Székesfehérvár, Csónakázó tó
Olvass többet a témáról: kenu, versenysorozat