Menü

2012.03.24.     Hozzászólás 0

Mozgásvilág.hu

Szánj időt a szívedre a Mura-folyó vidékén

Nordic Walking túrák és aktív pihenés a magyar határ mellett.


Az utóbbi évtizedek idegenforgalmában egyre nagyobb szerep jut a kulturális turizmusnak, amely az érdeklődők számára egységbe ötvözve kínálja a kulturális örökséget, a művészeti alkotásokat, az építményeket, a hagyományokat és a rendezvényeket.

 

82247-Prekmurje.jpg

 

Vas megyét és Szlovéniát az egykori Hadak útja is összekapcsolja. A szlovén oldalon ez az ősi út a határvonaltól indulva érinti Domonkosfát, Selot, Martjancit, Muraszombatot és egészen Bad Radkersburgig vezet. A településeken számos középkori műemlék, többnyire kisebb-nagyobb középkori templomok találhatók. A határ két oldalán elterülő vidéken egységben él az ember és a természet, a hagyomány és a jelen.

A népszerű egészségügyi üdülőterület, Moravske Toplice a magyar határ közelében fekszik, a Muravidék szívében. Az ideérkező turisták elsősorban rekreációs céllal látogatják e nyugodt vidéket. A település közelében 117 km hosszan válogathatunk szervezett Nordic walking túrák közül. Megtalálható itt nehezebb, könnyebb, rekreációs és egy adott témára épülő út, pl.: földrajzi túra, ahol a vidék földrajzi történetébe kaphatunk betekintést.

 

82247-Nor-inci-Vojko-Prah.JPG

Fotó: Vojko Prah

 

Az egyik ilyen túra a Panvita Heart Trail (Panvita Szív Út), mely két részre bontható. A „Próbáld ki magad” útra, illetve a „Szánj időt a szívedre” túrára. Az előbbi 1,8 km hosszan kanyarog  Moravske Toplice belvárosában, míg az utóbbi 5,5 km-en már elhagyja a lakott területet és kiér a Prekmurje-síkságra. Mindkét úton információs táblákat helyeztek el, hogy az idelátogatók minél szélesebb képet kapjanak a vidékről. A város gyógyfürdői mellől indulunk, reprezentálva a teljes testi rekreációt, melynek egyik legkellemesebb része a gyógyfürdőzés.

A Panvita út mellett, a vidéken több dombos ösvény is található a Pomurje-hegységben. A rekreációs túrák során megismerkedhetünk a helyi természet szépsége mellett, a helyi konyhával és szokásokkal, tartózkodhatunk szállodában, de akár vidéki tanyán is alhatunk. A tájhoz továbbá szorosan hozzátartozik a szőlő és bortermelés is.

További információ itt!

 


82247-Grad-_Grad-Vojko-Prah.jpg

Fotó: Vojko Prah

 

(Fotók: slovenia.info)

Olvass többet a témáról: szlovénia