Menü

2009.07.28.     Hozzászólás 0

Megvan az idei első magyar lovas parasport siker

Hatodik helyezést ért el a hétvégén Olaszországban Takács Szandra, az egyetlen olyan magyar lovas parasport versenyző, aki nemzetközi megmérettetésen vehetett részt. Az eredménynek köszönhetően Szandra augusztusban már a norvég EB-n remekelhet.


Az olaszországi Casorate Sampione településen megrendezett CPEDI* nemzetközi lovas parasport versenyen kiválóan szerepelt a magyar csapat. A versenyen öt nemzet mozgássérült lovasai díjlovas szakágban mérték össze tudásukat. A mediterrán kisvárosban megrendezett négy napos verseny első napján a legsúlyosabb mozgássérültek kategóriájának (I/A) lovasai versenyeztek. Ebben a kategóriában állt starthoz Takács Szandra magyar versenyző is, Timpex Libbenő nyergében. Az élete első nemzetközi megmérettetésén szereplő Szandra Team test elnevezésű programot lovagolva a népes mezőnyben 60,392%­ot ért el, és ezzel 6. helyezett lett Magyarország jelenleg egyet-len lovas parasport versenyzője, aki nemzetközi versenyen is megméretethetett.


Az eredmény, amellyel a magyar csapat büszkélkedhet, hármas összefogásban valósult meg. A központi idegrenceri sérüléssel születet 4 végtag bénult 20 éves lány 3 éves kora óta lovasterápiás fejlesztésben részesült, és 3 éve vesz részt parasport edzéseken, a balogunyomi UNICORNIS Lovasterápia és Lovasközpontban Györgypál Zoltánné vezetésével. Az összefogás másik résztvevője a Marosi András tulajdonában lévő Bólyi Csemete Lovasiskola Timpex Libbenő nevű 7 éves kancája, aki 2008-ban, a hong kongi paralimpiai eredményeivel hívta fel magára a figyelmet. A csapat szponzorai Hittig Gusztáv, a Bardigiano Lótenyésztő Országos Egyesület elnöke, aki a csapat teljes költségvetéséhez szükséges anyagi erőt biztosítja.

A nemzetközi versenyben való részvétel fő célja a nemzetközi versenytapasztalat megszerzése mellett, a norvégiai Kristiansandban megrendezendő ifjúsági EB-re való kvalifikáció megszerzése, amely így mindjárt az első verseny-napon teljesült.

A Bólyi Csemete Lovasiskola negyedik éve foglalkozik aktívan középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek gyógype-dagógiai lovagoltatásával. Az iskola szervezésben megvalósuló Bólyi Lovasnapokon, augusztus másodikán a gye-rekek lovas bemutatót is tartanak a nagyszabású díjugrató verseny szüneteiben.        
Olvass többet a témáról: lovaglás