Menü

2007.06.25.     Hozzászólás 0

Kipróbáltuk - Outdoor Lasertag

Hiába tűnik kívülről bárki is komoly, felnőtt embernek, lelkünk mélyén valamennyinkben ott lapul a gyermek és a gyermekkori "cowboy-ozások" emléke. A hétvégi kerti-party sörözés és fürdőzés alkalmával mi is kipróbáltuk a szabadtéri lézerharcot.


Egy hőségriadóval és pokolbéli viharral megspékelt hét befejezéseképpen fogtuk magunkat és kiruccantunk vidékre, egy vízparton fekvő üdülő-övezetbe. Régi ismerősök, vidám társaság gyűlt össze, hogy a vízben hűsöléssel, pingpongozással, dínom-dánommal vagy akár édes semmittevéssel adjon az élvezeteknek.

Szomszédságunk révén lehetőségünk adódott, hogy megismerhessük, kipróbálhassuk az egyelőre még kevésbé ismert lézerharcot, vagy ahogy hivatalosan nevezik, az Outdoor Lasertag-et. A játék nagyon hasonlít a paintball-hoz, azzal a különbséggel, hogy a csípő találatot okozó festékgolyók helyett ártalmatlan lézersugarakkal kell az ellenfeleket eltalálni. Nagyjából annyira veszélyes, mintha tv-távirányítókkal a kezünkben rohangálnánk. 

 

Eleinte kétségeim voltak, vajon sikerül-e rávenni a sörözgető, vízben pancsoló társaságot, hogy felhagyva addigi hasznos tevékenységükkel, villogó fejpántban és lézerfegyverekkel a kezükben kommandózzanak. Végül kevés unszolás után, a komoly(nak tűnő), többnyire borostás férfiemberek, és velük együtt két csinos amazon már testközelből ismerkedtek a fegyverekkel és a lenyugvó nap fényében megkezdtük az első ütközetet.

 

Két csapatba (pólósok és pólótlanok) verődve, kétteleknyi területen dobta le magáról mindenki a felnőttséggel járó komoly terheket és gyermeki mosollyal az arcán kúszott, mászott, rohant, támadott, menekült és lőtt, csak lőtt és lőtt. Az épületek, a fák, bokrok, sövények és az autók mögé bújva, figyeltünk, vártuk az ellenfelet, vagy magunk fogtuk támadóra. A játékból kimaradt "civilek" mindeközben mosolyogva figyelték a közvetlen körülöttük zajló eseményeket.

Néhány menet után besötétedett és már csak a fegyverek "torkolattüzéből" tudtuk megállapítani, hogy merre találhatóak az ellenfelek, ezért tűzszünetet hirdettünk és elnapoltuk a harcot. Másnap már vártuk, hogy újra kezünkbe vegyük a fegyvereket és az éjjel megálmodott stratégia alapján újra lövöldözni kezdtünk. 

A játékot megismerve, általában a már említett paintball-all hasonlítják össze a lasertag-et. Néhányan hiányolják a találattal járó fájdalmat, de az outdoor lasertag előnye éppen az, hogy akár "bícs-gatyában", papucsban, vagy mezítláb és bármilyen terepen (rongálás és védőfelszerelés nélkül) űzhetjük, ezért bármilyen kerti-partynak vidám része lehet.

 Két féle fegyverrel játszottunk, az uzi-hoz hasonlító kézifegyverrel (S-7) és csapatonként egy-egy távcsöves sniper-rel (Nighthawk), amivel akár 300 méterről is leszedhetjük az ellent. Mindkét típusú fegyver infrasugarakat bocsát ki, amit a puskával összekötött fejérzékelő képes érzékelni. A fegyvereken van még egy egyszerűbb kijelző, amin az életeink számát, illetve a tárban lévő lőszerek mennyiségét ellenőrizhetjük. 

 

A fegyverekbe mini hangszórókat építettek, ami lövéskor, minket ért találatkor, illetve a tárcserekor ad ki hangeffekteket. A tárcsere egyébként szerintem nagyon komolyan feldobja a játékélményt. A felhúzó kart meghúzva hallatszik, ahogy a tár szép lassan "megtelik a golyókkal", s persze ilyenkor izgulhatunk, hogy valamelyik ellenfél meghallja-e pillanatnyi támadóképtelenségünket. Sötétben további látványelem, a fegyverek imitált torkolattüze, illetve a találatkor felvillanó fejpánt.
A kézifegyverekre ezen kívül lézerirányzékot szereltek, amin keresztülnézve passzív lézerpont segít a célzásban.
A játékot számítógépes szoftverrel lehet vezérelni, így lehetőség van rá, hogy számtalan különböző játéktípussal programozzuk fel a fegyvereket, illetve a játék végén név szerinti statisztikát kapunk, amiből kiderül, hogy ki kit és hányszor talált el.

 

A körülbelül 3-4 óra játék gyorsan elrepült és a kezdeti idegenkedésnek nyoma sem maradt. A fiatalok, és a "korosabb fiatalok" is kellemes élményekkel tették le a fegyvert és még egy laza fürdőzéssel ütötték el a hazaindulásig fennmaradt időt.

- Mozgásvilág.hu -